GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μαυσωλείο της Aisha Bibi: Το αντίπαλον... μνημείο αγάπης του Τατζ Μαχάλ

Το πιο διάσημο μνημείο αφιερωμένο στην αγάπη είναι το Τατζ Μαχάλ, στην Ινδία, το μαυσωλείο που έχτισε ο Μογγόλος αυτοκράτορας Σαχ Για...

Μαυσωλείο της Aisha Bibi: Το αντίπαλον... μνημείο αγάπης του Τατζ Μαχάλ
Το πιο διάσημο μνημείο αφιερωμένο στην αγάπη είναι το Τατζ Μαχάλ, στην Ινδία, το μαυσωλείο που έχτισε ο Μογγόλος αυτοκράτορας Σαχ Γιαχάν, προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ, που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια της γέννας.
Όμως, ένα αντίστοιχο μνημείο εκπληκτικής ομορφιάς αλλά σχεδόν άγνωστο, βρίσκεται σε μια από τις πιο αρχαίες πόλεις του Καζακστάν, στην Ταράζ.
Πρόκειται για το μαυσωλείο της Aisha Bibi, που χτίστηκε μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα αλλά η αποκατάσταση του μνημείου άρχισε μόλις το 2002. 
Σύμφωνα με τον μύθο, ένας βασιλιάς έχτισε το μνημείο για να τιμήσει την χαμένη του αγάπη - η Aisha Bibi πέθανε όταν τη δάγκωσε ένα φίδι, ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από τους γονείς της και να φτάσει στον αγαπημένο της. 
Το μεσαιωνικό μαυσωλείο είναι αφιερωμένο στην πίστη και την αγάπη. Γι’ αυτό θεωρείται ιερό και πολλά ζευγάρια -μόλις παντρευτούν - επισκέπτονται το μνημείο για να έχουν καλή τύχη στην κοινή ζωή τους. 
Το ίδιο το μαυσωλείο είναι ένα μικρό αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, ένα κλασσικό αραβούργημα με φίνα δαντελωτή διακόσμηση. Ολόκληρο το κτίριο καλύπτεται με σκαλιστά πλακάκια τερακότας , χρησιμοποιώντας 60 διαφορετικά floral γεωμετρικά μοτίβα και στυλιζαρισμένη καλλιγραφία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση