GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ντροπή υπάρχει; Πώς ο υπουργός Σπίρτζης περιφρόνησε δικαστική απόφαση και (εξυπηρετώντας επιχείρηση στη Φθιώτιδα) ξήλωσε μπάρες στην εθνική οδό ...

Στο ξήλωμα των προστατευτικών μπαρών που τοποθετήθηκαν για να εμποδίζουν την είσοδο από την εθνική οδό σε παρόδια επιχείρηση εστίασης στη...

Στο ξήλωμα των προστατευτικών μπαρών που τοποθετήθηκαν για να εμποδίζουν την είσοδο από την εθνική οδό σε παρόδια επιχείρηση εστίασης στη Φθιώτιδα προέβη χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Μια κίνηση που μπορεί μεν να εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη επιχείρηση και όσους θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των διοδίων Θήβας, ωστόσο παραβιάζει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο νόμους και μία υπουργική απόφαση. Εφθασε δε στο σημείο να απειλήσει, εμμέσως πλην σαφώς, τους κρατικούς λειτουργούς που εφάρμοσαν τη νομοθεσία.
Όπως γράφει σήμερα ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ στην Καθημερινή, η επιχείρηση βρίσκεται δίπλα στην ε.ο. Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του 90ού χλμ., και βάσει υπουργικής απόφασης του 2001 θα έπρεπε να εξυπηρετείται μόνο από παράπλευρες οδούς. Η απόφαση προσβλήθηκε στο Δ’ τμήμα του ΣτΕ, που το 2008 απέρριψε τις προσφυγές (αποφάσεις 1086 και 1087/2008). Ωστόσο το υπουργείο Υποδομών δεν εφάρμοσε την απόφαση. Εν τω μεταξύ, το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου παραχωρήθηκε στη Νέα Οδό, που ανέλαβε την εκμετάλλευση των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων, με αντίστοιχη υποχρέωση του Δημοσίου να κλείσει τις παράνομες συνδέσεις με τον αυτοκινητόδρομο. Η σχετική υποχρέωση επαναδιατυπώθηκε στον ν.4313/2014, ο οποίος έδωσε προθεσμία έως τον Μάρτιο του 2015.
Προχθές λοιπόν, συνεργείο της Νέας Οδού πήγε στο 90ό χιλιόμετρο και τοποθέτησε τις μπάρες. Η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη ήταν ακαριαία. Εστειλε επιστολή στη Νέα Οδό, με την οποία ζητεί να αρθεί ο περιορισμός, προτάσσοντας ως επιχείρημα το κλείσιμο των τραπεζών και την ανάγκη των περιοίκων να μετακινούνται χωρίς να πληρώνουν διόδια. Και κατόπιν έσπευσε επιτόπου, συνοδεία τοπικών τηλεοπτικών συνεργείων, για το άνοιγμα των μπαρών. «Οταν λέμε ότι είμαστε δίπλα στα προβλήματα του κόσμου, το εννοούμε. Εχουμε ξεκινήσει διαδικασία διαπραγμάτευσης για τις παραχωρήσεις (...). Αυτό φαίνεται ότι κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει. Και δυστυχώς αυτοί οι κάποιοι είναι μέσα στον κρατικό μηχανισμό. Θα το καταλάβουν από σήμερα».

1 σχόλιο

  1. Αυτά που γράφετε είναι απολύτως ανακριβή. Πρώτα πρώτα το 90 δεν είναι στο νομό Φθιώτιδας, αλλά ΒΟΙΩΤΙΑΣ. Διαβάστε το άρθρο αυτό και σταματήστε να γράφετε ανακρίβειες.
    Δείτε παρακάτω τι απαντά στο LamiaReport o υπεύθυνος της εταιρίας των πρατηρίων - εστιατορίων "90",όταν ρωτήθηκε για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί:
    Σχετικά με το δημοσίευμά σας και τα ερωτήματα που θέσατε σας γνωρίζω τα εξής:
    1. Ορθώς αναφέρθηκε ότι η εταιρία "ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ" ΟΥΔΕΜΙΑ ενημέρωση ή συμμετοχή είχε στην διαμόρφωση (παρέκκλιση) των παραπλεύρων οδών περιμετρικά των εγκαταστάσεων, η οποία έγινε με επιμέλεια των ιδιοκτητών και αποκλειστικά με δικές τους δαπάνες.
    2. Σύμφωνα με τον νόμο, λόγω της ύπαρξης των πρατηρίων-εστιατορίων στο 90χλμ., είναι απαραίτητη η ύπαρξη ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ούτως ώστε να μπορεί ανεμπόδιστα ο ταξιδιώτης να χρησιμοποιεί τον παράπλευρο δρόμο και να εξυπηρετείται στα εν λόγω πρατήρια.
    Είναι γνωστό σε όλους τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ ότι το παράπλευρο δίκτυο στο 90χλμ δεν είναι ολοκληρωμένο, αλλά αντιθέτως είναι τυφλό και οδηγεί σε αδιέξοδο.
    Συγκεκριμένα: Ο ταξιδιώτης που κινείται προς ΑΘΗΝΑ δεν έχει πρόσβαση στον παράπλευρο παρά μόνο στην είσοδο του πρατηρίου και όχι από προηγούμενο κόμβο όπως απαιτεί ο νόμος. Ο δε κινούμενος προς ΛΑΜΙΑ εισέρχεται στον παράπλευρο από τον κόμβο της Θήβας αλλά εξέρχεται μόνο από την έξοδο του πρατηρίου και όχι από επόμενο ανισόπεδο κόμβο.
    3. Επειδή σύμφωνα με τον νόμο, απαγορεύεται η επικοινωνία του παράπλευρου δρόμου με τον αυτοκινητόδρομο, οι ιδιοκτήτες επιμελήθηκαν με δικές τους δαπάνες την μεταφορά των υφιστάμενων παράπλευρων περιμετρικά των πρατηρίων, ούτως ώστε να μην επικοινωνούν με τον αυτοκινητόδρομο. Είναι τελείως ΨΕΥΔΕΣ ΟΤΙ "έκλεισαν τους παράπλευρους" αφού οι παράπλευροι δεν είναι ολοκληρωμένοι, αλλά ΤΥΦΛΟΙ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.
    4. Για την κατάσταση αυτή αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι προηγούμενες διοικήσεις του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., οι οποίες δεν μερίμνησαν για την κατασκευή ολοκληρωμένου παράπλευρου δικτύου, αλλά με την παρουσίαση ανακριβών στοιχείων συνέβαλαν στο να εκδοθούν εσφαλμένες, κατά την άποψή μας, δικαστικές αποφάσεις.
    5. Σε ενδεχόμενο ερώτημα "γιατί δεν έκλεισαν οι επιχειρήσεις μας όπως έκλεισαν οι άλλες που είχαν πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο" η απάντηση είναι ότι: με την ενδεχόμενη φραγή των κυκλοφοριακών συνδέσεων με τον αυτοκινητόδρομο, όχι μόνο δεν λύνεται το πρόβλημα του αδιεξόδου του παράπλευρου δικτύου, αλλά οδηγούνται 51 οικογένειες εργαζομένων και δικών μας στην ανεργία, καθ' όσον είναι αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων σε ανύπαρκτο κατ' ουσίαν παράπλευρο δίκτυο, ως προαναφέρθηκε.
    6. Τέλος, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι σε επαφές που είχαμε με την νέα διεύθυνση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός κατανόησε πλήρως το θέμα και υποσχέθηκε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει σε νομοθετική διάταξη που θα επιλύονται τα ανωτέρω προβλήματα, καθ' όσον είναι αδιανόητο αν κλείσουν όλα τα λειτουργούντα πρατήρια και εστιατόρια πλην των Σ.Ε.Α., ο χρήστης του αυτοκινητοδρόμου που πληρώνει τόσα διόδια, να αναγκάζεται να διανύσει μια απόσταση 200 χιλιομέτρων, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ενδιάμεσης εξυπηρέτησης, αφού όπως όλοι γνωρίζουν ότι μετά το Σ.Ε.Α. (EKO OLYMPUS PLAZA) στο 65ο χλμ. ΑΘΗΝΩΝ-ΘΕΣ/ΚΗΣ ο επόμενος σταθμός Σ.Ε.Α. είναι στο 265χλμ (ΑΛΜΥΡΟΣ ΒΟΛΟΥ).
    Εκ της Δ/νσεως
    Βασίλης Καραγιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση