GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου

Νέα χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου στον τιμητικό τόμο εις μνήμην του καθηγητή της κλασικής φιλολογίας Χρίστου Θ...





















Νέα χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου στον τιμητικό τόμο εις μνήμην του καθηγητή της κλασικής φιλολογίας Χρίστου Θεοδωρίδη

Τον Ιούνιο του 2015 κυκλοφόρησε στο Βερολίνο από τον σημαντικό για τις εκδόσεις του στον χώρο της κλασικής και μεσαιωνικής ελλήνικής φιλολογίας γερμανικό εκδοτικό οίκο De Gruyter ο τιμητικός τόμος εις μνήμην του καθηγητή της κλασικής φιλολογίας Χρίστου Θεοδωρίδη (Lemmata. Beitrage zum Gedenken an Christos Theodoridis) με την επιμέλεια συνεργατών και μαθητών του, κορυφαίων τώρα φιλολόγων (M. Tziatzi – M. Billerbeck – F. Montanari – K. Tsantsanoglou). Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα επισημαίνει κανείς στις σελίδες 550-575 έναν κατάλογο «Νέων χειρογράφων της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου», συνταγμένο από τον καθηγητή της ελληνικής παλαιογραφίας και κωδικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Σωτηρούδη και τον μοναχό Ζαχαρία Ξηροποταμηνό.

Ύστερα από τη δημοσίευση του τόμου Συμπληρωματικός Κατάλογος Ελληνικών Χειρογράφων Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου Αγίου Όρους (426-557) (περιγραφή: Παναγιώτης Σωτηρούδης, - μοναχός Ζαχαρίας Ξηροποταμηνός) από το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2012 εντοπίστηκαν, κατά την τακτοποίηση των παλαιτύπων, εννέα χειρόγραφα μέσα σε κιβώτια. Επίσης, κατά τη συντήρηση όλων των χειρογράφων της μονής, κυρίως, βρέθηκαν και έξι σπαράγματα (δύο περγαμηνά και τέσσερα χάρτινα).
Τα σπαράγματα κρίθηκε σκόπιμο να ενταχθούν στους ήδη υπάρχοντες αριθμούς 554 (περγαμηνά) και 555 (χάρτινα), ενώ τα χειρόγραφα προστέθηκαν στη συλλογή με τους αριθμούς 558-566.
Η γενική κατάσταση των περγαμηνών φύλλων, που χρονολογούνται στον 12ο αιώνα, είναι μέτρια έως κακή: η μία όψη, αυτή που είχε επικολληθεί στη στάχωση η σε άλλο φύλλο, είναι δύσκολο να διαβαστεί. Επιπλέον, τα φύλλα είναι ψαλιδισμένα, με κηλίδες υγρασίας, εξίτηλα κτλ.
Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και τα χάρτινα σπαράγματα 555η-ια, με εξαίρεση τον αρ. 555ια (που έχει συντηρηθεί): τα περισσότερα είναι εξίτηλα από τη μέχρι τώρα χρήση τους και από τις εργασίες αποκολλήσεως, παρουσιάζουν εκτεταμένες κηλίδες υγρασίας και είναι σητόβρωτα σε μεγάλο βαθμό με μεγάλα χάσματα κειμένου. Πολλές φορές το κείμενο του ενός φύλλου έχει αποτυπωθεί στο άλλο, ώστε σε πολλά σημεία είναι σχεδόν αδύνατο να διαβαστούν. Πρόκειται για λυτά φύλλα η δίφυλλα που προέρχονται από διαφορετικούς κώδικες.

1 σχόλιο

  1. Αν σκεφτουμε οτι η αρχαια Ελληνικη ιστορια μας παραδοθηκε μεσα απο το 3-4% των χειρογραφων της αρχαιας γραμματειας αντιλαμβανεται κανεις οτι ειναι πιθανοτερη η ιστορικη εκπληξη απο την ιστορικη επιβεβαιωση που πιστευουμε.Πρεπει να το γνωριζουμε.Οι καθε ειδους εχθροι της Ελλαδος διαχρονικα προσπαθησαν να εξαλειψουν το μεγαλειο αυτου του πολιτισμου.Ακομα και εμεις εχουμε ελαχιστη και ομιχλωδη αντιληψη εκεινης της εποχης και ο κυριοτερος λογος ειναι οτι ειμαστε δυστυχως πνευματικα παραγωγα των εχθρων του Ελληνισμου περισσοτερο απο οσο ειμαστε παιδια της Ελλαδος.Σκεφτομαστε συμφωνα με τις νορμες και τα δογματα μη Ελληνικων αποψεων.Η Ελλας δεν εχει καμια σχεση πνευματικη πχ με τον χριστιανισμο με τον μαρξισμο και τα πνευματικα ρευματα της Νεας Εποχης.Με τα γυαλια ξενων ιδεολογηματων και κοσμοθεασεων ειναι πολυ δυσκολο εως αδυνατο να δωσουμε πειστικες εξηγησεις για το παρελθον.Τα ιστορικα στοιχεια της Αρχαιας Ελλαδος εχουν καει στην πυρα απο φανατικους καλογερους εχουν πλαστογραφηθει απο πολιτικους απατεωνες η ειναι θαμμενα στις βιβλιοθηκες των υπονομευτων της.Γιαυτο και οι ανασκαφες οπως αυτη της Αμφιπολης δημιουργουν μεγαλη ταραχη στους εξουσιαστες και τους διαχρονικα εχθρους της Ελλαδος.Γιατι μιλαει το ιδιο το μνημειο κατι που μπορει να ανατρεψει μονομιας ψευδολογιες και ιδεοληψιες αιωνων.Οι κατοικοι της περιοχης πρεπει να απαιτησουν την συμμετοχη παρατηρητων τους στην ανασκαφη.Υπαρχει βασιμος λογος η ΝΤΠ να αλλοιωσει τα στοιχεια να τα εξαφανισει η να εμφανισει αλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση