GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέντε νεκροί σε νέες μάχες στην ανατολικής Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποστήριξε χθες ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας υποσχέθηκαν να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρ...

Πέντε νεκροί σε νέες μάχες στην ανατολικής Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποστήριξε χθες ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας υποσχέθηκαν να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία εάν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία παραβιάσουν τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει το Κίεβο, την ώρα που η εκεχειρία συνεχίζει να παραβιάζεται και καταγράφηκαν πέντε θάνατοι μέσα σε 24 ώρες.

Η συνέχιση των αιματηρών συγκρούσεων σημειώθηκε μετά τη σύνοδο στην οποία συμμετείχαν στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με στόχο να αναζητηθούν τρόποι για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν απόντος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση που οδήγησε στις συμφωνίες του Μινσκ και την εκεχειρία το Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος Ποροσένκο δήλωσε ότι η Ρωσία και οι αντάρτες είναι «η μόνη απειλή για την αποκατάσταση της ειρήνης».

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Εάν η Ρωσία τις παραβιάσει, θα υπάρξει μια σθεναρή αντίδραση από την ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες», δήλωσε ο σύμβουλος της προεδρίας για διπλωματικές υποθέσεις Κοστιαντίν Γελισέγεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μια από αυτές τις «κόκκινες γραμμές» είναι οι τοπικές εκλογές στις περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών, που έχουν προκηρυχθεί για την 18η Οκτωβρίου στην αυτοανακηρυγμένη λαϊκή δημοκρατία του Ντονέτσκ και για την 1η Νοεμβρίου σε εκείνη του Λουγκάνσκ και στις οποίες δεν μπορούν να πάρουν μέρος δυνάμεις προσκείμενες στην ουκρανική κυβέρνηση, ανέφερε.

Το Κίεβο επιμένει ότι οι τοπικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν την 25η Οκτωβρίου σε όλη την ουκρανική επικράτεια, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία και υπό τον έλεγχο διεθνών παρατηρητών.

«Η Ρωσία οφείλει να ασκήσει πίεση στους αντάρτες να ακυρώσουν αυτές τις εκλογές. Εάν γίνουν, αυτό θα είναι μια πολύ σοβαρή απειλή για τις συμφωνίες του Μινσκ», τόνισε ο Γελισέγεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ουκρανία, η Γαλλία και η Γερμανία ήταν «ομόφωνες όσον αφορά την ανάγκη να αποκτήσουν πρόσβαση οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στα ρωσοουκρανικά σύνορα» από όπου διέρχονται, σύμφωνα με το Κίεβο, όπλα και στρατιώτες προς ενίσχυση των αυτονομιστών, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Ο ΟΑΣΕ διαμαρτυρήθηκε πρόσφατα για «παρενοχλήσεις χωρίς προηγούμενο» των παρατηρητών του, ιδίως από μέρους των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, μετά την πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας.

«Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει η ΕΕ θα αποφασίσει τον Σεπτέμβριο να παρατείνει τις ατομικές κυρώσεις εναντίον των προσώπων που ενέχονται στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης» στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες του Βερολίνου οι επιθέσεις εντείνονται στο πεδίο, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από προχθές Δευτέρα ως χθες Τρίτη.

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε και οι επιθέσεις των ανταρτών κλιμακώθηκαν, πάνω απ' όλα γύρω από το Ντονέτσκ», προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, δήλωσε ο Ολεξάντρ Μοτούζιανικ, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Δύο Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κοντά στο Ντονέτσκ και δύο κοντά στη Μαριούπολη, ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας και την τελευταία μεγάλη πόλη στην εμπόλεμη ζώνη υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης, πρόσθεσε. Δώδεκα στρατιώτες τραυματίστηκαν, κατά την ίδια πηγή.

Εξάλλου ένας άμαχος σκοτώθηκε και 12 τραυματίστηκαν σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έντουαρντ Μπασούριν, αξιωματούχος των αυτονομιστών, καταγγέλλοντας νέους βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού στην πόλη Γκορλίβκα, 30 χλμ. βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, αλλά και σε δυτικές συνοικίες του ίδιου του Ντονέτσκ.

Πάνω από 6.800 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από το ξέσπασμα της σύρραξης τον Απρίλιο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση