GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κένυα: Στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο Μπαράκ Ομπάμα

Για πρώτη φορά από τότε που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κένυα. Ο Αμερικανός π...

Κένυα: Στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο Μπαράκ Ομπάμα

Για πρώτη φορά από τότε που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κένυα. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε τις προοπτικές της Αφρικής στον οικονομικό και στον επιχειρηματικό τομέα μιλώντας στο Ναϊρόμπι, κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Κένυα.

"Η Αφρική βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης...Οι άνθρωποι ξεφεύγουν από την φτώχεια, τα εισοδήματα έχουν αυξηθεί και η μεσαία τάξη διευρύνεται", είπε ο Ομπάμα σε διεθνή σύνοδο για την επιχειρηματικότητα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ομπάμα με το αξίωμα του προέδρου στην πατρίδα του πατέρα του, την Κένυα, η οποία ξεκίνησε χθες Παρασκευή και περιγράφεται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως "επιστροφή στην πατρίδα". Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έτυχε θερμής υποδοχής από τους Κενυάτες. Πλήθος κόσμου χειροκροτούσε την ώρα που η αυτοκινητοπομπή μετέφερε χθες τον αμερικανό πρόεδρο από το αεροδρόμιο.

Κατά την άφιξή του χθες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κενυάτα του Ναϊρόμπι, τον Ομπάμα υποδέχτηκε η ετεροθαλής αδελφή του Αούμα που τον αγκάλιασε, ενώ αργότερα στο δείπνο, παραβρέθηκαν και άλλοι συγγενείς του, ανάμεσά τους και η "Μάμα Σάρα", η οποία βοήθησε στην ανατροφή του εκλιπόντος πατέρα του.

Σήμερα το πρωί, ο Ομπάμα προήδρευσε της έναρξης της Παγκόσμιας Συνόδου Επιχειρηματικότητας στο Ναϊρόμπι.

Απευθυνόμενος σε νεαρούς και μεγαλύτερους επιχειρηματίες, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Αφρική θα πρέπει να γίνει ένας "μελλοντικός κόμβος παγκόσμιας ανάπτυξης" και πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η διαφθορά δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος για να ανθίσει.

Πρόσθεσε ότι η Κένυα έχει πραγματοποιήσει "απίστευτη πρόοδο" από την τελευταία φορά που την επισκέφθηκε.

"Οταν βρισκόμουν εδώ στο Ναϊρόμπι, πριν από δέκα χρόνια, έμοιαζε διαφορετικό σε σχέση με σήμερα", είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να επισκεφθεί μνημείο για την βομβιστική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας το 1998 προτού συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα για συνομιλίες σχετικά με θέματα ασφαλείας.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ανάμεσά τους 12 Αμερικανοί και 34 ντόπιοι υπάλληλοι της πρεσβείας, έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, η οποία αποδόθηκε στην αλ-Κάιντα.

Μία ταυτόχρονη επίθεση με στόχο την αμερικανική πρεσβεία στο Νταρ ες Σαλάαμ της Τανζανίας στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 70.

Τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα είναι ιδιαίτερα αυστηρά με 10.000 αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί στο Ναϊρόμπι και τους κεντρικούς δρόμους κλειστούς, ενώ αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την περιοχή.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, η επίσκεψη του Ομπάμα θα ήταν διπλωματικά αδύνατη πριν από τρία χρόνια όταν ο πρόεδρος Κενυάτα αντιμετώπιζε κατηγορίες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Στη συνέχεια, οι κατηγορίες εις βάρος του Κενυάτα αποσύρθηκαν.

Μετά την επίσκεψή του στην Κένυα, ο αμερικανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Αιθιοπία όπου θα γίνει ο πρώτος αμερικανός ηγέτης που θα απευθυνθεί στην Αφρικανική Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση