GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πολεμικές συγκρούσεις στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας: Πολυβόλα απέναντι σε πρόσφυγες. 30 τραυματίες και παιδιά...

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσα τους τρία παιδιά και δημοσιογράφοι, τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στα σύνορα Σερβίας - ...

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσα τους τρία παιδιά και δημοσιογράφοι, τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας σήμερα, μετέδωσαν σερβικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το σερβικό τηλεοπτικό σταθμό RTS1, η ουγγρική αστυνομία χτύπησε αρκετούς δημοσιογράφους, ανάμεσα τους και μια γυναίκα, που της προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Επίσης γίνεται λόγος από τα μέσα ενημέρωσης για τον τραυματισμό περίπου τριών παιδιών στα σύνορα, όπου μετανάστες αποπειράθηκαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα.
Η ουγγρική αστυνομία ανέφερε πως 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.





Νωρίτερα σήμερα, δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς διαπίστωσε πως τουλάχιστον τρία οχήματα Χάμβι του ουγγρικού στρατού στα οποία είναι εγκατεστημένα πολυβόλα προσέγγισαν τα σύνορα με τη Σερβία, κοντά στο σημείο ελέγχου όπου αστυνομικοί συγκρούστηκαν με πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να μπουν στο ουγγρικό έδαφος.
Δεκάδες μετανάστες, κατά τη διάρκεια συμπλοκών, έσπασαν τον κλοιό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της Ουγγαρίας και μπήκαν στην ουγγρική επικράτεια από τη Σερβία, στο συνοριακό σταθμό Ρόζκε, μετέδωσαν νωρίτερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς ανέφερε ότι η αστυνομία δε μπορεί να επιτρέψει σε κανένα μετανάστη να εισέλθει σε ουγγρικό έδαφος, ενώ προσέθεσε ότι η Σερβία δεν έχει προβεί σε οποιουδήποτε είδους συνεργασία σήμερα με την Ουγγαρία με στόχο τη διαχείριση της ροής των παράτυπων μεταναστών.




Βαθιά ανησυχία και σοκ εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία» για τις βίαιες συμπλοκές που ξέσπασαν σήμερα μεταξύ της ουγγρικής αστυνομίας και δεκάδων μεταναστών στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία.
Η περιφερειακή αντιπρόσωπος της UNHCR για την κεντρική Ευρώπη Μονσεράτ Φέισας Βίχε ανέφερε ότι πολλοί μετανάστες τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία διότι είδαμε να γίνεται χρήση βίας, η οποία έπρεπε και μπορούσε να αποφευχθεί» τόνισε η ίδια.
Παράλληλα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σοκαρισμένος καθώς η Ουγγαρία στέλνει πίσω τους πρόσφυγες και τους εμποδίζει να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων, υπογραμμίζοντας ότι πολλοί από αυτούς είναι μέλη οικογενειών από τη Συρία.
Ο Γκουτέρες προέτρεψε τις ουγγρικές αρχές να διασφαλίσουν την «ανεμπόδιστη πρόσβαση» των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τους διωγμούς.
Το γεγονός ότι η ουγγρική αστυνομία διώχνει τους πρόσφυγες προς τη Σερβία αντίκειται στις παραινέσεις της UNHCR καθώς η Σερβία δε δύναται να αντιμετωπίσει το εύρος της ροής των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από την προστασία της διεθνούς κοινότητας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οργανισμού.

Για «βάναυση» και «αντιευρωπαϊκή» συμπεριφορά έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Σερβίας

Ο Σέρβος πρωθυπουργός κατηγόρησε σήμερα τις αρχές της γειτονικής Ουγγαρίας ότι επιδεικνύει «βάναυση» και «αντιευρωπαϊκή» συμπεριφορά ενάντια στους μετανάστες στα σύνορα των δύο χωρών και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει.
«Δεν θα επιτρέψουμε στον οποιοδήποτε να μας ταπεινώσει. Απευθύνω έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει, καλώντας τα κράτη μέλη της να συμπεριφέρονται συμμορφούμενα προς τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
«Εάν η ΕΕ δεν αντιδράσει, θα βρούμε έναν τρόπο να προστατέψουμε τα σύνορα μας και μαζί τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε.
Όπως έγινε γνωστό, μετά τα βίαια επεισόδια η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει επιπλέον αστυνομικούς στα σύνορά της με την Ουγγαρία για να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από τον φράκτη.
«Ο σκοπός είναι να προληφθούν περαιτέρω επιθέσεις εναντίον της ουγγρικής αστυνομίας από το έδαφός μας και με τρόπο ανθρώπινο και με σεβασμό να απομακρυνθούν οι μετανάστες από τον φράκτη και από την ουγγρική αστυνομία», δήλωσε νωρίτερα ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.



Οι ουγγρικές αρχές θα κατασκευάσουν φράκτη και στα σύνορα με την Κροατία, δηλώνει ο πρωθυπουργός Όρμπαν

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα ανεγείρει έναν φράκτη κατά μήκος τμημάτων των συνόρων της με την Κροατία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν σε συνέντευξή του στην αυστριακή καθημερινή εφημερίδα Die Presse η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.
«Αποφασίσαμε να ανεγείρουμε έναν φράκτη και στα σύνορα με τη Ρουμανία... και σε ορισμένα τμήματα των συνόρων με την Κροατία», είπε ο Όρμπαν στη συνέντευξη αυτή που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Ντι Πρέσε.

Ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία ξεκίνησε η γερμανική αστυνομία
Γερμανοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σήμερα στα σύνορα με τη Γαλλία, στο Μπράιζαχ αμ Ράιν της νοτιοδυτικής Γερμανίας, μια ενέργεια που κατά τα φαινόμενα συνδέεται με τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου οι Γερμανοί αστυνομικοί, που είχαν αναπτυχθεί στην άκρη μιας γέφυρας στον Ρήνο που συνδέει την Αλσατία της Γαλλίας με την κοινότητα Μπράιζαχ αμ Ράιν, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, έκαναν ελέγχους επί δύο ώρες σε φορτηγά και αυτοκίνητα που έρχονταν από τη Γαλλία.
Οι αστυνομικοί σταματούσαν συστηματικά τα φορτηγά και ρωτούσαν τους οδηγούς για τον προορισμό τους, αλλά δεν τα έψαχναν όλα. Υπό τα βλέμματα των αιφνιδιασμένων οδηγών, που είδαν με έκπληξη να ξαναρχίζουν οι έλεγχοι στα σύνορα, σταμάτησαν και αρκετά ΙΧ αυτοκίνητα καθώς και ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι συνταξιούχων.
"Με το άνοιγμα των συνόρων στην Αυστρία πλημμυρίσαμε από πρόσφυγες", εξήγησε ένας αστυνομικός, ο Τόμας Γκέρμπερτ που είναι εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Μπράιζαχ. "Ασφαλώς είμαστε φιλόξενοι, όμως σε κάποια στιγμή αναγκαστήκαμε να πατήσουμε φρένο επειδή οι δυνατότητες των κέντρων φιλοξενίας έχουν εξαντληθεί", πρόσθεσε.
Οι αστυνομικοί που περιπολούν στα σύνορα μετακινούνται συχνά καθώς "και η άλλη πλευρά, δηλαδή οι διακινητές, στέλνουν αναγνωριστικά οχήματα για να δουν αν γίνονται έλεγχοι", υπογράμμισε ο Γκέρμπερτ.
Η γερμανική αστυνομία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους της σε ένα τμήμα των συνόρων με τη Γαλλία, κυρίως στην περιοχή της Αλσατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση