GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Γερμανία το… συζητάει για υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης

Ανοικτή είναι η Γερμανία στο ενδεχόμενο θέσπισης μιας θέσης υπουργού Οικονομικών στην Ευρωζώνη. Αυτό αναφέρει το γερμανικό περιοδικό De...

Η Γερμανία το… συζητάει για υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης

Ανοικτή είναι η Γερμανία στο ενδεχόμενο θέσπισης μιας θέσης υπουργού Οικονομικών στην Ευρωζώνη. Αυτό αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ενώ τονίζει πως το υπερ – υπουργείο αυτό της Ευρωζώνης θα  έχει δικό του προϋπολογισμό και θα επιβάλλει φόρους για όλες τις χώρες – μέλη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εξέθεσε τον περασμένο μήνα την ιδέα για αυστηρότερο, κοινό έλεγχο επί των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης, περιλαμβανομένου, μελλοντικά, ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ανοιχτός στην ιδέα μεταφοράς "σημαντικών χρηματοδοτικών πόρων" από τα έσοδα προερχόμενα από τη φορολογία του υπουργείου του σε ένα ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, είπαν στο περιοδικό πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Μία επιλογή θα μπορούσε να ήταν οι 19 χώρες-μέλη της ευρωζώνης να μεταφέρουν τμήμα των εθνικών τους εσόδων από τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο προστιθέμενης αξίας σε έναν τέτοιο προϋπολογισμό της ευρωζώνης, γράφει το περιοδικό.

Ο υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχει ενδεχομένως και το δικαίωμα επιβολής επιπλέον φόρων, κάτι που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός "ευρωπαϊκού φόρου", προστίθεται στο δημοσίευμα.

"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρά αυτά τα θέματα", δήλωσε στο περιοδικό πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Εκπρόσωπος του Σόιμπλε δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε διέψευσε το δημοσίευμα λέγοντας ότι η συζήτηση για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού μόλις ξεκίνησε.

"Επί μέρους στοιχεία υπό συζήτηση θα πρέπει να εξεταστούν μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο και θα χρειαστούν επίσης αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες", είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι "υπό αυτή την έννοια, η αναφορά σε έναν 'ευρω-φόρο' είναι απολύτως παραπλανητική".

Ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, από το συντηρητικό κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, είπε στο περιοδικό: "Η ευρωζώνη θα πρέπει να σκεφτεί για τον δικό της φόρο".

Σε έκθεση που εκδόθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με άλλους θεσμούς της ΕΕ, ο Γιουνκέρ πρότεινε την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας για χώρες μέλη που αντιμετωπίζουν κρίση σε συνδυασμό με αυστηρότερα πειθαρχικά μέτρα για χώρες που χάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.

Η αποκαλούμενη "Έκθεση των Πέντε Προέδρων" (εκτός από τον Γιουνκέρ, οι τέσσερις άλλοι πρόεδροι είναι της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ) πρότεινε βήματα "ταχείας διευθέτησης", τα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται μέσα στην επόμενη διετία, όπως η θέσπιση ενός κοινού συστήματος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων και προώθησης της ανταγωνιστικότητας καθώς και η δημιουργία, στο απώτερο μέλλον, ενός υπουργείου της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση