GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Reuters: Συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες για το χρέος

Η προ ημερών αποχώρηση του ΔΝΤ τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είχε σαν κύριο στόχο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά απέβλεπε και στις κ...

Reuters: Συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες για το χρέος

Η προ ημερών αποχώρηση του ΔΝΤ τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είχε σαν κύριο στόχο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά απέβλεπε και στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Η αποχώρηση αντανακλά εν μέρει τον εκνευρισμό για τον χαοτικό τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, με τα τεχνικά κλιμάκια να μην έχουν πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης και να παραμένουν κλεισμένα σε δωμάτια ξενοδοχείων.

«Το ΔΝΤ ήθελε να περάσει μηνύματα και στις δύο πλευρές» είπε μια πηγή από τις Βρυξέλλες με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Το ΔΝΤ ήθελε να δείξει και τον εκνευρισμό του για την άρνηση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης να συζητήσουν ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Ταμείου είναι αναγκαία για να γίνουν βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αν επιτραπεί στην Ελλάδα να εφαρμόσει λιγότερη δημοσιονομική προσαρμογή από ότι είχε προγραμματιστεί αρχικά, κάποιος άλλος πρέπει να βάλλει επιπλέον χρήματα ή να μειώσει το κόστος του χρέους, ώστε να «βγαίνουν» τα νούμερα. Και αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι μόνο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τα μέτρα και τους στόχους της αρχικής δέσμευσης που έγινε το 2012, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για επιπρόσθετη χρηματοδότηση και για ελάφρυνση χρέους, ώστε να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο» είπε ο κ. Ράις στους δημοσιογράφους.

Πρόσωπο με γνώση των συνομιλιών, είπε ότι το ΔΝΤ επιμένει εδώ και μήνες να λέει στους πιστωτές της ευρωζώνης και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι ένας συνδυασμός αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δανείων και ομολόγων και η παροχή επιπρόσθετης χρηματοδότησης θα είναι αναγκαία για να επιστρέψουν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε στέρεο έδαφος και να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

«Όταν μιλάμε για ελάφρυνση χρέους, οι Ευρωπαίοι απλά δεν θέλουν να ακούσουν» σημείωσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρωτοστατεί στην απόρριψη των προτάσεων για χαλάρωση του βάρους του ελληνικού χρέους της Ελλάδας, μέχρι να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης.

«Αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες, γίνονται άτυπες συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους, είπε στο Reuters πρόσωπο με γνώση των συζητήσεων. «Γίνονται συζητήσεις» υπογράμμισε, χωρίς να δώσει παραπάνω πληροφορίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο ρόλος του είναι να αποκαλύπτει την αλήθεια, να διασφαλίζει ότι τα δημόσια οικονομικά μιας χώρας που έχει δανειστεί είναι βιώσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση