GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε κρίσιμη καμπή η ανακεφαλαιοποίηση της Τραπεζών. Τι σχεδιάζεται για το κούρεμα καταθέσεων...

Yannis Koutsomitis Σε κρίσιμη καμπή το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης της Τραπεζών Στη Φρανκφούρτη βρίσκονται σήμερα οι διοικητές των ...

Yannis Koutsomitis

Σε κρίσιμη καμπή το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης της Τραπεζών
Στη Φρανκφούρτη βρίσκονται σήμερα οι διοικητές των συστημικών Τραπεζών σε μια προσπάθεια να λάβουν εγγυήσεις για τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και την αποφυγή μεγάλων απωλειών των μετόχων, των ομολογιούχων αλλά και των μη εξασφαλισμένων καταθετών (άνω των 100χιλ ευρώ). Τα πρώτα stress tests προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο αλλά είναι πολύ σημαντικό για την Οικονομία να ξεκαθαρίσει το τοπίο το συντομότερο δυνατό.
Ο κ. Τσακαλώτος έδωσε προχθές εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει τελικά bail-in για τους (μεγαλο)καταθέτες αλλά το θέμα δεν είναι καθόλου λήξαν. Τα 'γεράκια' μέσα στην ΕΚΤ πιέζουν για κούρεμα αλλά φαίνεται ότι υπάρχει η κρίσιμη πλειοψηφία στο ΔΣ ώστε να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο.
Τα επιχειρήματα είναι σοβαρά και όχι ηθικολογικά: Η πλειοψηφία των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων ανήκει σε επιχειρήσεις και αν επιβαλλόταν τελικά κούρεμα, αυτό θα είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα απολύσεις και λουκέτα.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας προτείνει σήμερα σε συνέντευξή του στη Le Monde [http://bit.ly/1SFulfU] να υπάρξει άμεσα (αφού κλείσει βέβαια η συμφωνία για το νέο δάνειο) μια πρώτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές Τράπεζες, ούτως ώστε να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να επανέλθει η εμπιστοσύνη των καταθετών.
Εξαιρετική ιδέα. Όσο πιο σύντομα σταθεροποιηθεί το σύστημα και επανέλθει η εμπιστοσύνη, τόσο πιο σύντομα θα αρθούν και τα capital controls. Γι αυτό και έχει τεράστια σημασία να κλείσει η συμφωνία για το δάνειο το συντομότερο ώστε να ενεργοποιηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση