GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μυρίζει μπαρούτι στην Κωνσταντινούπολη: Ξεκινά η ανάπλαση του Γκεζί

Αν και ακόμα δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού στην Τουρκία και ο Ερντογάν βγήκε αποδυναμωμένος από τις τελευταίες βουλευτικές...

Μυρίζει μπαρούτι στην Κωνσταντινούπολη: Ξεκινά η ανάπλαση του Γκεζί

Αν και ακόμα δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού στην Τουρκία και ο Ερντογάν βγήκε αποδυναμωμένος από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, εν τούτοις, η τουρκική δικαιοσύνη επέτρεψε σήμερα στους τοπικούς αξιωματούχους της Κωνσταντινούπολης να προχωρήσουν στην ανάπλαση του εμβληματικού πάρκου Γκεζίκοντά στην πλατεία Ταξίμ - ένα πολύ αμφιλεγόμενο πολεοδομικό σχέδιο, το οποίο είχε προκαλέσει πριν από δύο χρόνια βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία.

Το Συμβούλιο Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγε ο δήμος της Κωνσταντινούπολης, αναίρεσε μία απόφαση που είχε λάβει διοικητικό δικαστήριο το οποίο είχε δώσει εντολή να σταματήσουν τα έργα σε έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της πόλης, γύρω από το εμβληματικό πάρκο Γκεζί, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η ένωση πολιτών Αλληλεγγύη Ταξίμ.
 
«Γνωρίζουμε τι θέλετε να κάνετε, ούτε να το διανοηθείτε!» ανέφερε η ένωση υπογραμμίζοντας πως «η πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί είναι στο εξής υπό την προστασία της Κωνσταντινούπολης, της Τουρκίας και ολόκληρου του κόσμου».
 
Η νέα έγκριση του σχεδίου προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν θα αφήσουμε ποτέ να καταστραφεί το Γκεζί», έγραψαν πολίτες στο Twiter.

Τον Ιούνιο του 2013, μία μαζική κινητοποίηση προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή του πάρκου Γκεζί, εξελίχθηκε σε μία πρωτοφανή εξέγερση κατά των «αυταρχικών και ισλαμιστικών παρεκκλίσεων» της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
  
Το αμφιλεγόμενο σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ενός οικιστικού και εμπορικού συμπλέγματος εκεί όπου βρισκόταν ένας παλιός οθωμανικός στρατώνας, σύμφωνα με τις επιθυμίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ήταν πρωθυπουργός το 2013 και αποτέλεσε τον κύριο στόχο των διαδηλώσεων οι οποίες κατεστάλησαν βίαια από την αστυνομία.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση