GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ερχονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις...

Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις ύστερα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, ξημερώματα του Σαββάτου, για την πρόταση σ...

Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις ύστερα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, ξημερώματα του Σαββάτου, για την πρόταση συμφωνίας προς τους δανειστές. Με τα δεδομένα που υπήρχαν τουλάχιστον και από το Eurogroup, θεωρούνται βέβαιες οι αλλαγές σε κυβερνητικό επίπεδο αν και δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής χαρακτήρας τους. Το ισχυρότερο σενάριο αυτή τη στιγμή προβλέπει τη «διεύρυνση» της κυβερνητικής στήριξης και από τα κόμματα που εκπροσωπήθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρ. Παυλόπουλο, δηλαδή -πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ- της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.
Κατά την ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 17 από τους 149 βουλευτές του ενώ υπ' ατμόν είναι άλλοι 15 που τώρα μεν ψήφισαν ναι αλλά δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν συμφωνία με νέο μνημόνιο. Τυπικά η κυβέρνηση δεν έχει χάσει τη δεδηλωμένη αφού για να συμβεί αυτό απαιτούνται 151 αρνητικές ψήφοι. Εν προκειμένω στηρίχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έτσι η πρότασή της συγκέντρωσε 251 θετικές ψήφους. Πολιτικά όμως είναι μετέωρη. Άλλωστε ένα από τα θέματα που ετέθη ευθύς αμέσως χθες προς τον κ. Τσακαλώτο ήταν πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να ψηφίσει εντός δύο εβδομάδων και τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας που απαιτούν ως εγγύηση οι δανειστές.
Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο, υπάρχουν (σε συνδυασμό πάντα με την ευόδωση του καλού σεναρίου στις διαπραγματεύσεις) δύο ρεαλιστικές δυνατότητες. Η μία είναι η άμεση ανασύνθεση της κυβέρνησης που μπορεί να λάβει τον χαρακτήρα «ειδικού σκοπού» με τη συμμετοχή και των άλλων (και των τριών;) κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να ψηφιστεί η συμφωνία και να επιχειρηθεί η εφαρμογή των νέων μέτρων. Στην περίπτωση αυτή αποτελεί ερώτημα αν θα παραμείνει πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας ή θα αναζητηθεί άλλο πρόσωπο «οικουμενικής» αποδοχής. Ζητούμενο είναι επίσης και η διάρκεια της κυβέρνησης αυτής, αν δηλαδή θα αντέξει για ένα ικανό χρονικό διάστημα επί παραδείγματι ενός έτους ή θα οδηγηθεί η χώρα σύντομα σε εκλογές.
Η δεύτερη δυνατότητα έχει να κάνει με το σχηματισμό κυβέρνησης ανοχής. Βασική προϋπόθεση είναι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να διατηρήσουν το άθροισμά τους τουλάχιστον στους 120 βουλευτές που απαιτεί το Σύνταγμα και τα τρία κόμματα, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, να δηλώσουν ότι δίνουν «ψήφο ανοχής» λόγω των εκτάκτων συνθηκών για να περάσει από τη Βουλή όλο το πακέτο του νέου μνημονίου. Το σενάριο αυτό εμφανίζει ασφαλώς τη νέα κυβέρνηση πιο αδύναμη αλλά εξετάζεται περισσότερο για την περίπτωση κατά την οποία δρομολογηθούν εκλογές για το φθινόπωρο.
Ανδρέας Καψαμπέλης

1 σχόλιο

  1. Τι είναι οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ?

    Είναι οι Άθλιοι που χωρίσανε τους Έλληνες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, λες και το 2010, όταν ήμασταν ένα βήμα πριν την χρεοκοπία εξ αιτίας του Μπουχέσα πρώην Πρωθυπουργού Καραμανλή του Μικρού, εκείνου που έβλεπε από την τηλεόραση του σπιτιού του να καίγεται η Ελλάδα, εβδομήντα άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε ένα καλοκαίρι, ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ( ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΤΩΝ ΦΕΛΛΩΝ ) ένας άλλος πρωθυπουργός ο Παπανδρέου ξύπνησε ένα πρωί και είπε στην συμβία του, ρε πόπη έχω πονοκέφαλο, τι λες αν θα τραβήξω ένα μνημόνιο στους συμπατριώτες μας με απολύσεις, μειώσεις μισθών και τα συναφή θα μου περάσει?
    Όμως ο χρόνος δεν σταματά, έγιναν κυβέρνηση και υποχρεωθήκανε εξ αιτίας των ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΛΑΘΩΝ να φέρουνε και να ψηφίσουνε με τα χεράκια τους το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, όμως σαν ΔΕΙΛΟΙ ΚΑΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ το μεθοδεύσανε έτσι που να καταλήξουν να το ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ για να μην τους βλέπουν οι ψηφοφόροι τους.

    Και βέβαια κατόπιν εσωτερικής συνεννοήσεως κάποιοι πρόβαλαν αντιρρήσεις έτσι που να μπορούν να πουν στους ηλιθίως σκεπτόμενους ψηφοφόρους που τους ακολουθούν, μην ανυσηχείτε εμείς είμαστε εδώ! Κρατούμε ψηλά την σημαία της ηλιθιότητας που σας ποτίσαμε! Η μνημονιακή αντιπολίτευση ψηφίζει τα μέτρα!
    Τουτέστιν και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ και με τους χαχόλους και με τους σοβαρά σκεπτόμενους, αν υπάρχουν ακόμη τέτοιοι στην κοινωνία που να τους ακολουθούν.

    ΟΧΙ ΣΕ ΜΙΑ ΓΕΡΜΑΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

    ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ

    ΟΧΙ ΣΕ ΜΙΑ ΓΕΡΜΑΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

    ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση