GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βρέφη και μικρά παιδιά χάθηκαν στο Φαρμακονήσι

Βρέφη και μικρά παιδιά είναι πολλά από τα θύματα της τραγωδίας ανοιχτά του Φαρμακονησίου, έπειτα από ανατροπή σκάφους με πρόσφυγες. Σ...

Βρέφη και μικρά παιδιά χάθηκαν στο Φαρμακονήσι
Βρέφη και μικρά παιδιά είναι πολλά από τα θύματα της τραγωδίας ανοιχτά του Φαρμακονησίου, έπειτα από ανατροπή σκάφους με πρόσφυγες.
Στους 34 νεκρούς που έχουν περισυλλέγει μέχρι στιγμής, περιλαμβάνονται τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά -έξι αγόρια και πέντε κορίτσια.
Από τη θαλάσσια περιοχή έχουν ανασυρθεί επίσης οι σοροί δέκα γυναικών και εννιά ανδρών.
Οι έρευνες συνεχίστηκαν τη νύχτα της Κυριακής, ενώ το πρωί της Δευτέρας στο Φαρμακονήσι θα μεταβούν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης και ο αρχηγός του Λιμενικού.
Οι Αρχές διέσωσαν 68 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 30 κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν στο Φαρμακονήσι, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Λέρο. Οι σοροί θα μεταφερθούν με κανονιοφόρο στη Ρόδο.
Μετά την καταγραφή τους στο Λιμεναρχείο Λέρου, οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο του νησιού, με πρωτοβουλία του δήμου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι όταν σήμανε ο συναγερμός για το ναυάγιο, στην περιοχή έπνεαν βοριάδες 7 μποφόρ.
Σύμφωνα ορισμένες πληροφορίες, επτά από τους νεκρούς εκτοπίστηκαν από τους δύτες στο αμπάρι του σκάφους και άλλοι δύο πάνω στο σκάφος.
Τη βαθιά του θλίψη για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης. Τόνισε ότι το Λιμενικό Σώμα καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπίσει ένα πολυδιάστατο και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, σημείωσε, δε, ότι τραγικά περιστατικά, όπως αυτό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις.
«Δεν επιτρέπεται πια καμία ολιγωρία» τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι «αναγκαία η ευρωπαϊκή συνεργασία για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».
Συγκεκριμένα, ο κ. Ζώης δήλωσε: «Η σημερινή τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου με τον άδικο χαμό τριάντα τεσσάρων συνανθρώπων μας, μας έχει συγκλονίσει. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες, μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη.
Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια αντιμετωπίζοντας ένα πολυδιάστατο και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράτυπης μετανάστευσης. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και το γνωρίζουν πολύ καλά, ιδιαίτερα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, για να υπερασπίσουν και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους, θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων, που μόνο μέλημά τους είναι το κέρδος, αδιαφορώντας για τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία.
Τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Δεν επιτρέπεται πια καμία ολιγωρία. Καθίσταται πλέον, ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με σκοπό τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκος Λαγκαδιανός σε δηλώσεις του το απόγευμα της Κυριακής, είπε ότι το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ενημερώθηκε τηλεφωνικά για το περιστατικό από άτομο που ανέφερε ότι επέβαινε σε ακυβέρνητο σκάφος.
Πρόσθεσε ότι στην περιοχή έσπευσαν άμεσα κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης, Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο της δύναμης FRONTEX. Παράλληλα, στο σημείο εστάλη Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση