GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τουρκία: Προς νέες βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο

Προς νέες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα τον Νοέμβριο, οδεύει η Τουρκία μετά τη συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού και ηγέτη του Κόμματ...

Τουρκία: Προς νέες βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο

Προς νέες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα τον Νοέμβριο, οδεύει η Τουρκία μετά τη συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού και ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αχμέτ Νταβούτογλου με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ξεκινά στην Τουρκία μια νέα προεκλογική περίοδος κατά την οποία αναμένεται το βασικό σημείο αναφοράς να είναι η στάση των κομμάτων μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015.

Μετά τη συνάντησή του με τον Κιλιτσντάρογλου, ο Νταβούτογλου είπε πως «οι εκλογές είναι το μοναδικό ενδεχόμενο». Άφησε όμως αναπάντητες τις ερωτήσεις για το αν θα κρατήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή θα την παραδώσει στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συνεπώς, δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα δοθεί εντολή στο δεύτερο κατά σειρά κόμμα, δηλαδή στον ηγέτη του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ούτε αν οι εκλογές θα προκηρυχθούν από την εθνοσυνέλευση ή από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Επίσης δεν είναι γνωστό αν θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές η υπάρχουσα κυβέρνηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού ή θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Κιλιτσντάρογλου μετά τη συνάντηση είπε πως ο Νταβούτογλου πρότεινε δύο πράγματα. Πρώτον να σχηματιστεί εκλογική κυβέρνηση από τα δύο κόμματα και δεύτερον το ΡΛΚ να στηρίξει εκλογική κυβέρνηση μειοψηφίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Δεν μας προτάθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ερωτηθείς για τα κεφάλαια στα οποία υπήρξε διαφωνία κατά τις συνομιλίες με τον Νταβούτογλου, ο Κιλιτσντάρογλου είπε «μα δεν υπήρξαν κεφάλαια». Απαντώντας στην ερώτηση αν ο ίδιος θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέδρασε ώστε να μην σχηματιστεί κυβέρνησης συνασπισμού και να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, ο Κιλιτσντάρογλου είπε «θα πρέπει να ερωτηθεί η κοινή γνώμη και ο Νταβούτογλου γι’ αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση