GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Άνοιξε ξανά η Ουτόγια, 4 χρόνια μετά το μακελειό του Μπράιβικ

Τέσσερα χρόνια μετά τη φονική επίθεση του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, οι Νέοι Εργατικοί άνοιξαν στο νησί Ουτόγια την πρώτη θερινή κατασκ...

Άνοιξε ξανά η Ουτόγια, 4 χρόνια μετά το μακελειό του Μπράιβικ
Τέσσερα χρόνια μετά τη φονική επίθεση του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, οι Νέοι Εργατικοί άνοιξαν στο νησί Ουτόγια την πρώτη θερινή κατασκήνωσή τους μετά την τραγωδία, σε χαλαρή και εύθυμη ατμόσφαιρα. Αποφασισμένοι να ανακτήσουν τον χώρο, οι σχεδόν 1000 φοιτητές, μεταξύ των οποίων και επιζήσαντες του φονικού, έστησαν τις σκηνές τους  στο ίδιο μέρος όπου ο δεξιός εξτρεμιστής είχε θερίσει 69 ζωές στις 22 Ιουλίου του 2011.
Δίπλα στου νέους της κατασκήνωσης βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της χώρας τον Ιούλιο του 2011.
Καθώς οι νορβηγικές αρχές είχαν επικριθεί έντονα για έλλειψη ετοιμότητας μετά τις επιθέσεις του Μπρέιβικ, δύο σκάφη της αστυνομίας και ένοπλοι αστυνομικοί ήταν αυτή τη φορά ανεπτυγμένοι και παρακολουθούσαν τη συγκέντρωση.
Με την ευκαιρία της επιστροφής της νεολαίας των Εργατικών, στο Ουτόγια οικοδομήθηκαν νέα κτίρια δίπλα στα παλιά. Μόνο η καφετέρια, στην οποία 13 νέοι είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή, διατηρεί επίτηδες τα ίχνη από τις σφαίρες του φονιά, για να θυμίζουν την τραγωδία που εκτυλίχθηκε εκεί.
"Είναι καλό να επιστρέφεις στο σπίτι", δήλωσε απευθυνόμενος σε εκατοντάδες νέους ο επικεφαλής της Εργατικής Νεολαίας (AUF) Μάνι Χουσάινι. "Η 22α Ιουλίου 2011 θα αποτελεί για πάντα μέρος της ιστορίας του Ουτόγια,  όμως η σημερινή ημέρα θα μπει επίσης στην ιστορία του Ουτόγια", υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του και αυτή ήταν η μοναδική άμεση αναφορά στη σφαγή.
Επί μία ώρα και ένα τέταρτο, ο Μπρέιβικ πυροβολούσε εν ψυχρώ τους περίπου 600 νέους που συμμετείχαν στη θερινή κατασκήνωση της AUF, σκορπίζοντας τον τρόμο μεταξύ των εφήβων που είχαν παγιδευθεί στο νησί, το οποίο βρίσκεται στα ψυχρά νερά μιας λίμνης. Λίγο νωρίτερα είχε ανατινάξει μια βόμβα 950 κιλών κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από εκεί, σκοτώνοντας άλλους οκτώ ανθρώπους.
Ο δεξιός εξτρεμιστής Μπρέιβικ εκτίει σήμερα ποινή κάθειρξης 21 ετών, η οποία μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον, αν εξακολουθήσει να θεωρείται απειλή για την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση