GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ολοταχώς για συμφωνία και συνέδριο και εκλογές, αλλά με ... ποια σειρά;

Δεν έχει αποφασίσει ακόμα το χρόνο των εκλογών ο πρωθυπουργός, αλλά όλα συγκλίνουν ότι δεν θα αργήσει. Δύο εισηγήσεις δέχεται τις τ...

Ολοταχώς για συμφωνία και συνέδριο και εκλογές, αλλά με ... ποια σειρά;
Δεν έχει αποφασίσει ακόμα το χρόνο των εκλογών ο πρωθυπουργός, αλλά όλα συγκλίνουν ότι δεν θα αργήσει.
Δύο εισηγήσεις δέχεται τις τελευταίες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το χρόνο των εκλογών: Για 20 Σεπτέμβρη (πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ) και για Οκτώβρη ως αρχές Νοέμβρη - μετά το... ξεκαθάρισμα της γραμμής στο Συνέδριο. Η απόφαση για πρόωρες εκλογές έχει κλειδώσει, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει ουσιαστικά περίπου 30 βουλευτές, κάτι που θα οριστικοποιηθεί στη ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο.

Οι υπουργοί έχουν εντολή να τρέξουν για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με στόχο όλα να είναι έτοιμα μετά το Δεκαπενταύγουστο για να περάσει το πακέτο μέτρων από τη Βουλή στις 17-18 Αυγούστου και από τα ξένα κοινοβούλια γύρω στις 20 του ίδιου μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι επαφές, αλλά και την πρόοδο που σημειώνεται, εκφράζοντας  την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί τελικά δάνειο-γέφυρα».

Νωρίτερα, και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, είχε εκφράσει την ικανοποίηση της Επιτροπής για τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» που επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς».

Σημείωσε ότι αν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι δυνατό να γίνει εγκαίρως, προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου από την πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον ESM.

Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα κάνουν με τους επικεφαλής των κλιμακίων ανασκόπηση της διαπραγμάτευσης, ώστε να ολοκληρώσουν το πρώτο γύρο διαβουλεύσεων. Από το πόσο αναλυτική θα είναι αυτή η σύνοψη θα προκύψει και η δυνατότητα ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση έως την επομένη Τρίτη ή θα υπάρξει απόφαση για παράταση της διαδικασίας έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην περίπτωση που η συμφωνία κλειδώσει άμεσα και ψηφιστεί στις 18 Αυγούστου, υπάρχουν ορισμένοι που προτείνουν στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου πριν καν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο αυτή την κίνηση δεν βλέπει με καλό μάτι η κίνηση των 53 εντός του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει πρώτα συνέδριο και μετά εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση αν αποχωρήσουν από το ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συμφωνία, οι διαφωνούντες το σκηνικό αλλάζει δραματικά και οι εκλογές έρχονται ακόμη πιο κοντά. Άλλωστε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάλεσε όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει την επιτάχυνση της μνημονιακής θηλιάς στη χώρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο «Iskra» που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σε νέο άρθρο στην ιστοσελίδα γίνεται αναφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης και τονίζεται πως το Ταμείο εκποιεί την Ελλάδα και ο λαός εξακολουθεί να πληρώνει τις τράπεζες.

Πάντως σε κάθε περίπτωση το ρήγμα είναι εμφανές και ο πρωθυπουργός θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα στο κόμμα του, καθώς η εφαρμογή του μνημονίου που θα υπογράψει απαιτεί ισχυρή πλειοψηφία.

Εντός των επόμενων ημερών, αν όχι και σήμερα, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης των δύο επιτροπών που συγκροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του για το έκτακτο συνέδριο του Σεπτεμβρίου.

Στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε χθες, έπεσαν στο τραπέζι τα πρώτα ονόματα, με τις δύο επιτροπές, πάντως, να μην έχουν ακόμα κλείσει, αλλά και τους επιτελείς της Κουμουνδούρου να διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι σε αυτές θα εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις του κόμματος.

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινούν και επισήμως οι προσυνεδριακές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, που μέλλουν να ενταθούν εκ των πραγμάτων, πάντως, μετά το Δεκαπενταύγουστο.

«Απ` την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να έχουμε μια συμφωνία στις 18 του μηνός, να είναι στο Κοινοβούλιο και 20 του μηνός, να γίνει η εκταμίευση και να προχωρήσουμε σε μια πορεία που είναι μεγάλη, είναι πορεία με αγώνα και μετά τη συμφωνία», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ενώ στο ερώτημα τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση έχει κάτω από 120 βουλευτές και αν αυτό θα σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, απάντησε: «Το πότε θα έχουμε, και αν, πολιτικές εξελίξεις, θα ήταν λάθος να υπάρξει ένα σχέδιο γι` αυτό σήμερα». Πρόσθεσε όμως ότι «η χώρα χρειάζεται και μια σταθερή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση η οποία πατάει και μπορεί πραγματικά να υλοποιήσει μια πολιτική. Αυτό είναι μια μεγάλη ανάγκη, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να μην την ξεχάσουμε καμία στιγμή».

Στο ερώτημα αν ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης εμπεριέχει συμφωνία και μετά εκλογές, απάντησε: «Η υπογραφή της συμφωνίας θα έχει έναν οδικό χάρτη, απ` την πλευρά της συμφωνίας, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να έχει δικό της οδικό χάρτη, προκειμένου, με βάση το ότι μια αριστερή κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει, περισσότερο απ` όλους, τους πιο αδύναμους και να αντιστρέψει τα μέτρα».

«Εκλογές θα γίνουν όποτε χρειαστεί, και τη λαϊκή ετυμηγορία και τη Δημοκρατία δεν μπορούμε να τις φοβόμαστε ποτέ», προσέθεσε και υπογράμμισε: «Το "χωρίς 120" είναι ένα ανοιχτό ζήτημα και πολύ σοβαρό. Μια κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν η ίδια δεν πατάει».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση