GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καλοκαιρινός "πάγος" από το Eurogroup! Με το σταγονόμετρο και υπό νέες προϋποθέσεις το δάνειο στην Ελλάδα...

Με το σταγονόμετρο ως αποτέλεσμα κυρίως της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, ενέκρινε το Eurogroup την εκταμίευση δόσεων συνολι...

Με το σταγονόμετρο ως αποτέλεσμα κυρίως της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, ενέκρινε το Eurogroup την εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ, συνδέοντας ωστόσο μέρος αυτών των δόσεων και με την υλοποίηση νέων μέτρων. Παράλληλα εμμέσως πλην σαφώς η ευρωζώνη ξεκαθαρίζει ότι ο πρώτος έλεγχος επί του νέου προγράμματος θα πρέπει αν έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 15 Νοεμβρίου.

Η Αθήνα ζητούσε 26 δισ. ευρώ να εκταμιευθούν μέχρι τις 19 Αυγούστου, με στόχο να έχει άμεσα στη διάθεσή της περί τα τρία δισ. ευρώ για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους προμηθευτές. Ωστόσο, στην παρούσα φάση θα λάβει 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 12,5 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή χρέους προς το εξωτερικό και μόλις 500 εκατομμύρια για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το εσωτερικό. Επίσης, άμεσα θα εγκριθούν ακόμα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ωστόσο τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα τα λάβει το φθινόπωρο σε μια ή περισσότερες εκταμιεύσεις υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής ορόσημων – κλειδιά (key milestones) τα οποία θα στηρίζονται στα μέτρα που επισημαίνονται στο μνημόνιο και τα οποία θα εξειδικευτούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα συμφωνηθούν σε επίπεδο EWG. Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία η Αθήνα τα ζητούσε άμεσα ώστε να προχωρήσει σε αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς προμηθευτές του κράτους. Όμως η εκταμίευση αυτών των κεφαλαίων μεταφέρθηκε για το φθινόπωρο και με την εφαρμογή νέων μέτρων, καθώς η ευρωζώνη είναι σαφές ότι διαβλέπει πολιτικές εξελίξεις και δεν θέλει να αναλάβει από τώρα ένα ρίσκο διάθεσης περαιτέρω δανείων.

Σε ότι αφορά τα 13 δισ. που θα εκταμιευθούν έως τις 19 Αυγούστου τα 12,5 δισ. αφορούν:

-Την εξόφληση 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

-Την καταβολή περίπου 500 εκατ. ευρώ για τόκους στο προσεχές διάστημα.

-1,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δόσεων του Σεπτεμβρίου προς το ΔΝΤ.

-7,16 δισ. ευρώ για την εξόφληση του δανείου – γέφυρας που έλαβε η Ελλάδα τον Ιούλιο. Το δάνειο αυτό θα πρέπει να αποπληρωθεί στις 17 Οκτωβρίου ωστόσο δεν αποκλείεται να εξοφληθεί άμεσα από την στιγμή που η Ελλάδα θα λάβει το συγκεκριμένο ποσό.

Σε ότι αφορά τα 10 δισ. ευρώ τα οποία θα εκταμιευθούν άμεσα, αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αποτελούν μιας μορφής προκαταβολή έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Επίσης, το eurogroup αποφάσισε ότι η δεύτερη δόση για την ανακεφαλοποίηση και την αναδιάρθρωση των τραπεζών μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15 δισ. ευρώ και μπορεί να ολοκληρωθεί μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου και σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα κατατεθούν σε ειδικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε ότι η δόση των 26 δισ. θα δινόταν στο σύνολό της τώρα, ενώ ο ESM είχε σχεδιάσει το σπάσιμό της σε υποδόσεις έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, τα κεφάλαια για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους τριών δισ. ευρώ προβλέπονταν να εκταμιευθούν μέχρι τον Νοέμβριο, πρόθεση η οποία ήταν συνδεδεμένη με τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση