GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η δικαιοσύνη ακύρωσε νόμο του Ερντογάν κατά του αντιπάλου του, Γκιουλέν

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε την ισχύ ενός νόμου που είχε θεσπίσει το 2014 ο προεδρος Ερντογάν, βάσει του οποίου θα έκλ...

Η δικαιοσύνη ακύρωσε νόμο του Ερντογάν κατά του αντιπάλου του, Γκιουλέν
Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε την ισχύ ενός νόμου που είχε θεσπίσει το 2014 ο προεδρος Ερντογάν, βάσει του οποίου θα έκλειναν χιλιάδες ιδιωτικά σχολεία που διευθύνουν υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και του θρησκευτικού του τάγματος, Χιζμέτ.
Η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης αποτελεί σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες του προέδρου της χώρα περιορίσει την επιρροή του ιμάμη, τον οποίο κατηγορεί ότι συνωμοτεί μυστικά για να τον ανατρέψει. 
Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν - οι οπαδοί του οποίου έχουν σημαντική επιρροή στην αστυνομία και στο δικαστικό σύστημα - για σκευωρία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του, στο πλαίσιο της οποίας ο Ερντογάν υποστηρίζει πως εντασσόταν το σκάνδαλο διαφθοράς που είχε ξεσπάσει τον Δεκέμβριο του 2013. 
Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και διευθύνει ένα παγκόσμιο δίκτυο σχολείων και επιχειρήσεων, διαψεύδει ότι συνωμοτεί εναντίον του κράτους. 
Τον τελευταίο χρόνο, ο Ερντογάν εξαπέλυσε ένα κύμα μεταθέσεων και διώξεων για την κάθαρση των κρατικών θεσμών από τις επιρροές του Γκιουλέν, με εκατοντάδες εισαγγελείς και χιλιάδες αστυνομικούς που θεωρούνταν πιστοί στον ιεροκήρυκα να μετατίθενται ή να απομακρύνονται. 
Δεν είναι όμως σαφές αν και με ποια ένταση μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν να συνεχίσει την εκστρατεία του ενάντια στο κίνημα του Γκιουλέν, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, ή "παράλληλο κράτος", καθώς το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) απώλεσε την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση για πρώτη φορά στις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση