GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Tα βασικά σημεία της εννεάμηνης παράτασης

Προσπάθειες για παράταση 9 μηνών και παράλληλη εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας επιχειρεί η κυβέρνηση να...

Tα βασικά σημεία της εννεάμηνης παράτασης
Προσπάθειες για παράταση 9 μηνών και παράλληλη εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει ένα προσωρινό τέλος στην δημοσιονομική ασφυξία.
Το αίτημα για παράταση έχει ως βασική προϋπόθεση σύμφωνα με πληροφορίες μία τελική συμφωνία τόσο για τη δέσμη των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες θα δεσμευθεί η ελληνική πλευρά για να υλοποιήσει μέχρι και το τέλος του Μαρτίου του 2016, όταν απεμπλέκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα, όσο και τη ρητή δέσμευση των πιστωτών για έναρξη του διαλόγου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς δεν περιλαμβάνει νέα χρηματοδότηση αλλά τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε για το αίτημα της παράτασης ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας.
Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.
Ενδεικτικά για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία θα δεσμευθεί η Αθήνα είναι πάντως τα όσα είπε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν θα χαλάσει η συμφωνία για 0,2% του πλεονάσματος».
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να έχουν ληφθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 18ης Ιουνίου, ημέρα για την οποία είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο «σκληρός» της διαπραγμάτευσης, επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, βλέποντας συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση