GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περί Ολιγαρχικότητας‏

Από τον Πέτρο Δούκα. Κάθε οργανισμός τείνει να προσπαθεί να επιβάλλει την εξουσία του• πολιτική και οικονομική! Στις ελεύθερες οικονο...

Από τον Πέτρο Δούκα.

Κάθε οργανισμός τείνει να προσπαθεί να επιβάλλει την εξουσία του• πολιτική και οικονομική!
Στις ελεύθερες οικονομίες και τα ανοικτά συστήματα ισχύει το ίδιο! Οι πιό γρήγοροι, καπάτσοι και ικανοί τείνουν να αποκτήσουν και να επιβάλλουν όσο περισσότερη πολιτική και οικονομική εξουσία μπορούν!
Γίαυτό και οι αρχαίοι νομοθέτες και λόγιοι προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν αυτά τα πανάρχαια ζητήματα με συστήματα πολύ σύντομης θητείας των αρχόντων (ενιαύσιας), εξοστρακισμού = εξορίας όσων απλά φαινόταν ότι αποκτούσαν πολιτική (=ολιγαρχική) δύναμη, αναδασμών της γής και υπερφορολόγησης!
Λειτουργούν ταυτόχρονα (όπως τα περιέγραψε ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά), οι δυνάμεις της συγκέντρωσης αλλά και της διάσπασης!
Ο Μίκελς (1912) στον Σιδηρούν Νόμο της Ολιγαρχικότητας περιέγραψε πως κάθε σύστημα, παρά την αρχική του ευαγή διάθεση, στο τέλος καταντάει να εξυπηρετεί μόνο τη δική του γραφειοκρατία και ιεραρχία, ενώ ο Hotelling (1929), περιέγραψε την ανάγκη (συμφέρον) μετακίνησης προς το "κέντρο" (γιατί εκεί υπάρχει πιό πολύ ζουμί σε σχέση με τα άκρα = ακριβώς αυτό που νομοτελειακά επιχειρεί ο Αλ. Τσίπρας σήμερα)!
Στα κομμουνιστικά καθεστώτα ισχύουν οι ίδιες δυνάμεις μέσα από τα συστήματα ολοκληρωτικής καταπίεσης! Επειδή ο κομμουνι σμός δεν μπορεί να επιβληθεί δημοκρατικά, επιβάλλεται διά της βίας! Αυτή η βία ελέγχεται και συντονίζεται από κάποια νομενκλατούρα (= ολιγαρχία), που και αυτή ελέγχεται από μιά πιό μικρή νομενκλατούρα κ.ο.κ. (κάτι σαν μπαμπούσκες), με όλο το σύστημα να προσπαθεί να διαιωνίσει τον εαυτό του!
Όμως επειδή το σύστημα αυτό είναι αντίθετο προς την ανθρώπινη φύση και τις δυνατότητες παραγωγής, δεν μπορεί να κρατηθεί όρθιο και καταρρέει όπως κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση !
Αυτές οι λίγες σκέψεις....

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση