GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις από τα γκάλοπ που «τρέχουν»...

Ανοικτό παιχνίδι με αβέβαιο νικητή και έντονη τάση για κατακερματισμό της ψήφου των πολιτών που μπορεί να στείλουν στην επόμενη Βουλή οκτ...

Ανοικτό παιχνίδι με αβέβαιο νικητή και έντονη τάση για κατακερματισμό της ψήφου των πολιτών που μπορεί να στείλουν στην επόμενη Βουλή οκτώ -ή ίσως και… εννέα- κόμματα, προοιωνίζονται τα πρώτα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται για την κάλπη του Σεπτεμβρίου.
Οι περισσότερες μετρήσεις ξεκίνησαν να «τρέχουν» από το πρωί της Δευτέρας που άρχισε η επιστροφή των «αδειούχων» και παραθεριστών του Αυγούστου και η κατ΄ αρχήν εικόνα την οποία αποκομίζουν οι αναλυτές από τα πρώτα ερωτηματολόγια τα οποία συγκέντρωσαν το προηγούμενο διήμερο αποτυπώνει μια άνευ προηγούμενου υψηλή αβεβαιότητα για την εκλογική συμπεριφορά μεγάλου μέρους των εκλογέων.
Τα μόνα σίγουρα δεδομένα είναι η υψηλή ρευστότητα του εκλογικού σώματος και η έντονη δυσανασχέτηση που προκάλεσε σε ευρύτατα στρώματα η προκήρυξη των εκλογών, γεγονός που επηρεάζει την πρόθεση ψήφου και τροφοδοτεί την διαπιστούμενη αυξημένη τάση για αποχή και το ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
Διατηρώντας πολλές επιφυλάξεις, καθώς αρκετός κόσμος παραμένει ακόμη στις παραλίες ή είναι γενικώς σε διάθεση διακοπών και δεν μπορεί να μετρηθεί αυθεντικά η βούλησή του, το βασικό συμπέρασμα στο οποίο οδηγούνται οι περισσότεροι δημοσκόποι είναι ότι, πριν ακόμη τα κόμματα λάβουν θέσεις στην αφετηρία του εκλογικού στίβου, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και η Νέα Δημοκρατία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη θα κονταροχτυπηθούν για την πρώτη θέση.

Στο 2% η ψαλίδα, πολύ κοντά Τσίπρας και Μεϊμαράκης
Τα αρχικά ευρήματα δείχνουν χαμηλές επιδόσεις και για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που κινούνται στην περιοχή λίγο πάνω από το 20%. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα ελαφρύ -και «μάλλον ανατρέψιμο»- προβάδισμα το οποίο, υπό τις παρούσες συνθήκες, φαίνεται να μην ξεπερνά τις δύο εκατοστιαίες μονάδες.
Το κλείσιμο της ψαλίδας, η οποία στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου ήταν στις 8,5 μονάδες, αλλά στις κατοπινές δημοσκοπήσεις είχε φθάσει μέχρι και στις… 25 μονάδες επέρχεται από την ταχεία αποσυσπείρωση που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, οποίος μετρά βαριές απώλειες εξαιτίας της μνημονιακής στροφής και του συνεχιζόμενου «φυλλορροήματος» του στελεχιακού δυναμικού του.
Ισχυρό, εξάλλου, φαίνεται να είναι το πλήγμα που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της ραγδαίας υποχώρησης –ορισμένοι μιλούν για «κατάρρευση»- που παρουσιάζουν τα ηγετικά χαρακτηριστικά και η δημοφιλία του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε επικοινωνιακή «καραντίνα», ετοιμάζοντας, όπως λένε από το περιβάλλον του, αντεπίθεση μόλις επισημοποιηθεί η προκήρυξη των εκλογών.

Από σχεδόν διπλάσιες, πάντως, που ήταν μέχρι πρότινος οι επιδόσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, σε σύγκριση με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, τόσο τον σημερινό όσο και τον προηγούμενο παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μια συνεχής κάμψη για τον πρώτο που τον φέρνει πολύ κοντά με τον κ. Μεϊμαράκη ο οποίος παρουσιάζει επί του παρόντος μια μάλλον αργή ανάκαμψη.

Ανεβαίνουν Ποτάμι και ΧΑ, σταθεροί ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ

Οι χαμηλές επιδόσεις των δύο μεγάλων κομμάτων αφήνουν έδαφος για τα μικρότερα σχήματα που θα δώσουν τη δική τους μάχη σε δύο επίπεδα: Αφενός για την τρίτη θέση που θα διεκδικήσουν ξανά το Ποτάμι με τη Χρυσή Αυγή, αλλά πιθανόν και η «Λαϊκή Ενότητα» που συγκρότησαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι υπόλοιποι που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και, αφετέρου, για την είσοδο στην επόμενη Βουλή για την οποία θα αγωνιστούν το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ, μαζί, όπως φαίνεται και με άλλους –νεόκοπους- διεκδικητές, όπως η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που αποτελεί τη βασική επιλογή όσων αισθάνονται τη διάθεση να διαμαρτύρονται για το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα.
Το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή παρουσιάζουν ελαφρά ανοδικές τάσεις και προβλέπεται, με βάση τα αρχικά ευρήματα ότι μπορούν να κινηθούν κοντά στο 7%. Στην ίδια περιοχή κινείται και η «Λαϊκή Ενότητα», αν και η επιλογή της παρουσιάζει έντονη αστάθεια που δεν επιτρέπει ασφαλή εκτίμηση περάν του ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα να είναι στην επόμενη Βουλή.
Σταθεροποιημένο παρουσιάζεται το ΚΚΕ που κινείται στο κλασσικό 5 με 6%, ενώ κοντά στο ποσοστό (4,68%) που έλαβε στην τελευταία βουλευτική κάλπη φαίνεται να κινείται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όμως, όπως εκτιμάται από αναλυτές, θα διασφαλίσει την παρουσία του στη νέα Βουλή εφόσον επισημοποιήσει τη συνεργασία του με το «Κίνημα» του Γιώργου Παπανδρέου και τη ΔΗΜΑΡ του Θ. Θεοχαρόπουλου.

Μέσα (;) ο Λεβέντης, έξω (;) ο Καμμμένος
Αντιθέτως, πτωτικά και με τάση να μείνουν κάτω από το 3% κινούνται οι ΑΝ.ΕΛ. που χάνουν ψηφοφόρους κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να αποκλείεται πλήρως ένα νέο δυναμικό come back, όπως τον Ιανουάριο, το κόμμα του Πάνου Καμμένου «μοιάζει εξαφανισμένο», κατά την έκφραση αναλυτών.
Αν, πάντως, τα καταφέρουν οι ΑΝ.ΕΛ. μα πάρουν το «εισιτήριο» θα είναι, κατά τα φαινόμενα, το ένατο κοινοβουλευτικό κόμμα, αφού η πεποίθηση που δημιουργείται από όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ότι το κόμμα του κ. Λεβέντη θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη αυτών των εκλογών. Κι αυτό καθώς περνάει, μέχρι στιγμής, με χαρακτηριστική άνεση το όριο του 3%, το οποίο μπορεί να το υπερβεί ακόμη και αν μόνον οι μισοί από όσους λένε ότι θα ψηφίσουν «Ένωση Κεντρώων» (που τον Ιανουάριο είχε συγκεντρώσει 1,79%) πραγματοποιήσουν όντως την… απειλή τους στην επερχόμενη κάλπη.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση