GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συρία: 48ωρη εκεχειρία στην πόλη Ζαμπάντανι και σε δύο χωριά

Σύροι αντάρτες, ο συριακός στρατός και η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου συμφώνησαν να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός διάρκ...

Συρία: 48ωρη εκεχειρία στην πόλη Ζαμπάντανι και σε δύο χωριά

Σύροι αντάρτες, ο συριακός στρατός και η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου συμφώνησαν να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός διάρκειας 48 ωρών στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη Ζαμπάντανι, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς και σε δύο σιιτικά χωριά στην επαρχία Ιντλίμπ, όπως γνωστοποίησαν πηγές ενήμερες για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων σε αμφότερες τις πλευρές.

Η νέα κατάπαυση του πυρός πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σήμερα στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Μια παρόμοια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αυτόν τον μήνα στις ίδιες περιοχές, η οποία είχε συναφθεί με τη συμβολή του Ιράν και της Τουρκίας, είχε καταρρεύσει παρά τη βραχεία παράτασή της. Οι μάχες μαίνονται έκτοτε.

Ένας μαχητής στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων στη Ζαμπάντανι επισήμανε ότι οι εχθροπραξίες είχαν κλιμακωθεί πριν τεθεί σε ισχύ η προηγούμενη εκεχειρία.

Η κατάπαυση του πυρός που είχε τεθεί σε ισχύ την 12η Αυγούστου είχε στόχο να δοθεί μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις για μια διακοπή των εχθροπραξιών μεγαλύτερης διάρκειας στις δύο περιοχές.

Το Ιράν και η Τουρκία υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Συρίας και τους αντάρτες αντίστοιχα.

Η εκεχειρία είχε ακόμη στόχο να υπάρξει ασφαλής αποχώρηση ανταρτών από το Ζαμπάντανι καθώς και κατοίκων των δύο χωριών.

Η Άχραρ αλ Σαμ, μια από τις οργανώσεις των ανταρτών που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία του προηγούμενου γύρου συνομιλιών στην ιρανική αντιπροσωπεία, αναφέροντας ότι στην πράξη επιδίωκε μια ανταλλαγή εδαφών.

Στη Ζαμπάντανι εκτυλίσσεται μια εκκαθαριστική επιχείρηση της Χεζμπολάχ και του συριακού στρατού εναντίον ανταρτών που έχουν οχυρωθεί εκεί. Η περιοχή θεωρείται ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, λόγω της εγγύτητάς της στη Δαμασκό και στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου.

Οργανώσεις ανταρτών πολιορκούν από την πλευρά τους δύο σιιτικά χωριών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, η οποία γειτονεύει με την Τουρκία και ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από αντικαθεστωτικούς, έπειτα από μια σειρά προελάσεών τους και ηττών του στρατού νωρίτερα φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση