GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διαψεύδει η Τεχεράνη τα περί ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ

Το Ιράν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δήλωσε ανώτερο στέλεχ...

Διαψεύδει η Τεχεράνη τα περί ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ

Το Ιράν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της ιρανικής διπλωματίας χθες Τρίτη, ενώ αναμένεται σύντομα η ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη δίκη ενός Ιρανοαμερικανού δημοσιογράφου που παραμένει φυλακισμένος στην Τεχεράνη για πάνω από έναν χρόνο.

«Τα δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης ανταλλαγής κρατουμένων δεν είναι αληθή και (σ.σ. τέτοιο θέμα) δεν βρίσκεται στο τραπέζι», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χασάν Κασκαβί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Είχε υπάρξει σεναριολογία περί μιας ενδεχόμενης ανταλλαγής κρατουμένων ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ τόσο πριν από όσο και μετά τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά οι κυβερνήσεις και των δύο κρατών διαψεύδουν μόνιμα ότι επίκειται σύντομα συμφωνία για κάτι τέτοιο.

Ο Τζέισον Ρεζαϊάν, ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας The Washington Post στην Τεχεράνη, είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2014 και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία. Η τελευταία κεκλεισμένων των θυρών ακροαματική διαδικασία στη δίκη του είχε γίνει στις αρχές Αυγούστου και το Επαναστατικό Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει σύντομα την ετυμηγορία του.

Οι άλλοι υπήκοοι των ΗΠΑ που κρατούνται στο Ιράν είναι ο χριστιανός πάστορας Σαΐντ Αμπεντινί και ο Αμίρ Χεκματί, άλλοτε λοχίας του σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Ο Ρόμπερτ Λέβινσον, ιδιωτικός ερευνητής, είχε εξάλλου εξαφανιστεί στο Ιράν το 2007.

Ο Κασκαβί διευκρίνισε ότι υπάρχουν 16 Ιρανοί που έχουν φυλακιστεί στις ΗΠΑ διότι παρέκαμψαν τις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας και περίπου 60 Ιρανοί υπήκοοι που είναι φυλακισμένοι για άλλα αδικήματα.

Ο γεννημένος στην Καλιφόρνια Ρεζαϊάν αντιμετωπίζει κατηγορίες περί συλλογής πληροφοριών εμπιστευτικού χαρακτήρα και παράδοσής τους σε εχθρικές κυβερνήσεις· ότι έγραψε μια επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα· και ότι ενήργησε εναντίον της ιρανικής εθνικής ασφάλειας. Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ χαρακτηρίζει τις κατηγορίες αυτές «παράλογες».

Η κυβέρνηση του Ομπάμα αντιμετώπισε επικρίσεις διότι δεν εξασφάλισε την απελευθέρωση των Αμερικανών στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση