GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυτά είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής...

  Μετά από 31 ώρες διαπραγματεύσεων, από το απόγευμα της Παρασκευή μέχρι σήμερα το πρωί στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνη...

 
Μετά από 31 ώρες διαπραγματεύσεων, από το απόγευμα της Παρασκευή μέχρι σήμερα το πρωί στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και ύστερα από έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν επιτέλους σε συμφωνία. «Σήμερα είχαμε μόνο ένα στόχο: να φτάσουμε σε συμφωνία» είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. «και το καταφέραμε», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να ικανοποιηθούν», είπε ο κ. Τουσκ. Για τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάϊσελμπλουμ «το θέμα της εμπιστοσύνης ήταν κομβικής σημασίας», ενώ τόνισε ότι για αυτό σε μερικά θέματα έγιναν μεγάλα βήματα που θα επέτρεπαν να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών- μελών.

Συγκεκριμένα ο κ. Ντάϊσελμπλουμ αναφέρθηκε στη νέα παράμετρο της συμφωνίας. Ένα ταμείο επενδύσεων για ιδιωτικοποιήσεις αξίας 50 δισ με έδρα την Αθήνα και θα ρευστοποιήσει ορισμένα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μέσα από ιδιωτικοποίηση ή εκμετάλλευση τους. Από αυτά τα 50 δισ τα 25 δισ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 12.5 δισ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 12,5 δισ για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η διοίκηση του θα είναι υπό ελληνικές αρχές που θα υπόκειντο στην εποπτεία ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων.

Για τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ το πιο θετικό είναι το αποφεύχθηκε το grexit και ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι «μία τυπική ευρωπαϊκή διευθέτηση». Η παρουσία του ΔΝΤ είναι υποχρεωτική για την συμφνωία ενός νέου προγράμματος ESM και η Ελλάδα θα χρειαστεί να ζητήσει ξαάν την στήριξη του Ταμέιου μετά την λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2016.

Σύμφωνα με την δήλωση της Συνόδου Κορυφής συμφωνήθηκε ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να έχει νομοθετήσει:

- Μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

- Μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος.

- Ενίσχυση της απόλυτης ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

- Μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ημι-αυτόματες περικοπές δημόσιων δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Μέχρι τις 22 Ιουλίου η Ελληνική Βουλή πρέπει να έχει νομοθετήσει:

- Υιοθέτηση της οδηγίας για ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD) μέσα σε μία εβδομάδα, με υποστήριξη της Κομισιόν.

- Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις θα ξεκλειδώσουν την διαδικασία και θα επιτρέψουν την έναρξη των διαδικασιών.

Στην συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει σε:

- Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισόποσα μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

- Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ περιλαμβάνοντας την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, άδειες φαρμακείων, γάλα και λειτουργία αρτοποιείων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων μεταξύ άλλων.

- Ανοιγμα αγοράς ενέργειας, με την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ ή ισοδύναμα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμους.

- Στα εργασιακά, εκσυγχρονισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο να διαβεί με πολλές ενέργειες τις επόμενες ημέρες:

- Στις 20 Ιουλίου θα πρέπει να έχει καταθέσει την πρότασή της για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την εφαρμογή ενός προγράμματος – υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – για την αποπολοτικοποίηση της διοίκησης και την έμφαση στις ικανότητες των στελεχών της. Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί με τους θεσμούς, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται μέσω των αλλαγών που θα φέρει να μειώσει τα κόστη στη δημόσια διοίκηση βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

- Να ζητήσει τεχνική βοήθεια έως τις 20 Ιουλίου από τους θεσμούς και τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί. Μάλιστα, τη βοήθεια αυτή θα την συντονίζει η Κομισιόν. Επίσης, η κυβέρνηση για να επιτύχει την καλύτερη εφαρμογή και έλεγχο του προγράμματος θα αποκαταστήσει πλήρως τις μεθόδους συνεργασίας με τους θεσμούς. Οπερ και σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, ενώ η κυβέρνηση θα είναι σε στενή συνεργασία μαζί τους για όλα τα νομοθετήματα που θα εισάγει στο Κοινοβούλιο.

- Με εξαίρεση το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει με στόχο να τροποποιήσει, όλα τα νομοθετήματα που έχει ψηφίσει από τις 20 Φεβρουαρίου και τα οποία οδήγησαν σε οπισθοχώρηση έναντι των προβλέψεων του προηγούμενου προγράμματος. Εναλλακτικά θα πρέπει να εντοπίσει ισοδύναμα μέτρα.

1 σχόλιο

  1. Νέο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων, επιλέξτε τη Σκύλλα, ή τη Χάρυβδη

    Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες για την ίδια την χώρα. Το νέο τελεσίγραφο που έδωσαν οι "εταίροι" στην "εταίρα" τους εξ Ελλάδος κατά την διάρκεια του χθεσινοβραδινού Eurogroup, ήταν σαφές.

    Ή φαίρνει μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου ένα πολυνομοσχέδιο με το οποίο νομοθετεί τις απαιτήσεις των δανειστών για συντάξεις, εργασιακά, ΦΠΑ, φόρους και ιδιωτικοποιήσεις. Ή αλλιώς θα πρέπει να προσφερθούν στην Ελλάδα "ταχείες διαπραγματεύσεις σχετικά με μια προσωρινή έξοδο από την Ευρωζώνη, με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους."

    Αν δεν ικανοποιηθεί το τελεσίγραφο , δεν πρόκειται να συνεχιστεί ο "διάλογος" για ένα νέο προγραμμα από τον ΕΜΣ, το οποίο πλέον έχει κοστολογηθεί σε 86 δις ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία. Και μόνο το νούμερο αυτό φαίρνει ίλιγγο. Πρόκειται για 86 δις ευρώ νέο χρέος, το οποίο γύρω στα 35 δις αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα την εξυπηρέτηση του χρέους.


    Για να υποστηριχθεί αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αναζητά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% κατ' έτος. Από μόνο του θα οδηγήσει σε συρρίκνωση το ΑΕΠ κατά 4% κατ' έτος σε τρέχουσες τιμές. Χώρια το τι θα συμβεί με την ανεργία, την εξαθλίωση, τη γενοκτονία του ελληνικού λαού. Αλλά μην ανησυχείτε η Μέρκελ θα φροντίσει να στέλνει μακαρόνια ως ανθρωπιστική βοήθεια για όλους.

    Η συμφωνία η οποία προσφέρεται είναι "σαφώς σκληρότερη από ό,τι η Ελλάδα απέρριψε στο δημοψήφισμα του περασμένου Σαββατοκύριακου," δήλωσε ο ακροδεξιός Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Alex Stubb και τσιράκι του Σόιμπλε. "Είναι μια επιλογή μάλλον μαύρου ή άσπρου."

    Μήπως τελικά όλα αυτά γίνονται για να πάει η Ελλάδα στο Grexit του Σόιμπλε; Ο Σόιμπλε με τη σειρά του φαίνεται πεισμένος ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν βγαίνει και πρέπει να οδηγηθεί η Ελλάδα σε "προσωρινή έξοδο από την ευρωζώνη". Αν ισχύει αυτό, θα το μάθουμε εντός των επόμενων ημερών, καθώς την Τετάρτη λήγει το τελεσίγραφο .

    Όταν μιλάει ο Σόιμπλε και τα τσιράκια του εντός και εκτός Ελλάδας για Grexit, δεν είναι καθόλου το ίδιο με την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ για την οποία μιλάμε εμείς. Το λέμε γιατί τους έχουμε ικανούς, δεξιούς και αριστερούς απατεώνες της κυβέρνησης, να προσπαθήσουν να πουλήσουν στον ελληνικό λαό το Grexit του Σόιμπλε ως ρήξη και έξοδο από το ευρώ.

    Είναι σαν να το βλέπω από τώρα. Θα βάλουν μπρος τον Λαπαβίτσα να λέει τι συνήθεις απίστευτες ανοησίες για επιστροφή στη δραχμή ώστε να μπερδεύει τον κόσμο κι από πίσω τα επιτελεία του Σόιμπλε θα εφαρμόζουν το σχέδιο για "προσωρινή έξοδο". Ο Σόιμπλε θέλει την Ελλάδα ποσωρινά εκτός ευρώ, αλλά εντός ΕΕ για να μην μπορούμε να μην μπορούμε να απαλλαγούμε από το σύνολο των δανείων και υποχρεώσεων που μας έχει φορτώσει το ευρωσύστημα.


    Αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, την ΟΝΕ και την ΕΕ, τότε δεν υπάρχει κανένας τρόπος, καμιά πρόβλεψη στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, η οποία να την δεσμεύει να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις που δημιούργησε εντός ευρωένωσης. Να γιατί ο Σόιμπλε θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά εντός ΕΕ. Προσωρινά. Για να την διαλύσουν εισάγωντας μια ξεφτυλισμένη δραχμή υπό καθεστώς ελέγχου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη. Για να δούμε ο Τσίπρας τι θα επιλέξει; Τη Σκύλα ή τη Χάρυβδη;....ΈΞΩ ΑΠΌ ΌΛΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΉ.....ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ ΕΊΜΑΣΤΕ ΝΕΚΡΟΊ ΟΛΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση