GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπηρεσιακή κυβέρνηση και στην Τουρκία για εκλογές 1η Νοεμβρίου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε την πρώτη μεταβατική κυβέρνηση στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Αξιοσημείωτη είναι η συμ...

Υπηρεσιακή κυβέρνηση και στην Τουρκία για εκλογές 1η Νοεμβρίου
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε την πρώτη μεταβατική κυβέρνηση στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή σε αυτήν του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, αναφέρει η Deutsche Welle.
Από χθες το βράδυ η Τουρκία βαδίζει προς τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου με την πρώτη μεταβατική κυβέρνηση στα 92 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας της. Η κατάρρευση της διαδικασίας διερευνητικών εντολών και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, ύστερα από το αδιέξοδο των εκλογών του Ιουνίου, έθεσε σε ισχύ τα άρθρα 114 και 116 του τουρκικού Συντάγματος, που προβλέπουν πρόωρες εκλογές υπό έκτακτες συνθήκες.
Για πρώτη φορά το πρώτο σε δύναμη κόμμα, το ισλαμοσυντηρητικό ΑΚΡ, υποχρεούται να συγκυβερνήσει με το φιλοκουρδικό HDP, αλλά και με ανεξάρτητους βουλευτές, αφού τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποσχέθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα λειτουργήσει σαν κυβέρνηση τετραετίας, όμως σε μια στιγμή πολιτικής και οικονομικής αστάθειας απουσιάζουν από την κυβέρνηση καίρια πρόσωπα όπως ο τσάρος της οικονομίας Αλί Μπαμπατζαν και ο Τανέρ Γιλντίζ, πρώην υπουργός Ενέργειας.
Υπουργεία
Στο σημαντικό υπουργείο Εσωτερικών, εν μέσω κύματος τρομοκρατίας, τοποθετήθηκε ο πρώην αρχηγός αστυνομίας Κωνσταντινούπολης Σελαμί Αλτινόκ και υπουργός Εξωτερικών ο έμπειρος και στα ελληνοτουρκικά πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου. Στους Κούρδους βουλευτές δόθηκαν το υπουργείο των Σχέσεων με την ΕΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης, πράγμα που σημαίνει ότι οι Κούρδοι υπουργοί δεν θα συμμετέχουν στο συμβούλιο Εθνικής ασφάλειας. Στον μοναδικό αποστάτη του ακροδεξιού κόμματος τον Τουρούλ Τουρκές, που προσχώρησε στην κυβέρνηση, δόθηκε η θέση του αντιπροέδρου. Τα προγνωστικά προβλέπουν και πάλι πολιτικό αδιέξοδο και περαιτέρω άνοδο του φιλοκουρδικού κόμματος, άρα παράταση της πολιτικής αλλά και της οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση