GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΗΠΑ - Κούβα: Aποκαθιστούν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις τους

Τα μεσάνυχτα οι ΗΠΑ και η Κουβα ανοίξαν και πάλι τις πρεσβείες τους στην Αβάνα και την Ουάσινγκτον, σ' έναν νέο σταθμό της ιστορικ...

ΗΠΑ - Κούβα: Aποκαθιστούν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις τους
Τα μεσάνυχτα οι ΗΠΑ και η Κουβα ανοίξαν και πάλι τις πρεσβείες τους στην Αβάνα και την Ουάσινγκτον, σ' έναν νέο σταθμό της ιστορικής προσέγγισης που άρχισαν πέρυσι ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο.
Τα κτίρια που στεγάζουν τα Γραφεία Συμφερόντων καθεμιάς από τις δύο χώρες στην πρωτεύουσα της άλλης θα ανακτήσουν αυτομάτως το καθεστώς της πρεσβείας το πρώτο λεπτό της 20ης Ιουλίου, ως συνέπεια της συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις 30 Ιουνίου.
Στην Ουάσινγκτον, μια τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) στο ηλικίας σχεδόν ενός αιώνα κτίριο της κουβανικής αποστολής, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες -- πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ενός επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας από το 1959.
Μια σημαντικη κουβανική αντιπροσωπεία αναμένεται μεταξύ των 500 προσκεκλημένων. Θα είναι παρόντες ο εμβληματικός τραγουδιστής του κουβανικού καθεστώτος Σίλβιο Ροντρίγκες, καθώς και η αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη Λατινική Αμερική Ρομπέρτα Τζέικομπσον και ο επικεφαλης του Γραφείου Συμφερόντων στην Αβάνα Τζέφρι Ντελαουρέντις.
Στο κτίριο θα υψωθεί η κουβανική σημαία.
Ο Μπρούνο Ροντρίγκες θα μεταβεί στη συνέχεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, με τον οποίο θα συμμετάσχει σε κοινή συνέντευξη Τύπου γύρω στις 20:45 (ώρα Ελλάδας).
Η κουβανική σημαία θα υψωθεί επίσης στο χολ της εισόδου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανάμεσα στις σημαίες των χωρών με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν διπλωματικές σχέσεις, όμως αυτό θα "δεν θα γίνει σε ώρες γραφείου" και συνεπώς δεν θα υπάρχουν κάμερες, διευκρίνισε μια αμερικανική διπλωματική πηγή.
Στην Αβάνα δεν προβλέπεται να γίνει καμιά τελετή, όμως το κτίριο από μπετόν και γυαλί της παραλιακής λεωφόρου Μαλεκόν θα μετατραπεί πράγματι σε αμερικανική πρεσβεία. Οι διπλωμάτες θα περιμένουν ωστόσο την άφιξη του Τζον Κέρι μέσα στο καλοκαίρι, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, για να υψώσουν την αμερικανική σημαία, εξηγούσε την Παρασκευή ο ίδιος υπεύθυνος.
"Ο υπουργός Εξωτερικών θέλει να είναι παρών σ' ένα γεγονός τόσο σημαντικό όσο η έπαρση της σημαίας", πρόσθεσε. Η τελευταία επίσκεψη αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αβάνα ανάγεται στο 1945.
Σήμερα, Δευτέρα, "όλοι οι εργαζόμενοι του γραφείου συμφερόντων θα επαναδιαπιστευθούν ως εργαζόμενοι της αμερικανικής πρεσβείας και ο επικεφαλής της αποστολής ως επιτετραμμένος. Αυτό σημαίνει πως όλο το προσωπικό θα ενσωματωθεί στο διπλωματικό σώμα της Αβάνας", εξήγησε. Το αμερικανικό Γραφείο Συμφερόντων απασχολεί 360 πρόσωπα, στην πλειονότητά τους Κουβανούς.
Εχθρικό το Κογκρέσο
Οι διπλωματικές σχέσεις είχαν διακοπεί από το 1961 και μόνο το 1977 ο Τζίμι Κάρτερ και ο Φιντέλ Κάστρο συμφώνησαν να ανοίξουν Γραφεία Συμφερόντων στα κτίρια όπου βρίσκονταν προηγουμένως οι πρεσβείες, για να επιτελούν κυρίως προξενικά καθήκοντα, υπό την προστασία της Ελβετίας στην περίπτωση των Αμερικανών στην Αβάνα και υπό την προστασία της Τσεχοσλοβακίας για τους Κουβανούς στην Ουάσινγκτον -- μέχρι τη διάλυση της χώρας, οπότε τον ρόλο αυτόν άρχισε να επιτελεί η Ελβετία.
Όμως η εξομάλυνση δεν σταματάει εδώ και στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν πολυάριθμα θέματα διαφωνίας: η άρση του αμερικανικού εμπάργκο, η επιστροφή της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο, τα δισεκατομμύρια δολάρια των αποζημιώσεων που ζητούν οι Αμερικανοί, ιδιοκτησίες των οποίων απαλλοτριώθηκαν στην Κούβα κατά την επανάσταση, η έκδοση φυγάδων που έχουν καταφύγει στην Κούβα και καταζητούνται από την αμερικανική δικαιοσύνη...
Το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει απαραιτήτως να ψηφίσει για να αρθεί το εμπάργκο που επιβλήθηκε το 1962 από τον Τζον Φ. Κένεντι και ενισχύθηκε με τον νόμο Χελμς-Μπάρτον το 1996, όμως η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην άρση του και υποψήφιοι για την προεδρια έχουν ταχθεί εναντίον της προσέγγισης, για την οποία λένε πως ανταμείβει τους αδελφούς Κάστρο.
Αν εκλεγεί τον Νοέμβριο του 2016, ο υποψήφιος Μάρκο Ρούμπιο, ένας κουβανικής καταγωγής ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, θα βάλει "τέλος στις διπλωματικές σχέσεις με την αντιαμερικανική κομμουνιστική τυραννία μέχρι να υπάρξει ένα αληθινό δημοκρατικό άνοιγμα στην Κούβα", επανέλαβε σήμερα σε συνέντευξη του στο CNN.
Η Γερουσία αναμένεται ότι θα μπλοκάρει τον διορισμό ενός αμερικανού πρεσβευτή στην Κούβα, καθώς κάθε προεδρικός διορισμός πρέπει να επικυρώνεται από τους γερουσιαστές.
Οι Τζον Κέρι και Μπρούνο Ροντρίγκες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διμερή θέματα  το μεσημέρι, στη διάρκεια μιας πρώτης συνομιλίας τους πριν από τη συνέντευξη Τύπου, αν και το επίσημο πρόγραμμα προβλέπει μόνο μια 45λεπτη συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση