GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σε ψηφοφορία που διεξ...

Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σε ψηφοφορία που διεξήχθη δια ανατάσεως της χειρός λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Η πρόταση για έκτακτο συνέδριο, που ήταν και η εισήγηση του πρωθυπουργού, υπερψηφίστηκε από το μεγαλύτερο μέρος των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, κι έτσι δε χρειάστηκε να γίνει καταμέτρηση. Η αντίθετη άποψη, που υποστήριζε και η Αριστερή Πλατφόρμα, ήταν για διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου.

"Προτείνω στην Κεντρική Επιτροπή ένα ανοιχτό, δημοκρατικό έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο ώστε να απαντήσουμε συλλογικά στα κρίσιμα ερωτήματα”, είχε σημειώσει εμφατικά στην ομιλία του με την οποία άνοιξαν το πρωί οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής χαρακτηρίστηκε πάντως από υψηλούς τόνους, με πολλά στελέχη να επισημαίνουν τον κίνδυνο της διάσπασης του κόμματος, ενώ αρκετές ήταν οι φωνές που εκφράστηκαν υπέρ της κατάρτισης ενός "σχεδίου Β".

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται την ενότητα για να πάει μπροστά η χώρα και για να κρατήσει ψηλά την σημαία η αριστερά, προσθέτοντας ότι γι' αυτό λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πέσει στον μνημονιακό βούρκο, γιατί τότε διακυβεύεται η διάλυσή του.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι στην χώρα “έχει τελειώσει η δημοκρατία, το πολίτευμα της χώρας είναι δικτατορία του ευρώ”. “Αυτό που επικρατεί είναι ο ευρωμονόδρομος και κάποιοι εδώ, εκβιαζόμενοι δήθεν, τον αποδέχονται. Θα το αποδεχθούμε;”, διερωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης. Ανέφερε ότι εναλλακτική λύση υπήρχε, και η δυνατότητά της υπάρχει ακόμα, θέτοντας στην συνέχεια το ερώτημα: “Δεν βλέπουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι θανατηφόρες;”.

Διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε, αν λέμε ότι η εναλλακτική λύση είναι κόλαση. Είπε ότι την εναλλακτική λύση ορισμένοι δεν την θέλουν και αυτό συνιστά πολιτικό πρόβλημα, καθώς “έχουμε αναγάγει το ευρώ σε θρησκευτική πίστη”. Επικαλούμενος στοιχεία, έκανε λόγο για πλεονασματικά ισοζύγια αγαθών και υπηρεσιών και τρεχουσών συναλλαγών και είπε ότι “οι κίνδυνοι από την εναλλακτική λύση” που ορισμένοι επικαλούνται, συνιστούν “μύθο, γιατί ποτέ δεν συζητήσαμε”.

Πρόσθεσε ότι ακόμα και τώρα η συζήτηση μπορεί να γίνει, διότι “η εναλλακτική λύση θα χρειαστεί τις επόμενες μέρες”.

Χαρακτήρισε τη σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου, αφού ψηφίσει την συμφωνία η Βουλή, “κοροϊδία”, διότι, “με την θηλιά στον λαιμό θα κληθεί το Συνέδριο να επικυρώσει τετελεσμένα”. “Τέτοια δημοκρατία θέλουμε στο κόμμα; Την δικτατορία του ευρώ; Να την χαιρόμαστε”, κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η ομιλία της πρώην υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία διαμαρτυρήθηκε ότι δεν είχε στήριξη από το κόμμα στις επιθέσεις που δέχθηκε. “Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου. Δεν μπορεί να κάνω τώρα πίσω, που ο στόχος είναι να πληγώ προσωπικά, σήμερα που η αγωνιστική μου τιμή σπιλώνεται ανεπανόρθωτα”, είπε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι κείμενο υπογραφών συμπαράστασής της βρήκε τοίχο για τη δημοσιοποίησή του από τον Τύπο και ΜΜΕ.

“Είναι ιστορική επιταγή η Αριστερά να αναλάβει να υπερασπιστεί την κοινωνία και τη δημοκρατία από τη μνημονιακή λαίλαπα και την περιστολή των δικαιωμάτων, την ανθρωπιστική κρίση, είπαμε. Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα, είπαμε, και υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε, να διεκδικούμε και να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός, δεν είναι σουρεαλισμός”, είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. “Η Ευρώπη αλλάζει, η ελπίδα έρχεται, είπαμε, η ελπίδα θα νικήσει το φόβο είπαμε, και δεν μπορεί να εννοούσαμε ότι θα επιτρέψουμε ότι η ελπίδα θα σβήσει υπό το κράτος του δικού μας πανικού... Δεν μπορεί να εννοούσαμε πως όποιος υπερασπίζεται το Σύνταγμα είναι γελοίος, γραφικός ανεύθυνος και πολιτικά ανήλικος”, είπε ακόμη η πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενη στη χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”. 

Πρόσθεσε πως η Αριστερά είναι ικανή για πολλά, αλλά η Αριστερά δεν είναι ικανή για όλα, και τόνισε πως ο πρωθυπουργός όταν εξήγγειλε το δημοψήφισμα ως απάντηση στο ”the game is over”, δεν μπορεί να εννοούσε να πάρουμε μια εβδομάδα παράταση.

Η ιστορία δεν τελείωσε στις 13 Ιουλίου, τα ερωτήματα είναι αδήριτα και οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν με απερίφραστο τρόπο εγκαίρως και όχι εκ των υστέρων ως επικήδειος, σημείωσε επίσης η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκή εντολή, θεσμική νομιμοποίηση, το δημοκρατικό δικαίωμα να αλυσοδέσει τη χώρα με Μνημόνιο και πως δεν είναι δυνατό πρώτα να ψηφιστεί Μνημόνιο και μετά να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Είναι ιστορική επιταγή η Αριστερά να αναλάβει να υπερασπιστεί την κοινωνία και τη δημοκρατία από τη μνημονιακή λαίλαπα και την περιστολή των δικαιωμάτων, την ανθρωπιστική κρίση, είπαμε. Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα, είπαμε, και υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε, να διεκδικούμε και να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός, δεν είναι σουρεαλισμός”, υποστήριξε από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου. “Η Ευρώπη αλλάζει, η ελπίδα έρχεται, είπαμε, η ελπίδα θα νικήσει το φόβο είπαμε, και δεν μπορεί να εννοούσαμε ότι θα επιτρέψουμε ότι η ελπίδα θα σβήσει υπό το κράτος του δικού μας πανικού... Δεν μπορεί να εννοούσαμε πως όποιος υπερασπίζεται το Σύνταγμα είναι γελοίος, γραφικός ανεύθυνος και πολιτικά ανήλικος”, είπε ακόμη η πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενη στη χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”. Πρόσθεσε πως η Αριστερά είναι ικανή για πολλά, αλλά η Αριστερά δεν είναι ικανή για όλα, και τόνισε πως ο πρωθυπουργός όταν εξήγγειλε το δημοψήφισμα ως απάντηση στο ”the game is over”, δεν μπορεί να εννοούσε να πάρουμε μια εβδομάδα παράταση.

Η ιστορία δεν τελείωσε στις 13 Ιουλίου, τα ερωτήματα είναι αδήριτα και οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν με απερίφραστο τρόπο εγκαίρως και όχι εκ των υστέρων ως επικήδειος, σημείωσε επίσης η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκή εντολή, θεσμική νομιμοποίηση, το δημοκρατικό δικαίωμα να αλυσοδέσει τη χώρα με Μνημόνιο και πως δεν είναι δυνατό πρώτα να ψηφιστεί Μνημόνιο και μετά να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση