GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

To υπαίθριο κάμπινγκ ενός υπουργού και οι αντιδράσεις...

Τα καβούρια, οι Καβουρότρυπες και το email-πρόσκληση του υπουργού για ένα Σαββατοκύριακο στα... 1.000 άστρα. Ο λόγος για τον φυσιολάτρη...

Τα καβούρια, οι Καβουρότρυπες και το email-πρόσκληση του υπουργού για ένα Σαββατοκύριακο στα... 1.000 άστρα.

Ο λόγος για τον φυσιολάτρη και κάμπερ, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, που έστειλε το email σε φίλους και γνωστούς, καλώντας τους να περάσουν μαζί του τις λίγες μέρες των φετινών διακοπών του το περασμένο Σαββατοκύριακο, κάνοντας υπαίθριο κάμπινγκ στην επονομαζόμενη και ως... Χαβάη της Χαλκιδικής.

Η πρόσκληση όμως προκάλεσε από... παρεξηγήσεις έως αντιδράσεις, με πρώτη εκείνη της Ενωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής. Κι αυτό γιατί οι πανέμορφες Καβουρότρυπες στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, απέναντι από τον επιβλητικό Αθω του Αγίου Ορους, δεινοπαθούν εδώ και χρόνια από το παράνομο κάμπινγκ. Οχι μόνο οι Ελληνες αλλά και Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρουμάνοι, κάτοικοι της ΠΓΔΜ και άλλων χωρών των Βαλκανίων έχουν ανακαλύψει την περιοχή και κάνουν... τζάμπα διακοπές στην Ελλάδα.

«Συγχαρητήρια στον υπουργό, είναι η λύση για να ξεπεράσουμε την κρίση!!! Προφανώς ο συγκεκριμένος υπουργός γεννήθηκε σε υπαίθριο μαντρί και θέλει να αποκαταστήσει και τους συντρόφους του!!! Να τους χαιρόμαστε και να τους σταυρώσουμε πάλι!!!», ανέφερε σε μια αρκετά σκληρή για το ύφος της παρέμβαση ο πρόεδρος της Ενωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής, Αντώνης Δεληδημητρίου.

Ο ίδιος δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για τον Θεσσαλονικιό υπουργό, αφού στη σχετική πρόσκληση που είδε το φως της δημοσιότητας δεν αναφερόταν το όνομα του Δημήτρη Μάρδα. Αλλά και ο τρόπος που μεταδόθηκε έδινε την εντύπωση ότι ο Δ.Μάρδας έφερνε τους φίλους του για να στήσουν σκηνές στις Καβουρότρυπες.

Μάστιγα
Ο κόσμος του τουρισμού στη Χαλκιδική είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο θέμα του παράνομου-ελεύθερου κάμπινγκ, που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, μεταφέροντας πρώτα απ' όλα μια κακή εικόνα για την περιοχή στο εξωτερικό. Και οι Καβουρότρυπες αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού ένα στολίδι της φύσης ρυπαίνεται και κακοποιείται, όπως λέει ο Αντ. Δεληδημητρίου.

Ολόκληρη η περιοχή της ανατολικής Σιθωνίας αποτελεί έναν πραγματικό παράδεισο της φύσης κι αυτό γιατί είναι κατάφυτη από πεύκα που φτάνουν μέχρι τις δαντελωτές αμμώδεις ακτές, ενώ από τη Βουρβουρού στα βόρεια μέχρι τη Σάρτη στα νότια δεν υπάρχει καθόλου δόμηση, παρά μόνο κάμπινγκ, που είναι εδώ τα περισσότερα και τα καλύτερα της Χαλκιδικής.

Ο Δ. Μάρδας και τα μέλη της οικογένειάς του είναι κάμπερ και λάτρεις της περιοχής, όπου περνούν κάθε χρόνο τις διακοπές τους. Ο υπουργός μαζί με συγγενείς του είναι ιδιοκτήτες ενός πευκόφυτου δασικού κτήματος περίπου 30 στρεμμάτων -αποτελεί τμήμα ενός συνολικότερου δασοκτήματος 3.000 στρεμμάτων- σε μια απόσταση περίπου 400 μέτρων από τη θάλασσα στις Καβουρότρυπες, προς την πλευρά του βουνού.

«Προσκαλείστε στο πευκόφυτο ξενοδοχείο μου των 1.000 αστέρων, στη Σάρτη της Χαλκιδικής το Σαββατοκύριακο (8/8...) με αναχώρηση για Αθήνα όποτε θέλετε εσείς. Εμείς επιστρέφουμε Δευτέρα...», έγραφε η πρόκληση και συνέχιζε με συμβουλές για τον απαραίτητο εξοπλισμό: «αντίσκηνο και sleeping bag. Για του επιθυμούντες περισσότερες ανέσεις, σεντόνι, μαξιλάρι και λεπτό υπόστρωμα». Εσπευδε επίσης να ενημερώσει ότι «δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε Internet, λειτουργούν όμως τα κινητά».

Ο Δ. Μάρδας ανέφερε ότι η κατασκήνωση απέχει περί τα 400 μέτρα από τη θάλασσα αλλά η περιγραφή της τελευταίας -«...έχει το μπλε σμαραγδί χρώμα και ακούγεται το βράδυ στον χώρο της κατασκήνωσης...»- ίσως προκάλεσε τις... παρεξηγήσεις. Κάποιοι θεώρησαν ότι ο υπουργός κάλεσε τους φίλους του για να κατασκηνώσουν δίπλα σε εκέινους που έχουν καταλάβει τις ακτές στις Καβουρότρυπες, κάνοντας παράνομα κάμπινγκ.

Και ορειβάτης
Εκτός από κάμπερ ο εκ Κωνσταντινουπόλεως Δ. Μάρδας είναι και ορειβάτης, ενώ έχει πρωτοστατήσει και στη δημιουργία της ορειβατικής ομάδας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, όπου είναι και καθηγητής. Πριν από λίγες εβδομάδες «έκλεψε» λίγο χρόνο για να βρεθεί στο ραντεβού τους στις κορυφές του Ολύμπου.

«Ενα ραντεβού κάθε χρονιά, στις ημέρες κοντά στη γιορτή του προφήτη Ηλία, παλαιών και νέων φοιτητών μου... μια υπόσχεση για συνάντηση στα 2.100 και για όσους αντέχουν στα 2.760 μέτρα... Και ήμασταν κοντά στην κορυφή, κοντά στον θρόνο του Δία και στο εκκλησάκι του προφήτη, όπως το είχαμε προγραμματίσει πριν αφήσω προσωρινά το πανεπιστήμιο, 1,5 ημέρα ανάπαυλας, αφιερωμένες στα δικά μου παιδιά, που άκουσαν πολιτικές ιστορίες και μύθους στο μισοσκόταδο της τραπεζαρίας του καταφυγίου στα μεσάνυχτα του Σαββάτου!!!», έγραψε για τη φετινή ανάβαση.

Οι λατρεμένες Καβουρότρυπες του Δ. Μάρδα λίγο έλειψε να βρεθούν το 2011 στα χέρια Ρώσων επενδυτών για τουριστική αξιοποίηση. Οι Καβουρότρυπες ήταν... Ξηροπαταμηνές και μαζί με μια δασώδη έκταση 32.000 στρεμμάτων πουλήθηκαν από το μοναστήρι του Αγίου Ορους τη δεκαετία του '70 σε έναν οικοδομικό συνεταιρισμό... δασικών υπαλλήλων. Εκτοτε βρίσκεται σε εξέλιξη ένας δικαστικός αγώνας και όχι μόνο αποχαρακτηρισμού κάποιων τμημάτων της έκτασης.

Πριν από μερικά χρόνια φάνηκε να αποχαρακτηρίζονται περί τα 400 στρέμματα και ο συνεταιρισμός βρέθηκε να διαπραγματεύεται την πώλησή τους σε Ρώσους επενδυτές. Ομως η πώληση ναυάγησε γιατί τα 400 στρέμματα διεκδικεί και ο συνεταιρισμός «Ανατολή» -μέλος του είναι και ο Δ. Μάρδας- και έχει προσφύγει στα δικαστήρια, όπως μας είπε ο γενικός γραμματέας του, Δημήτρης Φαρατζάς.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση