GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρχονται κάλπες: Ολοταχώς προς εκλογές, με ή χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης

Πολιτική νομιμοποίηση, αναβάπτιση στη λαϊκή εντολή, "συνεργάσιμη" κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και... εκταμίευση ελπίδας ...

Έρχονται κάλπες: Ολοταχώς προς εκλογές, με ή χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης
Πολιτική νομιμοποίηση, αναβάπτιση στη λαϊκή εντολή, "συνεργάσιμη" κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και... εκταμίευση ελπίδας πριν έρθει ο λογαριασμός επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας. Συνεπώς, οδεύουμε ολοταχώς προς ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά τη μη υπερψήφιση της συμφωνίας από 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την έγκριση του μνημονίου από το Eurogroup και την πρώτη εκταμίευση, κάτι που επιθυμούσε άμεσα ο πρωθυπουργός για να προχωρήσει το σχεδιασμό του.
Η έγκριση από την ελληνική Βουλή του τρίτου μνημονίου, αλλά και η συμφωνία με τους Ευρωπαίους φέρνει καταιγίδα πολιτικών εξελίξεων και θέτει σε εκλογικό συναγερμό την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση έχασε το  όριο των 120 βουλευτών, που η ίδια είχε θέσει ως προϋπόθεση επιβίωσής της. Τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο στήριξαν 105 από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Τίποτα δεν είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή καθώς ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι μπαίνουν πίσω στο συρτάρι τα σενάρια για ψήφο εμπιστοσύνης, όμως οι εκλογές είναι προ των πυλών σε κάθε περίπτωση.
Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου σκέφτονται το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες με πιθανότερες ημερομηνίες την 20η και την 27η Σεπτεμβρίου, ενώ επιμένουν και οι πληροφορίες για τέλη Οκτωβρίου.
Η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι αμφίβολο αν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να εφαρμόσει Μνημόνιο. Η κυβέρνηση ενδεχομένως να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές που ψήφισαν παρών και από το Γιάνη Βαρουφάκη που στη Βουλή δήλωσε ότι αναμένει ένα νεύμα από τον πρωθυπουργό προκειμένου να παραδώσει την έδρα του.
«Την κυβέρνηση την εμπιστεύομαι για να υλοποιήσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμά της και όχι φυσικά για να εφαρμόζει ένα καταστροφικό μνημόνιο λιτότητας και αποικιακής κηδεμονίας της χώρας. Μια νέα πορεία της κυβέρνησης όπου θα εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές είναι απαράδεκτη» δηλώνει ο Π. Λαφαζάνης στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Μάλιστα στο ερώτημα πώς θα αντιδράσει η Αριστερή Πλατφόρμα στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες; Θα κατεβείτε με δικό σας ψηφοδέλτιο, ο ίδιος απαντάει: «Η κυβέρνηση, από εδώ και εμπρός, θα προωθεί και θα υλοποιεί εφαρμοστικούς μνημονιακούς νόμους και μνημονιακές πολιτικές και επόμενως θα έχει σε αυτήν την κατεύθυνση την απλόχερη στήριξη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ο κύριος λόγος, επομένως, για να προσφύγει άμεσα η κυβέρνηση στις κάλπες, θα είναι να εκκαθαρίσει τις εκλογικές λίστες από τα "βαρίδια" του "ΟΧΙ" στο μνημόνιο. Οι δικές μας κινήσεις στο άμεσο μέλλον θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό, αλλά φυσικά όχι μόνο, και από τις κινήσεις και τη στάση όσων έχουν την κεντρική ευθύνη στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ».
Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ανέφεραν για την ψήφο εμπιστοσύνης πως: «Είναι προφανές ότι στόχος μίας τέτοιας ενδεχομένως πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης είναι να εκβιάσει ωμά τους βουλευτές κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας, θέτοντας το δίλημμα να προσφέρουν ένα είδος κάλυψης στις μνημονιακές κυβερνητικές επιλογές ή να "ρίξουν" την κυβέρνηση».
Τόνιζαν τον «κατάφωρα εκβιαστικό  χαρακτήρα μίας τέτοιας πρότασης που μόνο στόχο έχει να ασκήσει ψυχολογική πίεση και να βάλει σε εκβιαστικά διλήμματα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νέο 3ο μνημόνιο». Τα ίδια στελέχη τόνιζαν πως «οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην ‘‘Αριστερή Πλατφόρμα’’ δεν θέλουν να ‘‘ρίξουν’’ την κυβέρνηση αλλά να ανακόψουν και να σταματήσουν άμεσα τη μνημονιακή πορεία του τόπου». Υπογράμμιζαν, επίσης, ότι «με την ψήφο τους και τη δράση τους θέλουν να συμβάλουν ώστε να εγκαταλείφθούν και να ακυρώθούν τα μνημόνια, ειδικότερα το τρίτο μνημόνιο και πρώτα απ’ όλα να συμβάλουν στη μη εφαρμογή μνημονιακών επιλογών, με στόχο να έρθει στο προσκήνιο η σχεδιασμένη προώθηση των ριζοσπαστικών προγραμματικών κυβερνητικών δεσμεύσεων».
Ταυτόχρονα κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν συζητά το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά και για την ώρα, το ενδεχόμενο να απουσιάζει από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση