GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

EΕ: Η φωτογράφιση σε αξιοθέατα μπορεί να έχει πνευματικά δικαιώματα!

Η πλειοψηφία των τουριστών που επισκέπτεται οποιοδήποτε προορισμό στον κόσμο, συνηθίζει να φωτογραφίζεται μπροστά από τα διάσημα αξιοθέ...

EΕ: Η φωτογράφιση σε αξιοθέατα μπορεί να έχει πνευματικά δικαιώματα!
Η πλειοψηφία των τουριστών που επισκέπτεται οποιοδήποτε προορισμό στον κόσμο, συνηθίζει να φωτογραφίζεται μπροστά από τα διάσημα αξιοθέατα. Δε γίνεται άλλωστε να πας στο Παρίσι και να μη βγεις μια φωτογραφία με τον πύργο του Άιφελ, ή στο Λονδίνο χωρίς να έχεις μια φωτογραφία με φόντο το περίφημο LondonEye. 
 
Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας DailyMail, μια προτεινόμενη νομοθεσία της Ε.Ε. κάνει λόγο για παραβίαση του δικαιώματος του δημιουργού, όταν κανείς φωτογραφίζει διάσημα αξιοθέατα και έργα τέχνης σε δημόσιους χώρους. Αρκετές χώρες-μέλη της Ε.Ε. απολαμβάνουν «ελευθερία πανοράματος» (freedomofpanorama), η οποία επιτρέπει τη φωτογράφιση έργων πνευματικής ιδιοκτησίας σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα το LondonEye, τόσο για ιδιωτική χρήση όσο και για κέρδος.  
 
Οι προτεινόμενες αλλαγές όμως στη νομοθεσία, θα απαιτούν από τους επίδοξους φωτογράφους να λαμβάνουν άδεια από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων, ακόμη κι αν το αξιοθέατο, κτίριο ή έργο τέχνης βρίσκεται στο φόντο μιας εικόνας. Η πρόταση έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από διάφορους οργανισμούς και εμπειρογνώμονες του κλάδου, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το νόμο «παράλογο» και «φρικτό», σημειώνει το δημοσίευμα.
 
Τέτοιου είδους περιορισμοί ισχύουν όμως ήδη σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο και η Γαλλία, όπου για παράδειγμα είναι παράνομο να δημοσιεύσει κανείς μια φωτογραφία με τον Πύργο του Άιφελ τη νύχτα, καθώς η εγκατάσταση με τα φώτα προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Ο νέος νόμος –συνεχίσει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας- είχε αρχικά ως στόχο το ακριβώς αντίθετο, με την ευρωβουλευτή του κόμματος των Πειρατών JuliaReda να έχει υποβάλει έκθεση ήδη από τον περασμένο μήνα για την προστασία της ελευθερίας του πανοράματος.
 
Ωστόσο, η νομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τροποποίησε την έκθεση έτσι ώστε να περιλαμβάνει τα ακόλουθα: «Η εμπορική χρήση των φωτογραφιών, βίντεο ή άλλων εικόνων από έργα, τα οποία βρίσκονται μόνιμα σε φυσικούς δημόσιους χώρους πρέπει πάντα να υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση από τους δημιουργούς ή οποιονδήποτε μεσολαβεί/ενεργεί για λογαριασμό τους». Παρά το γεγονός, ότι ο προτεινόμενος νόμος επηρεάζει μόνο φωτογραφίες έργων πνευματικής ιδιοκτησίας που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ζήτημα, όταν οι ιδιώτες ανεβάζουν φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, καταλήγει το δημοσίευμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση