GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φώφη Γεννηματά: Αποτρέψαμε το GREXIT την ύστατη στιγμή

H ομιλία της Φώφης Γεννηματά, προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της κεντρικής πολιτικής επιτροπής. "Συντρόφισσες και σύντροφοι, Θ...

Φώφη Γεννηματά: Αποτρέψαμε το GREXIT την ύστατη στιγμή

H ομιλία της Φώφης Γεννηματά, προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της κεντρικής πολιτικής επιτροπής.

"Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματός μας.
Σε εμάς αναλογεί το βάρος, να κάνουμε τη μεγάλη στροφή.
Τη μεγάλη στροφή προς στην πορεία της αναγέννησης, για το ΠΑΣΟΚ, για τη Δημοκρατική Παράταξη.
Έχω, προσωπικά, την τιμή, να είμαι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε αυτή την δύσκολη στιγμή. Συναισθάνομαι απόλυτα το μέγεθος της ευθύνης.
Το ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά απέδειξε πόσο υπεύθυνο κόμμα είναι.
Συμβάλλαμε καθοριστικά
Αποτρέψαμε ελπίζω το GREXIT, την ύστατη στιγμή.
Αποφύγαμε μια άτακτη χρεοκοπία και μια απόλυτη καταστροφή.
Κατοχυρώσαμε το ιστορικό μας κεκτημένο, την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη και την Ευρωζώνη.
Ο συμβιβασμός ήταν αναγκαίος για τη γεωπολιτική σταθερότητα και την ασφάλεια της πατρίδας μας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αναγνωρίσει την καθοριστική συμβολή των Πολιτικών Δυνάμεων, των 251 Βουλευτών, που χωρίς την εξουσιοδότησή τους και τη διπλή εντολή τους δεν θα μπορούσε καν να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση.
Ο κ. Τσίπρας οφείλει επίσης να αναγνωρίσει την αμέριστη υποστήριξη των Ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρώπης.
Αυτοί είναι οι δικοί μας σύμμαχοι γιατί οι δικοί τους σύμμαχοι όπως στη Γερμανία ψήφισαν όχι στο πρόγραμμα, ψήφισαν όχι στη βοήθεια προς την Ελλάδα.
Το ΠΑΣΟΚ πήρε εγκαίρως πρωτοβουλίες. Είμαι περήφανη γιατί εξασφαλίσαμε πολύτιμη στήριξη για τη χώρα μας.
Είπε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η αριστερά θα φέρει την Άνοιξη στην Ευρώπη.
Δεν χρειάζονται άλλες αυταπάτες.
Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αλλάξει αλλά αυτό μόνο από τους Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να γίνει.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ υπήρξε καταστροφικό για τη χώρα.
Η δήθεν «περήφανη», αλλά στην πραγματικότητα αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη «διαπραγμάτευση» των Τσίπρα, Βαρουφάκη, Καμμένου, Λαφαζάνη και όλων των νυν και πρώην Υπουργών, έφερε τη χώρα μπροστά σε μια αληθινή τραγωδία.
Ο Πρωθυπουργός με ευθύνη του αφέθηκε 6 μήνες στις καταστροφικές θεωρίες του Γιάνη Βαρουφάκη και στη Δραχμολαγνία ενός κυρίαρχου λαϊκίστικου ρεύματος στο ΣΥΡΙΖΑ.
-Μειώθηκαν σημαντικά η αξιοπιστία, οι συμμαχίες, τα διεθνή ερείσματα, η φερεγγυότητα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο.
-χάθηκαν δυνατότητες, πόροι και ευκαιρίες.
-Αποδυναμώθηκε το τραπεζικό σύστημα με την απόσυρση των καταθέσεων και τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων με υπογραφή Τσίπρα-Βαρουφάκη.
-Το Δεκέμβριο οι εταίροι ζητούσαν 1δις επιπλέον για να κλείσει η αξιολόγηση να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα και να βγούμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Τώρα η κυβέρνηση πρότεινε μέτρα που επιβαρύνουν τον Έλληνα πολίτη με 12-14 δις ευρώ για να φτάσουν σε ισοσκελισμένους προυπολογισμούς και 3ο μνημόνιο.
Χρειάστηκε η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, πραγματικά στο και 5, για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη, να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συμμάχους μας που είχαν διαρραγεί και να ξεκινήσει και πάλι η διαπραγμάτευση.
Έχουν ακέραια την ευθύνη για το σημείο που βρίσκεται η χώρα και το δυσβάσταχτο κόστος αυτής της συμφωνίας.
Είπαν ότι θα διώξουν το ΔΝΤ και θα καταργήσουν την Τρόικα. Το αποτέλεσμα;
Στο νέο 3ετές μνημόνιο συμμετέχει κανονικά το ΔΝΤ και προβλέπεται μόνιμη παρουσία της τρόικα στην Αθήνα για τον έλεγχο και την αξιολόγηση της προόδου του προγράμματος.
Τρόικα και όχι θεσμοί.
Δεσμευτήκαν ότι θα κουρέψουν το χρέος.
Το αποτέλεσμα;
Αρκέσθηκαν σε μια χλιαρή αναφορά περί εκκίνησης της σχετικής συζήτησης και μάλιστα όχι τώρα αλλά μετά την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος στο τέλος του χρόνου.
Μίλησαν για ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο .Το αποτέλεσμα;
Τα χρήματα που ανέφεραν ήταν δεδομένα από πριν.
Ο κ. Τσίπρας φέρει την αποκλειστική ευθύνη γι' αυτήν την κατηφόρα και για τα επώδυνα μέτρα που ο ίδιος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε.
Φέρει την ευθύνη γιατί επί έξι μήνες ήταν επικεφαλής μιας Κυβέρνησης που δεν κυβέρνησε.
Ούτε λευκή επιταγή, ούτε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα

Φίλες και φίλοι
Η ευρεία πλειοψηφία, με την οποία η Βουλή στηρίζει τη Συμφωνία παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, αποτελεί θετικό γεγονός.
Το ΠΑΣΟΚ έδωσε θετική ψήφο για τη χώρα και το μέλλον της.
Όμως αυτή η στάση μας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, ως λευκή επιταγή.

Τώρα μετά και την θετική απόφαση του Eurogroup, πρέπει να προχωρήσουν στην ουσιαστική διαπραγμάτευση για την νέα Δανειακή – Σύμβαση Συμφωνία.
Επιβάλλεται ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του, που έχουν την ευθύνη, να αξιοποιήσουν την θετική στάση των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης και να προχωρήσουν ταχύτατα και αποφασιστικά στην υλοποίηση των όσων οι ίδιοι συμφώνησαν.
Η αναγκαία αλλά καθυστερημένη αλλαγή των Υπουργών που άδειασαν τον Πρωθυπουργό δεν πείθει ότι θέλουν και μπορούν. Έχουμε την εικόνα μιας κυβέρνησης αδύναμης, ανήμπορης και απρόθυμης να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε με την υπογραφή του.
Τώρα πια ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλουν να σταματήσουν το θέατρο σκιών, την διπλή γλώσσα, την απραξία και την αδιέξοδη και επικίνδυνη εκλογολογία. Οφείλουν να αποδεχθούν την ιστορική και πολιτική ευθύνη τους.
Τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει και δεν μπορεί να μετατραπούν σε εθνικά, θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.
Ο κ. Τσίπρας οφείλει να βρει λύσεις που αποκαθιστούν την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής, ώστε να μη δημιουργούνται άγονες συγκρούσεις και τεχνητά διαδικαστικά εμπόδια, στην άσκηση του νομοθετικού έργου.
Ο κ. Τσίπρας οφείλει να σεβαστεί τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Δεν είναι δυνατόν την ώρα που το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα δημιουργούν την αναγκαία πλειοψηφία στην Βουλή για την θετική πορεία της Ελλάδας, να έρθουν νομοσχέδια που διχάζουν, αποτελούν αντι-μεταρρύθμιση και επαναφέρουν το πελατειακό κράτος.
Απαιτείται συμφωνημένος οδικώς χάρτης βημάτων και πρωτοβουλιών που θα δημιουργεί πριν από όλα αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες.

ΣΥΡΙΖΑ: Μπροστά σε διλήμματα και σε προτάσεις "φυγής" προς τις εκλογές

Εύλογα πολλοί αναρωτιούνται πώς η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει και θα εφαρμόσει την συμφωνία που η ίδια διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε όταν:
Ø Ο Πρωθυπουργός και η ηγετική ομάδα, διακηρύσσουν πως δεν την πιστεύουν και πως "εκβιάστηκαν"
Ø Το ¼ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Βουλής – καταψηφίζουν τους εφαρμοστικούς νόμους. Το ίδιο πράττουν και στελέχη του κρατικού μηχανισμού.
Ø Ο εταίρος της κ. Καμμένος, παραπαίει συνεχώς μεταξύ στήριξης και διαφοροποίησης.

Ø Είναι σαφές ότι για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας διστάζει μεταξύ του κομματικού συμφέροντος και του εθνικού καθήκοντος.

Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την χώρα, με μεγαλύτερο απ' όλους την καταστροφική επιλογή των εκλογών, σε μια περίοδο που όλα θα "κρέμονται σε μια κλωστή".

Και δεν θα έχει κριθεί ούτε η αξιολόγηση του προγράμματος, ούτε το κυριότερο η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
Όμως δεν μπορεί να προχωράς μόνο με τον φόβο. Χρειάζεται και η ΕΛΠΙΔΑ, η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.
Γι' αυτό και παράλληλα με την εφαρμογή της "συμφωνίας", και τα δύσκολα μέτρα της, εμείς ως ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδείξουμε ότι η πορεία μέσα στο ευρώ και στην Ευρώπη, συνδέεται άρρηκτα με νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη, για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Με στόχους, χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέπει την συνεχή προσπάθεια βελτίωσης και αναθεώρησης των όρων της συμφωνίας.
Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές

Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές και θα είναι έτοιμο για ότι χρειασθεί.
Όμως αυτές οι μεθοδεύσεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Υπάρχουν στην Ευρώπη οι ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και τα εθνικο -λαϊκιστικά κόμματα, που καραδοκούν να αρπάξουν μια δεύτερη ευκαιρία. Η χώρα θα βρεθεί πάλι στο «Καναβάτσο» με την απειλή, ενός νέου Grexit.
Το ΠΑΣΟΚ συνδέεται άρρηκτα με την ύπαρξη και την εξέλιξη της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Δεν αρκεί να λέμε ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί. Χρειάζεται να πούμε πως η πατρίδα θα βγει από αυτό το τέλμα.
Η λύση όμως δεν βρίσκεται στην δεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό.
Γιατί δεν ξεχάσαμε εμείς ποτέ το ποιοι με την άφρονα πολιτική της περιόδου 2004-2009, μας οδήγησαν στην κρίση που έφερε τα μνημόνια.
Η κοινή μας παρουσία με την Ν.Δ. στην διακυβέρνηση της χώρας έγινε για εθνικούς μόνο λόγους και οι ιδεολογικές και στρατηγικές μας διαφορές όχι μόνο παρέμειναν, αλλά ενισχύθηκαν.
Σήμερα στο κλείσιμο ενός ολόκληρου ιστορικού κύκλου, αφού η πρώτη φορά δήθεν "αριστερή" κυβέρνηση σηματοδοτεί το τέλος του παλιού και όχι την αρχή του νέου, γιατί ταυτίζονται με τις επιλογές τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία. Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η ανασυγκρότηση του χώρου μας.
Αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν όσοι επιλέγουν τις βρώμικες προσωπικές επιθέσεις με τη βοήθεια μάλιστα διαπλεκόμενων φίλων τους.
Πίστεψαν ότι ξεμπέρδεψαν μαζί μας , όμως το ΠΑΣΟΚ κάθε μέρα δυναμώνει.
Όσο με αφορά δεν με πτοεί η λάσπη. Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και ανήθικό να μου προσάψουν. Τους επιστρέφω την χυδαιότητα. Έμαθα να αντιμετωπίζω με αξιοπρέπεια κάθε δυσκολία. Οι επιθέσεις με κάνουν πιο δυνατή. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν για τα λάθη τους και τις ευθύνες τους. Θα απολογηθούν για τα 14 δις μέτρα, για το 3ο μνημόνιο, για τα ψέματα .
Πιστεύουμε ότι η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να γίνει ξανά δυνατή, να δώσει λύσεις, να βοηθήσει να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα.

Τώρα που η λογική μνημόνιο- αντιμνημόνιο που ταλαιπώρησε τη χώρα είναι παρελθόν ήρθε η ώρα να βγούμε δυνατά μπροστά.
Το ΠΑΣΟΚ στα 40 χρόνια της διαδρομής του έχει αποδείξει ότι συνδέεται άρρηκτα με την ύπαρξη και την εξέλιξη της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Είμαστε οι φορείς μίας μεγάλης Παράδοσης που ξεκινά από το Χαρίλαο Τρικούπη, και το μεταρρυθμιστικό του έργο, συνεχίζει με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την εθνική ολοκλήρωση, τον Νικόλαο Πλαστήρα και το Γεώργιο Παπανδρέου και βέβαια τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Αυτοδύναμη πατριωτική και Ευρωπαϊκή στρατηγική.
Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την χώρα, την κοινωνία, την οικονομία και κυρίως για το Λαό, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη οφείλουν να έχουν αυτοδύναμη πατριωτική και Ευρωπαϊκή στρατηγική.
Οφείλουν να έχουν αυτόνομο, σύγχρονο, εναλλακτικό, μεταρρυθμιστικό πολιτικό λόγο.
Οφείλουν να έχουν σύνθετη ολοκληρωμένη αυτοδύναμη στρατηγική με διακριτό ρόλο χωρίς να γίνονται ουρά κανενός άλλου Πολιτικού Κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συμπληρωματική δύναμη κανενός

Έχουν παρέλθει πια ανεπιστρεπτί οι εποχές, που το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να είναι ή να φαίνεται μια συμπληρωματική, ευάλωτη και ενσωματωμένη Κοινοβουλευτική δύναμη χωρίς ξεχωριστή ταυτότητα, χωρίς διακριτό λόγο και χωρίς ουσιαστικές δυνατότητες έργου.
Έχουν παρέλθει πια ανεπιστρεπτί οι εποχές, που το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορούν να θεωρούνται «πρόθυμοι» εταίροι σε παντός καιρού Κυβερνητικές Συνεργασίες δίχως κοινό συνεκτικό πρόγραμμα, με στόχους, ευθύνες και δεσμεύσεις, είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη δεν πρόκειται πια να δώσει πολιτικό άλλοθι ούτε λευκή επιταγή σε καθηλωμένα και παράταιρα Κυβερνητικά σχήματα.

Θέλουμε τη δύναμη και την εμπιστοσύνη των Πολιτών και του Λαού

Η εκλογική καταγραφή του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια, μέσα σε μια πρωτόγνωρη και δυσμενέστατη συγκυρία, έχει συρρικνωθεί δραματικά.
Όμως ο ρόλος μας ήταν και θα είναι κρίσιμος, χρήσιμος και καταλυτικός.
Έχουμε τις δυνατότητες με θετικό και επιθετικό πολιτικό σχεδιασμό να αντιστρέψουμε την αρνητική κατάσταση.
Να πείσουμε με επιχειρήματα και προτάσεις εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, φίλους και συντρόφους, που μας γύρισαν για πολλαπλούς λόγους την πλάτη τους, ότι αξίζει να συμπορευτούμε και να προχωρήσουμε και πάλι μαζί και πάλι μπροστά.
· Γι' αυτό θέλουμε τη δύναμη και την εμπιστοσύνη των Πολιτών και του Λαού.
Γι' αυτό θέλουμε ενισχυμένη, ισχυρή και αυτοδύναμη εκλογική απήχηση γιατί η παρουσία μας και η παρέμβασή μας μπορεί να καθορίσει θετικά τις εξελίξεις με χειροπιαστά αποτελέσματα.
Μπορεί να διασφαλίσει με όρους ευθύνης και αλήθειας θετικές προοπτικές για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας με ενεργή και ισότιμη συμμετοχή στην Ενωμένη Ευρώπη και τη Ζώνη του Ευρώ.
Να τελειώσουν τα ψέμματα με την δραχμή. Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση μόνο μέσα από την Ευρώπη και το Ευρώ.
Θέλουμε την δύναμη να ακυρώσουμε τυχοδιωκτικά παιχνίδια, ακραίες πολώσεις, διχαστικά κηρύγματα και διχαστικά μέτωπα.
Με πίστη και αυτοπεποίθηση για την ανάδειξη ενός δυναμικού ΤΡΙΤΟΥ ΠΟΛΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μέρα με τη μέρα προχωρούν με πίστη και αυτοπεποίθηση στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάδειξη ενός δυναμικού ΤΡΙΤΟΥ ΠΟΛΟΥ με αυτόνομο λόγο, με αυτοδύναμη στρατηγική, με αυτοδύναμο ρόλο.
· Μέρα με τη μέρα διεκδικούμε, διαμορφώνουμε και διευρύνουμε αξιόπιστα και δημιουργικά το ζωτικό χώρο ενός Πατριωτικού και Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Προοδευτικού Ρεύματος με αναφορές στο Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, την Κεντρο-Αριστερά και την Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.

Ανοιχτά μέτωπα με το νεοφιλελευθερισμό και τον λαϊκισμό
Με θετικό προσδιορισμό των θέσεων μας, των προτάσεών μας και των πρωτοβουλιών μας δίνοντας περιεχόμενο και νόημα στις διαφορές και τις αντιπαλότητές μας, στις αντιπαραθέσεις αλλά και στις συγκρούσεις μας:
Ø με το νεοφιλελευθερισμό της Δεξιάς και το συντηρητικό και αναχρονιστικό παρελθόν της,
Ø με τη διπλή στρατηγική, τις μπλόφες και τα διπλά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ, με τις δογματικές εμμονές, την πολυσυλλεκτική αφασία, το λαϊκισμό και την τυχοδιωκτική αντιευρωπαϊκή πολιτική για το GREXIT,
Ø με την καθολική άρνηση του ΚΚΕ στην Ενωμένη Ευρώπη και το ΕΥΡΩ,
Ø με την επιλεκτική πολιτική ασάφεια του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και την προγραμματική εμμονή του σε ξεπερασμένες νεοφιλελεύθερες συνταγές,
Ø με τον εθνικολαικισμό και ακραίο συντηρητισμό των ΑΝΕΛ
Ø με τη νεοναζιστική βαρβαρότητα, το φασιστικό σκοταδισμό, τον Ακροδεξιό Εθνικιστικό λαϊκισμό της Ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής.
Στρατηγική η συνεργασία μας με τα Σοσιαλιστικά Σοσιαλδημοκρατικά Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης
Το ΠΑΣΟΚ μαζί με την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη οφείλουν να έχουν οριοθετημένες κοινωνικές πολιτικές και ιστορικές αναφορές.
Οφείλουν να έχουν πολιτικά προτάγματα με αναφορά στις Δημοκρατικές κατακτήσεις, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στο κοινωνικό κράτος, στις συλλογικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα κεκτημένα ζωής και προοπτικής του Ελληνικού Λαού σε μια ανοιχτή σύγχρονη κοινωνία συνοχής, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Οφείλουν να συσχετίσουν το γίγνεσθαι της Ελλάδας μέσα στις δομές και τους θεσμούς της Ενωμένης Ευρώπης και της Ευρωζώνης για λόγους γεωπολιτικούς, πολιτισμικής ταυτότητας και δημοκρατικής παράδοσης.
· Η στρατηγική συνεργασία μας και η αλληλεγγύη μας με τα Σοσιαλιστικά Σοσιαλδημοκρατικά Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, των Κοινωνικών Κινημάτων και των Κινημάτων των Πολιτών είναι δεδομένη, ισχυρή και διαχρονική.
Αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς μας είναι αδιαπραγμάτευτο για την Ελλάδα, μέσα σε μια Ευρώπη με Δημοκρατία, ανάπτυξη, απασχόληση, ευημερία και αλληλεγγύη.
Για το λόγο αυτό έκρινα σωστό και σκόπιμο στο κεντρικό μήνυμα της 1ης Συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής να συνδυάσουμε το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης με το σύμβολο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών P.E.S.
Υπερασπιζόμαστε τη διαδρομή μας, αναγνωρίζουμε τα λάθη μας
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη δίνει μια δύσκολη μάχη ύπαρξης και προοπτικής μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες.
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη για να έχουν ευοίωνο μέλλον οφείλουν να υπερασπιστούν την θετική διαδρομή τους με αναφορά στις αδιαμφισβήτητες εθνικές, κοινωνικές, θεσμικές κατακτήσεις.
Ταυτόχρονα όμως οφείλουν να αναγνωρίσουν τις αρνητικές όψεις της διαδρομής με αναφορά στα λάθη, στις παραλείψεις και στις αδυναμίες, χωρίς μισόλογα, αποσιωπήσεις και συμψηφισμούς.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναγεννηθεί με όρους ουσιαστικής επανίδρυσής
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη για να έχουν μέλλον, οφείλουν να εκφράσουν υπαρκτές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και κυρίως ελπιδοφόρες γενιές.
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη οφείλουν να μετεξελιχθούν και να αναγεννηθούν με όρους ουσιαστικής επανίδρυσης, μακρυά από διαλυτικούς και αυτοδιαλυτικούς μύθους.
Οφείλουν να μετεξελιχθούν και να αναγεννηθούν με συλλογικότητα και ενότητα , πέρα από ανιστόρητα μέτωπα, από πολυδιασπάσεις και από μικρο-αρχηγισμούς.
Πέρα από παραγοντισμούς και από συγκυριακούς αλληθωρισμούς.
· Σήμερα μετά το πρόσφατο Συνέδριό μας και τη Δημοκρατική ανάδειξη Προέδρου από τη βάση, με τη συγκρότηση των δομών και των θεσμών του Κινήματός μας, κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ανανέωση και τη δυναμική μας.
Μας ενώνουν κοινές αξίες, κοινά οράματα, κοινοί στόχοι

Φίλες και φίλοι,
Μας ενώνουν κοινές αξίες, κοινά οράματα, κοινοί στόχοι και επιδιώξεις για εμάς και κυρίως για το μέλλον, για τα παιδιά μας.
- Για μία Ελλάδα περήφανη και ισχυρή.
- μία Κοινωνία Αλληλεγγύης και συνοχής
- ένα διαφορετικό μέλλον για τη νέα γενιά, εδώ στην πατρίδα μας.
- μία Παιδεία, σύγχρονη, ανταγωνιστική και ισχυρή.
- μία Οικονομία, που θα δίνει δυνατότητες στον επιχειρηματία να επενδύσει.
- μία Ελλάδα, εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο, της περιοχής των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.
- Οραματιζόμαστε την Ελλάδα, που καταφέρνει να ξεπερνά με ασφάλεια τις συμπληγάδες της κρίσης.
Αυτό το κοινό μας όραμα, θέλουμε να υπηρετήσει, η ανανεωμένη Δημοκρατική Παράταξη.
Να προχωρήσουμε σε έναν ανοιχτό και ζωντανό διάλογο με τους Πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
Έχουμε πολιτικό και ηθικό χρέος να συνεχίσουμε πιο εντατικά και να ολοκληρώσουμε το γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις Πολιτικές Κινήσεις, τους Ομίλους, τις Ομάδες Πολιτών, τα ξεχωριστά πρόσωπα και τους Κοινωνικούς Φορείς.
Να συμπορευτούμε όλοι μαζί σε έναν κοινό αγώνα με συγκεκριμένους στόχους.
Να δώσουμε όλοι μαζί πνοή, προσανατολισμό και δυναμική στη Δημοκρατική-Προοδευτική Συμπαράταξη.
Υλοποιώντας την απόφαση του Συνεδρίου θα προχωρήσουμε στην συγκρότηση της Επιτροπής Διαλόγου, η οποία θα αναλάβει πρωτοβουλίες αναζήτησης κοινών τόπων και δράσεων εντός και εκτός Βουλής, με τις ευρύτερες δυνάμεις του χώρου, κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα.

Θέλω όμως με την ευκαιρία της σημερινής συνεδρίασης της Κ.Π.Ε. να απευθύνω κάλεσμα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, συμμετοχής στην προσπάθειά μας προς όλους τους πολίτες, τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, των παραγωγικών φορέων, της κοινωνίας, όλους όσους προέρχονται από τις τάξεις μας.
Η θέση τους είναι κοντά μας, μαζί μας, στην νέα πορεία που ξεκινήσαμε.
Η ανασυγκρότηση του κόμματος θα προχωρήσει παράλληλα, και άρρηκτα συνδεδεμένη με τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ ως εκφραστή της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.
Γι' αυτό και δεν θα γίνει "εκ των άνω".
Γι' αυτό και δεν θα περιορισθούμε σε κλειστές κομματικές συνεδριάσεις, η μονολόγους σε μαζικές συγκεντρώσεις.
Ζητάμε από την κοινωνία, από τους πολίτες, από τους φορείς τους "να συζητήσουν μαζί μας, να συζητήσουν με το ΠΑΣΟΚ"
Αυτή την πρωτοβουλία θα αναλάβουμε και προσωπικά θα σταθώ στην πρώτη γραμμή από το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ως ΠΑΣΟΚ και ως Δημοκρατική Παράταξη για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα οφείλουμε πέρα από το διάλογο κορυφής, αυτή τη φορά να προχωρήσουμε σε έναν ανοιχτό και ζωντανό διάλογο με τους Πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Να συναντηθούμε και να εκφράσουμε τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της Ελληνικής κοινωνίας που ασφυκτιούν. Τους νέους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους άνεργους, τις γυναίκες.
Σε κάθε Πόλη, γειτονιά και χωριό, σε κάθε κοινωνικό χώρο, με κάθε πρόσφορο τρόπο σε κάθε παραδοσιακό, σύγχρονο και ιντερνετικό Μέσο Επικοινωνίας.
Το στοίχημα αυτό μας αφορά όλους.
Μπορούμε να το κερδίσουμε.
Αξίζει να είμαστε και πάλι νικητές."

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση