GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποσό - ρεκόρ για μετάλλιο του Β' Παγκόσμίου Πολέμου

Ένα μετάλλιο που είχε απονεμηθεί σε μια Βρετανίδα αντιστασιακό, μέλος του μυστικού στρατού του Ουίνστον Τσόρτσιλ, η οποία εκτελέστηκε α...

Ποσό - ρεκόρ για μετάλλιο του Β' Παγκόσμίου Πολέμου

Ένα μετάλλιο που είχε απονεμηθεί σε μια Βρετανίδα αντιστασιακό, μέλος του μυστικού στρατού του Ουίνστον Τσόρτσιλ, η οποία εκτελέστηκε από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πωλήθηκε σήμερα σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι ποσού-ρεκόρ 260.000 λιρών (373.000 ευρώ).

Η Βιολέτ Σάμπο, με Βρετανό πατέρα και Γαλλίδα μητέρα, είναι μία από τις τέσσερις γυναίκες που έχουν λάβει μεταθανάτια τον Σταυρό του Γεωργίου, την ανώτατη στρατιωτική διάκριση της Βρετανίας για πολίτες.

Η Σάμπο είχε πέσει με αλεξίπτωτο δύο φορές στην κατεχόμενη Γαλλία, στο πλαίσιο αποστολών της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Executive, SOE), της μυστικής υπηρεσίας που δημιούργησε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ τον Ιούλιο του 1940 με σκοπό να εκτελεί αποστολές κατασκοπείας, δολιοφθοράς, προπαγάνδας, καταδρομών και καταστροφών και να αποδιοργανώσει τα ναζιστικά στρατεύματα στην Ευρώπη.

Η Σάμπο συνελήφθη στη δεύτερη αποστολή της, τον Ιούνιο του 1944, έπειτα από μακρά ανταλλαγή πυρών με Γερμανούς στρατιώτες. Βασανίστηκε από τη Γκεστάπο πριν εκτελεστεί με μια σφαίρα στο κεφάλι τον Φεβρουάριο του 1945 στο στρατόπεδο Ράβενσμπρουκ, σε ηλικία 23 ετών.

Πριν ενταχθεί στη SOE, η Σάμπο είχε παντρευτεί έναν στρατιώτη των Ελεύθερων Γαλλικών Δυνάμεων, που έχασε τη ζωή του και ο ίδιος σε μάχη το 1942. Το ζευγάρι είχε αποκτήσει μια κόρη, την Τάνια. Αυτή κληρονόμησε τον Σταυρό του Γεωργίου της μητέρας της το 1947. Καθώς δεν έχει παιδιά για να το αφήσει, αποφάσισε να πουλήσει το παράσημο αυτό σε δημοπρασία μαζί με επιστολές, φωτογραφίες και άλλα προσωπικά αντικείμενα της μητέρας της.

Τη συλλογή αγόρασε σήμερα ο επιχειρηματίας Μάικλ Άσκροφτ, ο οποίος θα τη θέσει στη διάθεση του Imperial War Museum του Λονδίνου, όπου θα εκτίθεται στο εξής.

"Είμαι πολύ ευτυχής για το αποτέλεσμα. Η συλλογή θα πάει σε ένα χώρο όπου χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούν να τη δουν", σχολίασε η Τάνια Σάμπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση