GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κόντρα Σόιμπλε - Γκάμπριελ για την ελληνική συμφωνία

Το επιτελείο του Β. Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά να υπάρξουν βελτιώσεις στη συμφωνία με τους θεσμούς για νέο ελληνικό πρ...

Κόντρα Σόιμπλε - Γκάμπριελ για την ελληνική συμφωνία

Το επιτελείο του Β. Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά να υπάρξουν βελτιώσεις στη συμφωνία με τους θεσμούς για νέο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει η Deutsche Welle, αλλά αποστάσεις κρατά ο αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες των εφημερίδων Bild και Welt.

Τα ανοιχτά ερωτήματα που διακρίνει το επιτελείο του Β. Σόιμπλε αφορούν τρία κυρίως ζητήματα: τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις ιδιωτικοποιήσεις. Γενικότερα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο επικαλούνται τα δυο γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το νέο μνημόνιο περιέχει μεν μεγάλο μέρος των όσων έχουν συμφωνηθεί παλαιότερα, εντούτοις η υλοποίηση πολλών μέτρων δεν προβλέπεται πριν από τον Οκτώβριο/Νοέμβριο, ενώ ορισμένες εξαιρετικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται καν ή δεν εξειδικεύονται.

Πέραν αυτών, το επιτελείο του κ. Σόιμπλε επικρίνει το γεγονός ότι υπήρξε χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και πως δεν λαμβάνονται μέτρα προκειμένου να μειωθούν οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης πάντως σχολιάζουν ότι «θέλουμε τη συμφωνία επειδή αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει κινηθεί. Ωστόσο για να προσέλθουμε ενώπιον της γερμανικής βουλής θα πρέπει να απαντηθούν κάποια βασικά ερωτήματα», όπως λένε.

Αποστάσεις από το ΥΠΟΙΚ παίρνει ο Γκάμπριελ

Οι ενστάσεις αυτές πάντως δεν φαίνεται να εκφράζουν το σύνολο της γερμανικής κυβέρνησης. Στο υπουργείο Οικονομίας του αντικαγκελαρίου Γκάμπριελ οι επικριτικές αυτές επισημάνσεις του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσαν αντιδράσεις. «Στο υπουργείο Οικονομίας έχουμε μείνει έκπληκτοι με τις αναφορές περί μιας υποτιθέμενης τοποθέτησης της γερμανικής κυβέρνησης», είπε ένας εκπρόσωπος του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Το υπουργείο Οικονομίας, όπως διευκρίνισε, αξιολογεί θετικά τη διαπραγματευτική πορεία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κοινή θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του διεμήνυσε ότι απλώς «εξέφρασε ορισμένα ερωτήματα, τα οποία αποτελούν μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί». Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει το υπουργείο του κ. Σόιμπλε, η εικόνα που παρουσιάστηκε από γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Βερολίνο απορρίπτει το νέο ελληνικό πρόγραμμα, είναι εσφαλμένη.

Πάντως, όπως σχολιάζει το dpa, παρά τη σκληρή στάση που τηρεί, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η γερμανική πλευρά θα επιδείξει συμβιβαστική διάθεση. Όπως σημειώνεται, στο Βερολίνο είναι ακόμη νωπές οι μνήμες της δριμύτατης κριτικής που ασκήθηκε στη Γερμανία κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όταν κατηγορήθηκε, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα στα βράχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση