GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το ELA για τις τράπεζες. Προς όριο ανάληψης μετρητών 20 ευρώ...

Οι εξελίξεις είναι δραματικές, καθώς μετά το συντριπτικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα σε ποσοστό 60%, το ενδιαφέρον στρέφεται σ...

Οι εξελίξεις είναι δραματικές, καθώς μετά το συντριπτικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα σε ποσοστό 60%, το ενδιαφέρον στρέφεται στις τράπεζες, στο ELA, στην τύχη των καταθέσεων και των χρημάτων στις θυρίδες.
Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες σήμερα 6 Ιουλίου η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το ELA αλλά δεν θα αυξήσει και τα haircuts στα ελληνικά collaterals των τραπεζών.

Εκτακτη συνάντηση των τραπεζιτών με στελέχη της κυβέρνησης έγινε στα γραφεία της Εθνικής τράέζας.
Η κατάσταση είναι πολύ οριακή καθώς η ρευστότητα που έχει απομείνει μόλις που φθάνει τα 700 εκατ.
Υπάρχουν εισηγήσεις ότι άπαξ και η ΕΚΤ δεν αυξάνει το ELA, να μειωθεί το όριο ανάληψης μετρητών από 60 ευρώ (ήδη έχει μειωθεί στα 50 ευρώ) στα 40 ή 20 ευρώ με πιθανότερο σενάριο τα 20 ευρώ.
Επίσης οι δηλώσεις της Αν. υπουργού Οικονομικών  Ν. Βαλαβάνη για τις θυρίδες ότι δεν θα μπορούν οι πολίτες να παίρνουν χρήματα προκάλεσε μεγάλη σύγχυση.
Η δήλωση αναιρέθηκε...αλλά η αβεβαιότητα έμεινε.
Εν τω μεταξύ αίτημα για αύξηση του ELA κατά 6 δισεκ. θα αιτηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος ώστε  η ΕΚΤ να αξιολογήσει τα δεδομένα.
Η ΤτΕ υποβάλλει αίτημα για να χορηγηθεί ELA γιατί οι τράπεζες βρίσκονται σε κίνδυνο να χρεοκοπήσουν καθώς η ρευστότητα είναι οριακή.
Τα 125 δισεκ. της παρεχόμενης ρευστότητας 88,6 δισεκ ELA και 36 δισεκ. απευθείας χρηματοδότηση δεν επαρκούν να καλύψουν το τραπεζικό σύστημα, το οποίο διαθέτει ρευστότητα μόλις 800 εκατ ευρώ.
Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το ELA αλλά δεν θα αυξήσει και τα haircuts στα ελληνικά collaterals των τραπεζών.
Η ΕΚΤ δεσμεύεται από το καταστατικό της, ωστόσο θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα την Τετάρτη 8 Ιουλίου.
Αν μέχρι τότε υπάρχουν ενδείξεις συμφωνίας η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το ELA κατά 2 με 2,5 δισεκ. αρχικά.
Η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα είναι οριακή.
Τα χαρτονομίσματα στα ATMs επαρκούν έως τις 15 Ιουλίου αν μειωθεί το όριο ανάληψης μετρητών στα 20 ευρώ.
Με 50 ευρώ όριο ανάληψης μετρητών το σύστημα αντέχει έως τις 8 Ιουλίου το πολύ.
Οι τράπεζες θα ξεμείνουν από μετρητά, οριακή η κατάσταση και στο TARGET
Δυστυχώς κανείς δεν έχει μιλήσει με ειλικρίνεια για το τι πραγματικά συμβαίνει στο τραπεζικό σύστημα που το οδήγησαν στο αδιέξοδο οι τραγικά λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης.
Ποια είναι η πραγματική εικόνα;
Η πραγματική ρευστότητα των τραπεζών είναι 800 εκατ ευρώ.
Τι σημαίνει πραγματική ρευστότητα;
Σημαίνει ότι οι τράπεζες χρηματοδοτούν 245 δισεκ. περιουσιακά στοιχεία και γι΄ αυτά τα 245 δισεκ. ευρώ διαθέτουν 245 δισεκ. ρευστότητα.
Τα 245 δισεκ. ρευστότητα είναι 125 δισεκ. ευρωσύστημα (ELA και ΕΚΤ) και 120 δισεκ. καταθέσεις.
Η πλεονάζουσα ρευστότητα 800 εκατ σημαίνει ότι διαθέτουν 800 εκατ απόθεμα γιατί τα 245 δισεκ. έχουν δεσμευθεί για να χρηματοδοτήσουν τα 245 δισεκ. περιουσιακά στοιχεία.
Τα 800 εκατ είναι ασήμαντη ρευστότητα.
Αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία τα 800 εκατ με την συνεχή εκροή καταθέσεων θα τελειώσουν και οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να μειώσουν τα όρια ανάληψης μετρητών από 60 ευρώ ήδη έχουν γίνει 50 ευρώ σε 40 ή 20 ευρώ.
Όταν τελειώσουν και αυτά απλά το σύστημα των ΑΤΜs δεν θα παρέχουν χαρτονομίσματα.

Τι συμβαίνει με το TARGET;
Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο ή αλλιώς Target αποτελεί τον μηχανισμό εκκαθαρίσεων των διασυνοριακών συναλλαγών.
Οι διασυνοριακές συναλλαγές σε μεταφορές κεφαλαίων έφθασαν τα 1,9 τρισεκ ευρώ το 2014 μέσω target στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα για να μπορεί να συμμετέχει στο target για να μπορεί να κάνουν οι ελληνικές τράπεζες συναλλαγές στο εξωτερικό έχουν μόνιμα καταβεβλημένο κεφάλαιο 600 εκατ ευρώ στο σύστημα Target.
Το 800 εκατ εναπομείνασας ρευστότητας δεν συμπεριλαμβάνουν τα 600 εκατ του target, ωστόσο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα 600 εκατ εγγύηση στο target γιατί απλά θα παγώσουν όλες οι συναλλαγές με το εξωτερικό. Εμβάσματα ή κεφάλαια εισερχόμενα – εξερχόμενα δεν θα μπορούν να μεταφερθούν και διακανονιστούν.
www.bankingnews.gr

1 σχόλιο

  1. Ζω ευχαρίστως με δραχμή ρε κουφάλες αρκεί να δω όσους ψήφισαν τα μνημόνια φυλακή και δήμευση της περιουσίας.....Και για να τελειώνουμε, έχουμε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα ώστε να ελέγξουμε εισαγωγές Κεφαλαίων αν είναι για πραγματική ανάπτυξη και όχι για τοκογλυφία,

    Επίσης έχομε ΝΕΟΥΣ και τεχνογνωσία να επανδρώσουμε όλο το κράτος με πλαστικό χρήμα και να μπουν κάπιταλ κοντρόλ ... ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ θα κάνει προσλήψεις και να ζήτηση εθελοντική εργασία για έλεγχους χρημάτων για εισαγωγές εμπορευμάτων μέχρι να στρώσουμε την χώρα οι Κινέζοι παράγουν τα πάντα, στον Πειραιά τα βαφτίζουν Ευρωπαϊκά και τους τα στέλνουμε ......Αλλά αμέσως με ΈΝΑ νόμο καταργήσει όλου των μνημονίωνηκαι και στον Ο.Η.Ε και στα δικαστήρια την Ευρωπαϊκή Ένωση πια ένωση;;; ΤΗΝ ΓΕΡΜΆΝΙΑ ...και κυνηγήστε όπου ΥΠΆΡΧΟΥΝ Γερμανοί-- Ολλανδοί --- Κύπριους να αυτά τα αδέλφια μας τα έχουμε πληρώσει χρυσάφι -- Φιλανδούς ----Εσθονούς-- Λετονους--Βούλγαρους---- άκου κάτι χώρες !!!! και παρακαλώ να ανοίξετε τα σύνορα και όσοι μετανάστες θέλουν ας φύγουν η κάνετε τα στραβά μάτια να περάσουν όλοι προς τα πάνω...

    ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ....62% και μάλιστα νέοι ΝΑ αντισταθούν μέχρι τέλους ΜΕ την εργασία τους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση