GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Από το Καστελόριζο ως το Αγαθονήσι: Εκτός ελέγχου το μεταναστευτικό

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει πλέον το πρόβλημα με τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στα Δωδεκάνησα και οι αρχές πλέο...

Από το Καστελόριζο ως το Αγαθονήσι: Εκτός ελέγχου το μεταναστευτικό

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει πλέον το πρόβλημα με τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στα Δωδεκάνησα και οι αρχές πλέον σηκώνουν τα χέρια ψηλά αφού αδυνατούν να χειριστούν τον όγκο του μεταναστευτικού κύματος που φτάνει καθημερινά στη χώρα μας.

Από το Καστελόριζο έως το Αγαθονήσι, όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων κυρίως Σύριους.

Χιλιάδες μετανάστες, κυρίως Σύριοι περιμένουν στα παράλια της Τουρκίας για να περάσουν στην Ελλάδα.

Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στα νησιά της Δωδεκανήσου, έφθασαν 10.000 περίπου, όπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος.

Οι τοπικές αρχές δηλώνουν πως το πρόβλημα πρέπει να απασχολήσει άμεσα την κυβέρνηση. 

Κως

Στην Κω η κατάσταση είναι καλύτερη απ' ότι τις προηγούμενες μέρες όμως τα προβλήματα στο νησί παραμένουν. Σήμερα το πρωί αναχώρησε από την Κω το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1700 πρόσφυγες, το οποίο αναμένεται να πιάσει λιμάνι επίσης σε Κάλυμνο και Λέρο για την μεταφορά και άλλων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το πλοίο θα ταξιδέψει για Θεσσαλονίκη. 

Λέρος

Στη Λέρο επικρατούν ανάλογες συνθήκες με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία. Ο δήμαρχος του νησιού κ. Μιχάλης Κόλιας σε επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Καμμένο και την αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρει τα εξής:

"Επανερχόμενος στο γνωστό πρόβλημα των παράτυπων μεταναστών, θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω την έντονη αγανάκτηση και την αγωνία μου...Τα προβλήματα μεγαλώνουν θέτοντας σε κίνδυνο πλέον, όχι μόνο την υγεία , αλλά και την ίδια τη ζωή των παράτυπων μεταναστών, όπως και των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών του".

Αγαθονήσι

Άκρως προβληματική είναι η κατάσταση στο Αγαθονήσι. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος κ. Ευαγγ. Κόττορος τόνισε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι επιτέλους περιμένει από την Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για ένα τόσο μικρό νησί όπως είναι το Αγαθονήσι, προστατεύοντας τα θαλάσσια σύνορά μας αλλά και τους κατοίκους του. Ο ίδιος είχε προσωπική επαφή με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα, από τον οποίο ζήτησε άμεση ενίσχυση της τοπικής λιμενικής δύναμης, έτσι ώστε να ελέγχονται με τον καλύτερο τρόπο οι καθημερινές αυτές καταστάσεις. Ο κος Κόττορος, ζήτησε να επικοινωνήσει και με τον υπουργό προστασίας του Πολίτη, αλλά δεν τα κατάφερε. 

Σύμη

Στη Σύμη ο δήμαρχος κ. Παπακαλοδούκας αποφάσισε να αναλάβει «διπλωματικές» πρωτοβουλίες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο κ. Παπακαλοδούκας είπε πως αυτή της στιγμή βρίσκονται στο νησί 200 πρόσφυγες και μετανάστες που θα αναχωρήσουν κατά ομάδες με την πρώτη ομάδα -αποτελούμενη από 60 άτομα- να αναχωρεί σήμερα και τη δεύτερη -με 100 άτομα- αύριο. 

Ρόδος

Στο νησί της Ρόδου, έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται προβλήματα, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Τις προηγούμενες μέρες, ομάδες μεταναστών και προσφύγων κατέλαβαν κεντρικά πάρκα της πόλης, για λίγες όμως ώρες. Υπήρξε άμεση παρέμβαση του δημάρχου κ. Φ. Χατζηδιάκου, ο οποίος έπεισε τους μετανάστες να φύγουν από εκεί και να μεταφερθούν σε δημοτικό ακίνητο, όπου φιλοξενούνται, φροντίζοντας μάλιστα και για την διατροφή τους. 

Χάλκη, Τήλος, Κάλυμνος

Στην Χάλκη επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες αφού καθημερινά αποβιβάζονται μετανάστες ακόμη και σε δύσβατες ακτές, ενώ έντονα είναι τα προβλήματα και στο νησί της Τήλου, στην Κάλυμνο κ.ά. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κάτοικοι των νησιών, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, βοηθούν με κάθε τρόπο στην φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων, όμως η έλλειψη υποδομών και η υποστελέχωση των υπηρεσιών προκαλούν έντονα προβλήματα και αδιέξοδες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση