GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

130 εκατ. ευρώ για 3 εκλογικές μάχες σε 8 μήνες

Στα 130 εκατομμύρια ευρώ ή 43 δισ. παλαιές δραχμές για τους… νοσταλγούς, θα φθάσει η συνολική κρατική δαπάνη για τη διενέργεια των εκλογικ...

130 εκατ. ευρώ για 3 εκλογικές μάχες σε 8 μήνες
Στα 130 εκατομμύρια ευρώ ή 43 δισ. παλαιές δραχμές για τους… νοσταλγούς, θα φθάσει η συνολική κρατική δαπάνη για τη διενέργεια των εκλογικών αναμετρήσεων του τελευταίου οκταμήνου, μετά και τις επερχόμενες εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015.
Με βάση τις γενικές εκτιμήσεις, το κόστος για τις κάλπες της 20/9 θα είναι παρόμοιο με εκείνο των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, δηλαδή περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ η καθεμιά. Σε αυτές όμως προστίθεται το κόστος του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου που άγγιξε τα 30 εκατομμύρια ευρώ, οπότε προκύπτει το σύνολο των περίπου 130 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι στις εποχές της «ευμάρειας» και μέσα στη δεκαετία του 2000 κάθε εκλογική αναμέτρηση είχε φθάσει να κοστίζει έως και πάνω από 90 εκατ. ευρώ – μόνο που τότε κάλπες τοποθετούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.

Οι προθεσμίες
Με τη δημοσίευση την Παρασκευή 28/8/2015 του Προεδρικού Διατάγματος 66, ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική περίοδος και αρχίζουν να τρέχουν οι σφιχτές προθεσμίες για την ολοκλήρωση των ενεργειών που πρέπει να προηγηθούν:

● 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Εως την ημερομηνία αυτή οφείλουν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους οι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και όσοι άλλοι ορίζονται στο άρθρο 56 του Συντάγματος προκειμένου να μπορούν να είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές. Η προθεσμία αυτή ισχύει επειδή οι εκλογές είναι πρόωρες, διαφορετικά για ορισμένες κατηγορίες ισχύει το δεκαοκτάμηνο. Οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι ακόμη και αν παραιτηθούν.
Εως την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να έχουν δηλωθεί στην Πρόεδρο της Βουλής και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα ονόματα και τα εμβλήματα των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στην αναμέτρηση και να δηλωθούν ποια εξ αυτών κατεβαίνουν σε συνασπισμό κομμάτων.

● ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: Θεωρείται πολύ πιθανό να μειωθεί ο αριθμός των υποψήφιων κομμάτων κάτω από τα 20, έναντι 23 στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εκλογή βουλευτών χωρίς σταυρό προτίμησης, γεγονός που αποτρέπει πολλούς από το να δηλώσουν υποψηφιότητα καθώς αυτό κοστίζει 150 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στις «διπλές» εκλογές του 2012 κατέβηκαν 32 κόμματα και μεμονωμένοι τον Μάιο και μόλις 22 τον Ιούνιο (που έγιναν με λίστα).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση