GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προφυλακίζεται η πρώην πρόεδρος της Γουατεμάλας για διαφθορά

Η πρώην πρόεδρος της Γουατεμάλας Ροξάνα Βαλδέτι θα προφυλακιστεί κατά τη διάρκεια της δίκης της που σχετίζεται με ένα κύκλωμα διαφθορά...

Προφυλακίζεται η πρώην πρόεδρος της Γουατεμάλας για διαφθορά
Η πρώην πρόεδρος της Γουατεμάλας Ροξάνα Βαλδέτι θα προφυλακιστεί κατά τη διάρκεια της δίκης της που σχετίζεται με ένα κύκλωμα διαφθοράς, όπως αποφάσισε ο δικαστής Μιγκέλ Άνχελ Γκάλβες χθες Τετάρτη.
Η Βαλδέτι, η οποία συνελήφθη την Παρασκευή, κατηγορείται για σύσταση και συμμορία, δωροληψία και απάτη στο πλαίσιο του σκανδάλου με το κύκλωμα που επέτρεπε σε εισαγωγείς να μην καταβάλλουν δασμούς με αντάλλαγμα δωροδοκίες. Επικεφαλής του κυκλώματος αυτού φέρονται να ήταν η αντιπρόεδρος αλλά και ο πρόεδρος της χώρας Ότο Πέρες Μολίνα, η ασυλία του οποίου ενδέχεται να αρθεί σύντομα.
Την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της γενικής εισαγγελίας να κινηθεί διαδικασία αποπομπής του Πέρες λόγω της φερόμενης εμπλοκής του στην υπόθεση. Το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει την αποπομπή και την άρση της ασυλίας του προκειμένου ο Πέρες να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.
Ο 64χρονος πρόεδρος Πέρες, στρατηγός εν αποστρατεία, απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί πριν λήξει η θητεία του τον Ιανουάριο του 2016.
Η Βαλδέτι, η οποία παραιτήθηκε τον Μάιο εξαιτίας του σκανδάλου, αρνείται επίσης ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.
Το κύκλωμα, που έγινε γνωστό με την ονομασία La Linea («η γραμμή»), λόγω μιας τηλεφωνικής γραμμής που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, απάλλασσε εισαγωγικές εταιρείες από την υποχρέωση καταβολής δασμών με αντάλλαγμα δωροδοκίες που μοιράζονταν σε κρατικούς λειτουργούς και πολιτικούς, σύμφωνα με εισαγγελείς.
Η Γουατεμάλα, που ετοιμάζεται για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την 6η Σεπτεμβρίου, συνταράσσεται από πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα από την άνοιξη.
Η 53χρονη Βαλδέτι πρόκειται να μεταφερθεί σε μια φυλακή γυναικών μέσα σε τρεις ημέρες, ανέφερε ο δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση. Η δίκη της πρώην αντιπροέδρου αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.
Η υπεράσπισή της επιχειρηματολόγησε ότι η Βαλδέτι θα έπρεπε να είναι ελεύθερη κατά τη διάρκεια της δίκης, αλλά ο δικαστής απέρριψε το αίτημα λέγοντας πως υπάρχει κίνδυνος φυγής της ή απόπειρας παρακώλυσης της έρευνας.
Η εισαγγελία έχει τονίσει πως η Βαλδέτι θα μπορούσε να διαφύγει στην Ιταλία, αφού διατηρεί επίσης την ιταλική υπηκοότητα.
Για να αρθεί η ασυλία του προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα απαιτούνται 105 ψήφοι από τις 158 στο Κογκρέσο. Σε μια πρώτη ψηφοφορία η οποία είχε διεξαχθεί την 13η Αυγούστου δεν είχε συγκεντρωθεί η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση