GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στάχτη 1.200 στρέμματα από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Σαμοθράκη

Περίπου 1.200 στρέμματα έγιναν στάχτη από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες βράδυ βόρεια του υψώματος “Τουρλή”, στην ευρύτερη περιοχή Αμ...

Στάχτη 1.200 στρέμματα από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Σαμοθράκη

Περίπου 1.200 στρέμματα έγιναν στάχτη από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες βράδυ βόρεια του υψώματος “Τουρλή”, στην ευρύτερη περιοχή Αμπέλια Καμαριώτισσας Σαμοθράκης.

Τα 250 στρέμματα αφορούν δασική βλάστηση (αείφυλλα, πλατύφυλλα, κυρίως δενδρώδες πουρνάρι, γκορτσιές, παλιούρια και δρυ), σιτηρά που όμως είχαν συγκομιστεί, ενώ κάηκαν και αρκετά ελαιόδεντρα (100-150 δέντρα). Ως προς το ζωικό κεφάλαιο, βάσει των μέχρι τώρα αναφορών, 3-4 πρόβατα και δέκα κυψέλες μελίσσια δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Μία πρώτη αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφικής πυρκαγιάς κάνει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Πιστόλας, προϊστάμενος του τμήματος προστασίας του δασαρχείου Αλεξανδρούπολης. “Σαν τμήμα προστασίας βρισκόμασταν στο νησί για εξέταση αιτημάτων πολιτών. Στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης, πληροφορηθήκαμε από την πυροσβεστική ότι εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, και αμέσως μεταβήκαμε στο σημείο προκειμένου να δούμε το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ως υπηρεσία, τρεις υπάλληλοι με ένα αυτοκίνητο. Διαπιστώσαμε ότι ήταν σε δύσβατη περιοχή - και το πρώτο μέλημα ήταν λόγω της νύχτας, να μην επεκταθεί η φωτιά προς τις κατοικημένες περιοχές. Οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν τις φλόγες σε απόσταση 700 μέτρων από την Καμαριώτισσα και 70 μέτρων από το δημοτικό δρόμο Καμαριώτισσας-Χώρας, πλησιάζοντας και στο κεντρικό οδικό δίκτυο”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη σημαντικότητα και τις συνέπειες για την περιοχή της καμένης δασικής βλάστησης, ο προϊστάμενος προστασίας του δασαρχείου εξηγεί ότι “το συγκεκριμένο δάσος δεν προστατεύεται από κάποια ιδιαίτερη συνθήκη, ούτε συμπεριλαμβάνεται στα παραγωγικά δάση που διαχειρίζεται η δασική υπηρεσία. Η βλάστηση δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία στην κατηγοριοποίηση των δασών”. Επίσης, είναι καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο εμφάνισης χειμαρρικών και διαβρωτικών φαινομένων τον επόμενο χειμώνα, καθώς αναφέρει πως οι κλίσεις του εδάφους δεν είναι τόσο μεγάλες, αλλά ήπιες. “Τα αείφυλλα, πλατύφυλλα, το πουρνάρι αναβλαστάνει πάρα πολύ εύκολα, δεν καταστρέφεται το ριζικό του σύστημα και περιμένουμε στην επόμενη δεκαετία να αποκατασταθεί πλήρως η καμένη δασική βλάστηση”, κατέληξε ο κ. Πιστόλας.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, οι φλόγες έχουν σβήσει και το μόνο που έμεινε είναι στάχτες και καμένα ξύλα που καπνίζουν. Ωστόσο στην περιοχή παραμένουν διάσπαρτες πυροσβεστικές δυνάμεις, για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς, καθώς εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι στο νησί. Άλλωστε η πυροσβεστική δεν θα ανακοινώσει κατάσβεση πριν πάψει να καπνίζει και το τελευταίο κούτσουρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση