GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οικολογικοί φόβοι για τη Μεσόγειο από τη νέα διώρυγα του Σουέζ

Αν και η νέα διώρυγα του Σουέζ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την παγκόσμια ναυσιπλοία, οι οικολόγοι έχουν διαφορετική άποψη, καθώς α...

Οικολογικοί φόβοι για τη Μεσόγειο από τη νέα διώρυγα του Σουέζ
Αν και η νέα διώρυγα του Σουέζ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την παγκόσμια ναυσιπλοία, οι οικολόγοι έχουν διαφορετική άποψη, καθώς ανησυχούν για τις περιβαλοντικές επιπτώσεις του έργου, ιδιαίτερα για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου.
Συγκεκριμένα, από την αρχή της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ, αυτή λειτούργησε ως διάδρομος για την εισβολή χωροκατακτητικών ειδών στη Μεσόγειο.
Σήμερα ήδη 444 τέτοια είδη διαπερνούν τη διώρυγα και συνεχίζουν το ταξίδι τους βόρεια και δυτικά. Μάλιστα, ένα είδος μέδουσας, η Rhopilema nomadica, εμφανίζεται σε μεγάλα σμήνη και αποτελεί εξαιρετικό κίνδυνο για παράκτια φυτά, για το ψάρεμα και τον τουρισμό. Αλλά ακόμα και για τους ανθρώπους, καθώς το τσίμπημά της μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη. 
"Η νέα διώρυγα θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικολογία ολόκληρης της Μεσογείου" δήλωσε στην Deutsche Welle η Μπέλα Γκαλίλ, θαλάσσια βιολόγος από το Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ισραήλ.
Έντονη συζήτηση για τις συνέπειες
Πολλοί θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι η αντίθεση της Γκαλίλ στην επέκταση του ήδη υπάρχοντος καναλιού έχει πολιτικά κίνητρα. Η κα Γκαλίλ επισημαίνει όμως πως δεν είναι αντίθετη στη διώρυγα καθαυτή, αλλά πιστεύει ότι θα έπρεπε να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας μέσω φραγμάτων, που θα ελαχιστοποιούσαν την άφιξη επιθετικών ειδών.
Αυτήν την παρατήρηση απορρίπτει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, «Δεν υπάρχει καμία τέτοια συνέπεια. Ειδάλλως, δεν θα προχωρούσαμε στην κατασκευή του έργου».
Με αυτό συμφωνεί και ο Τάρεκ Τεμράζ, εξωτερικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Ισμαηλίας για τη μελέτη των συνεπειών της επέκτασης της διώρυγας: «Η ενδυνάμωση των επιθετικών ειδών θα είναι πολύ μικρή. Δεν εννοώ ότι όλα είναι εντάξει. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα επιθετικά είδη που βρίσκονται στη Μεσόγειο οφείλουν στη διώρυγα την έλευσή τους». Ο ίδιος εστιάζει σε άλλες αιτίες, όπως τα υδάτινα λύματα των μεγάλων πλοίων ή τα οστρακόδερμα που προσκολλώνται σε αυτά. Χωρίς σοβαρή επιστημονική έρευνα δεν μπορεί να αποφανθεί κανείς οριστικά για την μετοίκηση των επιθετικών αυτών ειδών στη Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση