GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΥΠΟΙΚ: "Τρύπα" 4 δισ. ευρώ στα έσοδα το 8μηνο

Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, με τα έσοδα να παρουσιάζουν υστέρηση κα...

ΥΠΟΙΚ: Τρύπα 4 δισ. ευρώ στα έσοδα το 8μηνο

Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, με τα έσοδα να παρουσιάζουν υστέρηση κατά 4,1 δις ευρώ και τα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες λόγω της εσωτερικής στάσης πληρωμών να φτάνουν τα 4,74 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015, σημειώθηκε έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,1 δις. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,8 δις. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για έλλειμμα 1.7 δις. ευρώ περίπου.

Παράλληλα, το πρωτογενές αποτέλεσμα ανήλθε σε 3,8 δις. ευρώ στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δις. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων έφτασαν τα 1,77 δις . ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 250 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για επιστροφές φόρου στο οκτάμηνο ύψους 2. δις ευρώ.

Ακόμη και τα έσοδα του ΠΔΕ για το οκτάμηνο παρουσίασαν υστέρηση κατά 83 εκ ευρώ φτάνοντας τα 2,06 δις . έναντι στόχου εσόδων 2,14 δις ευρώ .

Ειδικά για τον Αύγουστο σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία Αυγούστου 2015 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.893 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 210 εκατ. ευρώ ή 5% σε σχέση με το μηνιαίο στόχο.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην τεχνητή συγκράτηση δαπανών του δημοσίου και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, καθώς τα έσοδα συνεχίζουν να παρουσιάζουν μία μεγάλη «μαύρη τρύπα».

Τον Αύγουστο ανακόπηκε η υστέρηση των εσόδων (σημειώθηκε αύξηση 1% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού), αλλά στο 8μηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου η υστέρηση στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε πάνω από 4 δις. ευρώ, από τα οποία τα 1,7 δις. ευρώ αφορά την υστέρηση στα έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων του στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs). Αν αφαιρεθούν αυτά, τα έσοδα σημειώνουν υστέρηση 2,3 δις. ευρώ.

Οι δαπάνες εμφανίζονται τεχνητά μειωμένες κατά 3,2 δις. ευρώ (του τακτικού προϋπολογισμού) και κατά 2,8 δις. ευρώ οι πρωτογενείς δαπάνες, ενώ μειωμένες κατά 361 εκατ. ευρώ ήταν και οι δαπάνες για εξοπλισμούς. 
Καθίζηση, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας, σημειώνουν και οι δαπάνες για τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες σημειώνουν υστέρηση 1,5 δις. ευρώ έναντι του στόχου.

Διαβάστε τα πλήρη στοιχεία του Προϋπολογισμού στο enikonomia.gr.

1 σχόλιο

  1. Το κρατος σερβειρει οτι νουμερα γουσταρει.Δεν δεσμευεται απο την αληθεια γιατι ουσιαστικα δεν ελεγχεται απο τον λαο.Στατιστικα και νουμερα αερα πατερα!Οτι θελει λεει.Μονο αν λογιστες Α' του ιδιωτικου τομεα ελεγξουν τα μπακαλοτεφτερα ισως βγει καποια ακρη. Ειναι εντελως αξιοπεριεργο και απιστευτο το ελλειμμα οιασδηποτε κριτικης και προβληματισμου απο την κοινοτητα των οικονομολογων σχετικα με την μεθοδο επιμετρησης των μακροοικονομικων μεγεθων που αφορουν τα οικονομικα του κρατους.Ενω ειναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ οτι το κρατος και καθε εξαρτωμενη απο αυτο μοναδα θα επρεπε για λογους ακριβειας των στοιχειων αλλα και διαφανειας να ακολουθει το ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ στην πραγματικοτητα κυριαρχουν οι μεθοδοι του αδιαφανεστατου ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.Ειναι εκπληκτικο και μονο να το σκεφτεται κανενας.Ενω υποχρεωνουν ουσιαστικα την καθε μικροεπιχειρηση και την καθε κουτσουλια να εχει διπλογραφικα και πολυπλοκα λογιστικα συστηματα(εσχατως και ο νομος για τα διεθνη λογιστικα προτυπα) ΚΩΦΕΥΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΥΠΟΠΤΑ για την λογιστικη οργανωση του δημοσιου.Και ενω συμβαινουν τα παραπανω η κατεστημενη οικονομικη δημοσιογραφια δεν εθιξε ποτε το απαραδεκτο αυτο γεγονος.Αναριθμητοι υποτιθεται εγκριτοι οικονομολογοι αναμασουν κρατικα νουμερα και μεγεθη που εδραζουν πανω σε ΜΠΑΚΑΛΟΤΕΦΤΕΡΑ.Η δεν ειναι ετσι?Αλλα και οι ανεξαρτητοι οικονομικοι αρθρογραφοι εχουν σιγησει απο χρονια για να γινει σαφες σε ολους ακομα μια φορα οτι η οικονομολογια ειναι και η επιστημη των χειραγωγημενων αποψεων(μεγαλα και διασημα πανεπιστημια εξωτερικου-Χαρβαρντ, Οξφορδη κλπ),διεθνη εγκυρα περιοδικα και κατευθυνομενοι οικονομικοι συντακτες των συγκροτηματων.Ερωτω εγω ο ταπεινος ανθρωπος της πιατσας.Ειναι δυνατον η καθε δημοσια οικονομικη οντοτητα να εχει απλογραφικο συστημα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση