GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νίκη για τον Ερντογάν: Προς πρόωρες εκλογές η Tουρκία!

Μετά από αρκετές εβδομάδες, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δι...

Μετά από αρκετές εβδομάδες, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) τερματίστηκαν  χωρίς συμφωνία ενώ οι πιθανότητες να σχηματισθεί μια συμμαχία του AKP με το εθνικιστικό MHP είναι "πολύ μικρές", με αποτέλεσμα να είναι πλέον "πολύ πιθανό" να διεξαχθούν νέες εκλογές τον Νοέμβριο, δήλωσαν στελέχη του CHP στο πρακτορείο Reuters.

Μετά τη σημερινή συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού και ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αχμέτ Νταβούτογλου με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Νταβούτογλου είπε πως «οι εκλογές είναι το μοναδικό ενδεχόμενο». Άφησε όμως αναπάντητες τις ερωτήσεις για το αν θα κρατήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή θα την παραδώσει στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με τη σημερινή εξέλιξη διαψεύστηκαν και όσοι υπολόγιζαν στην αυτονομία του Νταβούτογλου έναντι του Ερντογάν. Με άλλα λόγια δικαιώθηκαν όσοι έλεγαν ότι ο Ερντογάν θα καθορίσει τις εξελίξεις. Ο τελευταίος από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου δεν έκρυβε την επιθυμία του για επανάληψη των εκλογών, προκειμένου το ΑΚ να βγει με αυτοδυναμία και ο ίδιος να αλλάξει το Σύνταγμα για να ενισχύει τις προεδρικές εξουσίες του, όπως είχε προαναγγείλει.

Επιπλέον, ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Εθνοσυνέλευση πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να καλέσει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και όχι να την αφήσει στον πρόεδρο Ερντογάν.

Το AK έχασε την πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, γεγονός που δεν του επιτρέπει να κυβερνήσει μόνο του για πρώτη φορά αφότου είχε αναδειχθεί στην εξουσία το 2002. Ο Νταβούτογλου έχει προθεσμία ως την 23η Αυγούστου για να βρει ήσσονα κυβερνητικό εταίρο ή σε διαφορετική περίπτωση ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το AK αναμένεται τώρα να διεξαγάγει συνομιλίες με το εθνικιστικό αντιπολιτευόμενο κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το οποίο έχει υπαινιχθεί πως θα μπορούσε να υποστηρίξει για ένα διάστημα μια κυβέρνηση μειοψηφίας του AK, υπό την προϋπόθεση πως θα προκηρυχθούν νέες, πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο, ανώτερο στέλεχος του AK είπε ότι οι πιθανότητες να σχηματιστεί μια συμμαχία με το MHP είναι «πολύ μικρές» και ότι είναι πλέον πολύ πιθανή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών που θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση