Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ζητούν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Share it:
Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ζητούν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τροποποίηση του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με στόχο την ελάφρυνση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων ζητούν περισσότεροι από 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, «έστω και μια μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους πιο αδύνατους οικονομικά θα αποδεσμεύσει σημαντικά ποσά από τον ατομικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό, τα οποία θα διατεθούν για την κάλυψη άλλων σημαντικών αναγκών, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άρα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και γενικά την ενδυνάμωση της τραυματισμένης οικονομίας της χώρας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Οι ρυθμίσεις που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή ως προαπαιτούμενα για τη σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), καθώς και αυτή καθ’ εαυτή η επικείμενη συμφωνία συντηρούν το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια εις βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι μετά τη σύναψη της συμφωνίας πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης αποτελεί η με τέτοιο τρόπο εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας προς τους δανειστές, ώστε να κατανέμονται τα βάρη ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των πολιτών, δηλαδή με ελάφρυνση των κατώτερων κοινωνικά τάξεων και επιβάρυνση των ισχυρότερων οικονομικά στρωμάτων, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν σηκώσει μέχρι τώρα το φορτίο που τους αναλογεί, αλλά αντίθετα εξακολουθούν να αυξάνουν τον πλούτο τους.

Στα πλαίσια της ίδιας συμφωνίας η διατήρηση και για τα επόμενα δύο οικονομικά έτη (2015 και 2016) του δυσβάστακτου και άδικου ΕΝΦΙΑ, καθώς και των εσόδων που αυτός αποφέρει (2,65 δις ευρώ ανά έτος) αποτελεί πια δέσμευση της χώρας μας. Η αδυναμία να εκπληρωθούν οι στόχοι για τα δημόσια έσοδα υποχρέωσε την κυβέρνηση να δεχτεί την παραμονή του για δύο ακόμα έτη.

Δεν αποτελεί όμως δέσμευση της χώρας ο τρόπος με τον οποίο θα σχεδιαστεί ο συγκεκριμένος φόρος, ποιους θα επιβαρύνει και σε ποιο βαθμό.

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην εμπεριέχει την προοδευτική επιβάρυνση των φορολογουμένων ανάλογα με το μέγεθος της περιουσίας τους και της οικονομικής τους κατάστασης, γεγονός που αποτελεί και ρητή συνταγματική επιταγή (άρθρο 4, § 5 του Συντάγματος). Αντίθετα βασίστηκε σε μια αθροιστική λογική θεσπίζοντας τον ίδιο συντελεστή φορολογίας και για κάποιον που διαθέτει ένα μόνο ακίνητο και για τον κάτοχο πολλών ακινήτων. Αυτό αποτελεί εξόφθαλμα μεροληπτική στάση υπέρ των κατόχων μεγάλης ακίνητης περιουσίας και καταφανέστατη αδικία εις βάρος όσων κατέχουν μία μόνο κατοικία ή ακίνητη περιουσία μικρής αξίας.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο ΕΝΦΙΑ ήταν ο φόρος που έπληξε περισσότερο από όλους τα φτωχά λαϊκά στρώματα και δημιούργησε πολύ μεγάλες οφειλές στην Εφορία λόγω της αδυναμίας ευρύτατων τμημάτων του πληθυσμού να ανταποκριθεί σε αυτόν το φόρο.

Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η συγκεκριμένη συμφωνία με τους δανειστές θα προκαλέσει νέα ύφεση στην οικονομία της χώρας και η διατήρηση, ως έχει, του ΕΝΦΙΑ συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση. Μοναδική περίπτωση να ανατραπεί ο υφεσιακός χαρακτήρας των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές είναι να μην επιβαρυνθούν πια οι ασθενέστεροι οικονομικά, αλλά οι ισχυρότερες οικονομικά τάξεις.

Ήδη ο νέος αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι το υπουργείο μελετά κάποιες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Στα πλαίσια αυτά έστω και μια μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους πιο αδύνατους οικονομικά θα αποδεσμεύσει σημαντικά ποσά από τον ατομικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό, τα οποία θα διατεθούν για την κάλυψη άλλων σημαντικών αναγκών, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άρα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και γενικά την ενδυνάμωση της τραυματισμένης οικονομίας της χώρας.

Αντίθετα η πολλαπλάσια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια επιβάρυνση των κατόχων μεγάλης ακίνητης περιουσίας ουδόλως θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της οικονομίας, καθώς ως κάτοχοι σημαντικού πλούτου θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν την ίδια καταναλωτική συμπεριφορά.

Επιπλέον μετά τη συμφωνία με τους δανειστές αποτελεί δεσμευτική δράση της χώρας η υλοποίηση του Περουσιολογίου, το οποίο ήταν και κεντρικός στόχος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης,

Επειδή η ακίνητη περιουσία αποτελεί καταφύγιο για τα φτωχότερα στρώματα του λαού,

Επειδή ο συγκεκριμένος νόμος έχει έναν κατάφωρα άδικο και βαθιά ταξικό χαρακτήρα

Επειδή η διατήρησή του θα συμβάλλει στην περαιτέρω φτωχοποίηση ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων και στη διατήρηση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία

Επειδή μόνο το ύψος των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ αποτελεί δέσμευση της χώρας μας απέναντι στους δανειστές

Ερωτάται ο υπουργός:

1. Προτίθεται να αλλάξει προς το δικαιότερο τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, θεσπίζοντας προοδευτικά αυξανόμενους συντελεστές συνυπολογίζοντας τη συνολική ακίνητη περιουσία;

2. Προτίθεται σε περίπτωση που το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας να μειώσει νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2017 που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές τις αντικειμενικές αξίες, προσαρμόζοντάς τες στην τρέχουσα εμπορική αξία;

3. Προτίθεται να θεσπίσει ένα, έστω και μικρό, αφορολόγητο όριο επιβαρύνοντας ισοδύναμα τους πλουσιότερους;

4. Προτίθεται να φορολογήσει την ακίνητη περιουσία όλων των θρησκευτικών δογμάτων που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζεται η ισονομία;

5. Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε οι οικονομικές υπηρεσίες να βρουν και να φορολογήσουν επιτέλους την ακίνητη περιουσία των off shore εταιρειών που έχουν έδρα την Ελλάδα;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Τζούφη Μερόπη
Ακριώτης Γεώργιος
Βαγιωνάκη Βάλια
Γάκης Δημήτρης
Γιαννακίδης Στάθης
Γρηγόρης Σταύρος
Δελημήτρος Κώστας
Εμμανουηλίδης Δημήτρης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θελερίτη Μαρία
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καββαδία Αννέτα
Καραγιουσούφ Αϊχάν
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κατριβάνου Βασιλική
Κοζομπόλη Παναγιώτα
Κουρεμπές Φάνης
Κωνσταντινέας Πέτρος
Μανιός Νίκος
Μαντάς Χρήστος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Παπαδόπουλος Σάκης
Πετράκος Θανάσης
Ρίζος Δημήτρης
Σιμορέλης Χρήστος
Σκουφά Μπέττυ
Σμίας Χρήστος
Σταθάς Γιάννης
Σταματάκη Ελένη
Συρίγος Αντώνης
Φάμελος Σωκράτης
Ψυχογιός Γεώργιος

Share it:
Reactions:

Εσωτερική πολιτική

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ!

ΔΕΙΤΕ το βίντεο-γροθιά στη συνείδησή μας! ΠΑΙΔΙΑ χωρίς τετράδια, χωρίς φαγητό, χωρίς φάρμακα...

Μάρω Μπουρδάκου   ΣΚΗΝΕΣ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ...ΣΚΗΝΕΣ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ... ΟΥΓΚΑΝΤΑ..., ένα σχολείο ..600 παι...