GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Γερμανοί συζητούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Επί τάπητος τίθεται πλέον στη Γερμανία  το  θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους ενόψει και της ψηφοφορίας την Τετάρτη στη...

Οι Γερμανοί συζητούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Επί τάπητος τίθεται πλέον στη Γερμανία  το  θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους ενόψει και της ψηφοφορίας την Τετάρτη στη γερμανική βουλή για την έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα. Οι φωνές που συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν είναι βιώσιμο πληθαίνουν και οι Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με ανταρσία, μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

«Θα πρέπει να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα "Welt am Sonntag" ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιενς Σπαν, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους,αλλά όχι κούρεμα. “Ένα κούρεμα αποκλείεται από τη συνθήκη του ευρώ” τόνισε.

Ο Σπαν υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής για περισσότερες δεκαετίες  και σημαντική  μείωση των  επιτοκίων - το αποτέλεσμα για την Ελλάδαθα είναι το ίδιο με εκείνο που θα προέκυπτε από ένα κούρεμα- και ταυτόχρονα, οι  ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα ζημιωθούν λιγότερο, επειδή οι απώλειες  δεν θα είναι  άμεσα αισθητές.

Ο Γιενς Σπαν σημειώνει μάλιστα με έμφαση ότι αν η Γερμανία θέλει  να συνεχίσει το ΔΝΤ να μετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να προετοιμαστεί για την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του  Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, Γιοχάνες Καρς τονίζει επίσης την ανάγκη να διευκολυνθεί η ελληνική κυβέρνηση στην αποπληρωμή του χρέους.

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και ο επικεφαλής των Πρασίνων,Αντον Χοφράιτερ. «Ναι στην ελάφρυνση του χρέους για να μπορέσει το νέο πακέτο βοήθειας να πατήσει σε στέρεο έδαφος και να υπάρξουν επενδύσεις στο μέλλον» τόνισε ο επικεφαλής των Πρασίνων.

Η έγκριση του ελληνικού προγράμματος από τη Μπούντεσταγκ δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Όμως η ψηφοφορία ενδέχεται να αποκαλύψει έναν βαθύ διχασμό στις τάξεις των συντηρητικών της Μέρκελ, πλήττοντας την καγκελάριο και τον στενό της συνεργάτη Φόλκερ Κάουντερ, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση