GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Άιχενγκριν: Αυτόματη διαγραφή χρέους όταν γίνονται μεταρρυθμίσεις

Πρόταση, στη βάση της οποίας θα διαγράφεται αυτόματα ποσό του ελληνικού χρέους, εάν η Ελλάδα υλοποιεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, κατ...

Άιχενγκριν: Αυτόματη διαγραφή χρέους όταν γίνονται μεταρρυθμίσεις

Πρόταση, στη βάση της οποίας θα διαγράφεται αυτόματα ποσό του ελληνικού χρέους, εάν η Ελλάδα υλοποιεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, καταθέτει ο Αμερικανός καθηγητής Οικονομίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Μπάρι Άιχενγκριν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους, ωστόσο η κυβέρνηση στην Αθήνα δυσκολεύεται για εσωπολιτικούς λόγους να εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και από την πλευρά της η Γερμανία -η οποία αντιδρά στη διαγραφή ελληνικού χρέους- θέλει πρώτα να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις και μετά να συζητήσει για μια διαγραφή.

Ο ίδιος προτείνει τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής με μέλη που θα οριστούν από τις δύο πλευρές, η οποία θα επιβλέπει εάν τηρούνται τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο της πρότασής του για αυτόματη διαγραφή χρέους μετά την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον Aμερικανό καθηγητή, η ελληνική κυβέρνηση θα είχε μεγαλύτερο συμφέρον να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, και από την άλλη πλευρά, η Γερμανία, ως σημαντικότερος πιστωτής θα εξασφάλιζε ότι οι Έλληνες δεν δίνουν απλά κενές υποσχέσεις, ενώ οι πιστωτές θα λάμβαναν πίσω τουλάχιστον ένα μέρος από τα δάνειά τους προς την Ελλάδα, καθώς εάν δεν αλλάξει τίποτε και το πρόγραμμα αποτύχει, ενδεχομένως θα χαθούν όλα τα χρήματα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως τονίζει στη συνέντευξή του ο Μπάρι Άιχενγκριν, το ποσό του χρέους που θα ήταν προς διαγραφή, θα αυξανόταν αυτόματα με κάθε επιπλέον μεταρρύθμιση και αυτό θα ήταν ένα σημαντικό επιχείρημα για τις συζητήσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, όπου διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτων είναι ενάντια στις μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως σημαντικό επιχείρημα ότι εάν αυτές οι κατηγορίες συναινέσουν στο πρόγραμμα, θα μειωθεί το δημόσιο χρέος και πιθανόν σύντομα η φορολογική επιβάρυνση.

Ο ίδιος σημειώνει πως κάτι παρόμοιο με την πρότασή του υπήρξε ήδη στη δεκαετία του 1990, όταν είχε συμφωνηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα ανάμεσα στην αποκαλούμενη “Λέσχη του Παρισιού” και την Πολωνία, στην οποία δόθηκαν υποσχέσεις για διαγραφή χρέους της μετά από υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που είχε προτείνει και επέβλεπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επειδή, όπως σημειώνει καταληκτικά στη συνέντευξή του ο Μπάρι Άιχενγκριν, το ΔΝΤ δεν είναι δημοφιλές στην Ελλάδα, γι’ αυτό και ο ίδιος προτείνει τον ρόλο αυτό να τον αναλάβει η ανεξάρτητη επιτροπή.

http://www.fnl-guide.com/gr/el/restaurant-news/akakios-makaronadiko/

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση