GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μόνον με κανόνα το μήνυμα της νικήτριας αποχής θα μπορούσε να κυβερνήσει ο Αλέξης!

Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει πλέον χωρίς να ενσωματώσει το μήνυμα της νικήτριας απο...

Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει πλέον χωρίς να ενσωματώσει το μήνυμα της νικήτριας αποχής αυτών των εκλογών. Συμφωνώντας με την Μέρκελ γρήγορα θα έφτανε στο αδιέξοδο που «τέλειωσε» όλους τους προηγούμενους πρωθυπουργούς της κρίσης, παρά την αξιοσημείωτη αντοχή που έδειξε σε αυτές τις εκλογές και παρά την μοναδική στην πολιτική ιστορία της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στροφή 180 μοιρών που έκανε μέσα σε ένα εξάμηνο.

Το μήνυμα της αποχής αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία και παρέμβαση της Ελλάδας σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο πολιτικής μεθοδολογίας από εκείνο που ορίζει το Τρίτο Μνημόνιο, το οποίο συμφώνησε με την τρόικα ο Αλέξης Τσίπρας και το οποίο θα κληθεί τώρα να εφαρμόσει ως πρωθυπουργός. Αποχή σημαίνει αμφισβήτηση όχι μόνον της διαδικασίας και του περιεχομένου του Τρίτου Μνημονίου, αλλά και αυτής καθεαυτής της ηθικής του πρωθυπουργού και του ηγετικού του περιβάλλοντος.

Με δυο λόγια, μόνον με κανόνα το μήνυμα της νικήτριας αποχής θα μπορούσε να κυβερνήσει ο Αλέξης. Και ο κανόνας αυτός σημαίνει πως για να συναντηθεί ο Αλέξης Τσίπρας με τους απέχοντες που του γύρισαν την πλάτη σε αυτές τις εκλογές, θα πρέπει να αναθεωρήσει εντελώς τον τακτικισμό στην συμπεριφορά του και το ανδρεοπαπανδρεϊκό στη στάση και το ύφος του. Για να υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και των αναποφάσιστων, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στην μορφή ζωής στην Ελλάδα. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει στον βαθμό που η μνημονιακή του προσαρμογή διαμορφώνει συνθήκες που ορίζουν αντικοινωνικά, αντιδημοκρατικά και αντιπαραγωγικά την ζωή στην Ελλάδα.

Η επανασύνδεση της ηθικής με την πολιτική που αποτελεί τον βασικό όρο συνεννόησης του Αλέξη Τσίπρα με τους έλληνες που απείχαν αηδιασμένοι από αυτή την εκλογική αναμέτρηση, είναι πρόδηλο ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο της βαθιάς υποκρισίας που ορίζει την σχέση του ιδίου με την εφαρμογή του μνημονίου στην πράξη. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας θεωρήσει πως έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης για να συνθέσει ένα υπουργικό συμβούλιο της αρεσκείας του, που θα εφαρμόσει το πνεύμα και το γράμμα του Τρίτου Μνημονίου αγνοώντας το μήνυμα της αποχής, είναι βέβαιον πως πολύ σύντομα θα καταστεί περίγελος. Και τότε θα τον εξευτελίσουν αυτοί που με την μορφή της ευρωπαϊκής ελίτ και της ελληνικής διαπλοκής τον στήριξαν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Οι απέχοντες σε αυτές τις εκλογές θα έπρεπε να αποτελούν τον κανόνα της αυτοκριτικής του και τον κριτικό οδηγό της συνείδησής του κατά την δεύτερη θητεία του στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Η αποχή σε αυτές τις εκλογές αποτελεί μία πρόκληση ηθικού χαρακτήρα για την επανασύνδεση της ηθικής με την πολιτική. Εάν την αγνοήσει ο πρωθυπουργός και θεωρήσει πως μπορεί και πρέπει να πορευτεί πάνω σε ένα δρόμο που χαράσσει η κατά συνθήκη παραποίηση της πραγματικότητας για να συμβιβαστεί η ζωή στην Ελλάδα με τα ασυμβίβαστα με την ζωή και τον δημοκρατικό κοινοβουλευτισμό που προϋποθέτει η εφαρμογή του Τρίτου Μνημονίου, πολύ σύντομα θα νοιώσει ο ίδιος προσωπικά πως βρίσκεται εντελώς έξω από το παιχνίδι που ορίζει την τύχη του ελληνικού λαού. Και τότε ίσως αισθανθεί την ανάγκη της … αποχής ο ίδιος!

Τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα που εκπροσωπείται στη νέα βουλή δεν θα πρέπει να ξεχάσουν ποτέ ότι αποτελούν απλώς το ήμισυ του εκλογικού σώματος, ενώ το υπόλοιπο μισό δεν αντιπροσωπεύεται διότι με πολιτικά και κυρίως ηθικά κριτήρια αποφάσισε να μην ψηφίσει κανένα απολύτως κόμμα. Είναι πρόδηλο ότι η μεγάλη πλειονότητα των έντιμων και ηθικών ελλήνων που γύρισαν την πλάτη σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση-παρωδία του δημοκρατικού φαινομένου, είναι ευρωπαϊστές που οραματίζονται μία Ευρώπη που δεν έχει καμία σχέση με την συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με την κ. Μέρκελ. Είναι οι ίδιοι που οραματίζονται μία Ελλάδα που δεν θα έχει καμία σχέση με την κομματοκρατία, παρεοκρατία, οικογενειοκρατία και πελατοκρατία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρείται να αναβιώσουν και να αποκτήσουν χαρακτηριστικά αειφορίας μέσα από το δήθεν νέο που εμφάνισε κατά την πρώτη θητεία του στο πρωθυπουργικό αξίωμα και προεκλογικώς ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση