GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ραχόι: Συζητάω με τους Καταλονούς όχι για την ενότητα της Ισπανίας

Έτοιμος να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές στην Καταλονία δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο...

Ραχόι: Συζητάω με τους Καταλονούς όχι για την ενότητα της Ισπανίας
Έτοιμος να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές στην Καταλονία δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, διαμηνύοντας όμως ότι "εγώ είμαι ο πρωθυπουργός δεν θα συζητήσω για την ενότητα της Ισπανίας, την εθνική κυριαρχία ή την ελευθερία όλων των Ισπανών".
Στην Καταλονία, "οι διεκδικήσεις ορισμένων ήταν και εξακολουθούν να είναι εκτός νόμου, αλλά περισσότερο τώρα αποδείχθηκε ότι δεν έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών", υπογράμμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, λέγοντας ότι απευθύνει ένα μήνυμα ψυχραιμίας προς όλους τους Ισπανούς και τους Καταλανούς μετά τις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία.
Ο συνασπισμός των αυτονομιστών στην Καταλονία ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να ξεκινήσει τη διαδικασία που θα οδηγήσει την περιοχή αυτή της Ισπανίας προς την ανεξαρτησία της το 2017.
Ο κύριος αποσχιστικός συνασπισμός , "Μαζί για το Ναι" και το μικρότερο αριστερό κόμμα που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν 72 έδρες, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας. Ωστόσο σε ποσοστό, τα δύο ψηφοδέλτια συγκέντρωσαν μόνον το 47,8% των ψήφων.
Η Μαδρίτη αντιτάσσεται στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ο απερχόμενος επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας δήλωσε και αυτός ότι οι Καταλανοί ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Ωστόσο το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν επιτρέπει την απόσχιση μιας περιοχής και ως εκ τούτου μια τέτοια προοπτική παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό υποθετική.

Ουδέν σχόλιο, εσωτερικό σας θέμα, λέει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε σήμερα να σχολιάσει τη νίκη των Καταλανών αυτονομιστών στις περιφερειακές εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για "εσωτερικό θέμα της Ισπανίας".
"Είναι θέμα αρχής: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει περιφερειακές εκλογές" δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα όμως δεν έχει επικοινωνήσει με την ισπανική κυβέρνηση ή τις τοπικές αρχές της Καταλονίας, διευκρίνισε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί εδώ και πολλά χρόνια ότι η απόσχιση μιας περιοχής που αποτελεί τμήμα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ θα σήμαινε αυτομάτως την έξοδο του νέου κράτους από την Ένωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση