GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Να πάρει θέση τώρα το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών για το ντιμπέιτ ….»

Του Γιάννη Κανελλάκη . Από το 2007 το τότε διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ ) είχε ομόφων...

Του Γιάννη Κανελλάκη.


Από το 2007 το τότε διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ ) είχε ομόφωνα (αν θυμάμαι καλά) αποφασίσει μετά από γραπτή πρόταση μου (με ομάδα δημοσιογράφων), η επιλογή των δημοσιογράφων που θα συμμετέχουν σε ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών, λόγω εκλογών, να γίνεται με κλήρωση !
Η «ιστορική» , όπως είχε χαρακτηριστεί, απόφαση της ΕΣΗΕΑ, έδινε και δίνει το δικαίωμα σε κάθε δημοσιογράφο να παίρνει μέρος στη κλήρωση για συμμετοχή του σε ντιμπέιτ και να υποβάλλει ερωτήσεις, εφ΄ όσον κληρωνόταν. Δυστυχώς, όπως λένε συνάδελφοι, η απόφαση αυτή, παρόλο που ψηφίστηκε από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, «ουδέποτε μέχρι σήμερα εφαρμόσθηκε». Και αναρωτιούνται : «Ποιοι, άραγε, είναι οι λόγοι, που μια τέτοια σοβαρή και ξεχωριστή, για τον κλάδο μας απόφαση, η οποία τιμάει την δημοσιογραφία, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη ; Μήπως κάποιοι στην ΕΣΗΕΑ στηρίζουν την διαπλοκή και θέλουν έτσι να δίνουν το δικαίωμα στα κατεστημένα των μίντια να «φιλτράρουν» το ερωτηματολόγιο των δημοσιογράφων, που ως «διορισμένοι» από τ΄αφεντικά τους, συμμετέχουν στα διάτρητα ντιμπέιτ; Δεν πρέπει, επιτέλους, να καταργηθεί αυτού του είδους η ελεγχόμενη δημοσιογραφία και οι στημένες ερωτήσεις από δημοσιογράφους – φερέφωνα και υπηρέτες των κατεστημένων ;» .
Μάλιστα, αρκετοί συνάδελφοι «εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο που επιλέγονται οι δημοσιογράφοι για τα ντιμπέιτ και ρωτούν την ΕΣΗΕΑ γιατί δεν παρεμβαίνει ώστε η επιλογή να γίνεται με κλήρωση ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη, η διαφάνεια, η αμεροληψία και να αποφεύγονται οι καθοδηγούμενες και οι κατευθυνόμενες και οι στημένες ερωτήσεις;».
Ποιος θα απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες συναδέλφων για «την κατρακύλα και αναξιοπιστία» του λειτουργήματος που λέγεται δημοσιογραφία;
Η επιστολή – πρόταση που είχε σταλεί τότε στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ( αρ. πρωτ. 1623/24.8.07) και ψηφίστηκε ομόφωνα έχει ως εξής :
<< Προς
Τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ
Και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Αθήνα, 17.8.2007
ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί κύριοι Συνάδελφοι του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ

Με αφορμή την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου 2007, και εν όψει των τηλεοπτικών αναμετρήσεων των Αρχηγών των Πολιτικών Κομμάτων ( Debates) εισηγούμαι την εξής πρόταση :
Η επιλογή των συναδέλφων δημοσιογράφων που θα παρίστανται στις εκλογικές τηλεοπτικές αναμετρήσεις των Πολιτικών Αρχηγών (Debates) και θα υποβάλλουν ερωτήσεις να γίνεται πλέον με κλήρωση.
Η κλήρωση να διεξάγεται από την ΕΣΗΕΑ και να συμμετέχουν έμπειροι δημοσιογράφοι, που με αντικειμενικά κριτήρια θα επιλέγετε εσείς, χωρίς να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή δημοσιογράφων, που το όνομά τους θέλουν να μπει στην κληρωτίδα και να έχουν φυσικά την ανάλογη εμπειρία. Μπορούν επίσης οι υπεύθυνοι των ΜΜΕ και οι Διευθυντές των Εφημερίδων, να προτείνουν δημοσιογράφους οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν και αυτοί στην κλήρωση και να παρευρίσκονται, αν κληρωθούν, στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των Πολιτικών Αρχηγών και να υποβάλουν ερωτήσεις.
Έτσι κατά την γνώμη μου αλλά και την γνώμη πολλών συναδέλφων αλλά και του κόσμου διασφαλίζεται πλήρως η αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη και πλέον η ψήφος του θα έχει νόημα στην τελική κρίση και επιλογή για το ποιο κόμμα πρέπει να ψηφίσει >>.

Αθήνα, 9.9.2015
Γιάννης Κανελλάκης
Και ομάδα δημοσιογράφων

1 σχόλιο

  1. ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ
    ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥ.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΚΑΝΑΛΙΑ,
    ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΟΝ "ΒΑΓΓΕΛΑ" ΟΤΙ ΣΩΘΗΚΕ
    ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ, ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΜΕΤΡΙΟΣ ΕΩΣ ΚΑΚΟΣ. ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ
    Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΜΕ
    ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΤΗΡΙΟΥ, ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.

    ΓΙ' ΑΥΤΟ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΘΕΛΕΙ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ, ΝΑ ΞΕΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ,
    ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΕΙ, ΑΚΟΜΑ
    ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ, ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ.

    ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ. ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟ ΤΑ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ ΤΗΣ
    ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΔΙΩΞΕΙΣ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΠΟΓΚΡΟΜ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΙΑΣ, ΘΑ ΕΠΑΝΑΚΑΜΨΟΥΝ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ,
    ΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΒΟΡΙΔΗΔΕΣ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΤΣΟΥΝ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.

    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
    ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ.
    Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση