GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θύελλα αντιδράσεων για τους δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα

Αιγυπτιακό δικαστήριο ανέβαλε για την 29η Αυγούστου την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη νέα δίκη με κατηγορούμενους τους τρεις δημοσιογρ...

Θύελλα αντιδράσεων για τους δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα

Αιγυπτιακό δικαστήριο ανέβαλε για την 29η Αυγούστου την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη νέα δίκη με κατηγορούμενους τους τρεις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, η πρώτη καταδίκη των οποίων σε ποινές κάθειρξης έως και 10 έτη προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή.

«Αυτή η αναμονή είναι θανατηφόρα, θα περάσουμε έναν ακόμα μήνα οδύνης»δήλωσε ο Μπάχερ Μοχάμεντ, ένας από τους τρεις δημοσιογράφους που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2013, μαζί με τον Αυστραλό Πίτερ Γκρέστε και τον Καναδό Μοχάμεντ Φάχμι.

Οι τρεις άνδρες κατηγορήθηκαν ότι «μετέδωσαν ψευδείς πληροφορίες» προκειμένου να υποστηρίξουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, την οργάνωση του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που ανετράπη από τον στρατό το 2013.

Στην πρώτη δίκη τον Ιούνιο του 2014, ο Φάχμι και ο Γκρέστε είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών και ο Μοχάμεντ σε κάθειρξη 10 ετών. Εφετείο είχε ακυρώσει τις καταδικαστικές αποφάσεις και είχε διατάξει τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης.

Η απόφαση επρόκειτο να ανακοινωθεί την Πέμπτη ωστόσο είχε αναβληθεί για σήμερα λόγω της κατάστασης της υγείας του δικαστή.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, ένας άλλος δικαστής ανακοίνωσε μια νέα αναβολή, διευκρινίζοντας ότι ορισμένοι από τους συγκατηγορούμενους των δημοσιογράφων, που βρίσκονται υπό κράτηση, δε μπορούσαν να μεταφερθούν στο δικαστήριο.

Η νέα αναβολή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

«Το θράσος και η αδιάλειπτη έλλειψη σεβασμού των δικαιωμάτων μας είναι χωρίς προηγούμενο!» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Φάχμι.

Η δικηγόρος του, Αμάλ Κλούνεϊ, εξέφρασε την εκτίμηση σε ένα δελτίο τύπου ότι εάν το δικαστήριο δεν αποφασίσει υπέρ της απαλλαγής των κατηγορουμένων την 29η Αυγούστου «ο πρόεδρος Σίσι οφείλει σύντομα να παρέμβει προκειμένου να διευθετήσει αυτήν την αδικία».

«Νιώθουμε αγανάκτηση και οργή. Θέλουμε απλά να αποδοθεί δικαιοσύνη και η (απονομή) της Δικαιοσύνης συνεχίζει να αναβάλλεται» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Αλ Τζαζίρα, Ζιλ Τρεντλ.

«Αυτή η αναβολή καταδεικνύει ότι η δίκη των δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα δεν αποτελεί μία προτεραιότητα στην ατζέντα της αιγυπτιακής κυβέρνησης..." επισήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, καταγγέλλοντας έναν «δικαστικό εφιάλτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση