GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ένας μήνας εκλογές: Γιατί νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί θα αποτύχει ξανά

Άρης Σφακιανάκης ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Έχουν ήδη γραφτεί και ειπωθεί πολλά για την εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε προσπερ...

Άρης Σφακιανάκης
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Έχουν ήδη γραφτεί και ειπωθεί πολλά για την εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε προσπερνώ τον πρόλογο και θα προσπαθήσω να κωδικοποιήσω λίγο τους λόγους.
Ευρύτατες κοινωνικές ομάδες έχουν επηρεαστεί ελάχιστα από τα capital controls και την επιβράδυνση της οικονομίας. Εν πολλοίς, δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς, όπως, περίπου, δεν είχε γίνει αντιληπτή η σταθεροποίηση της οικονομίας από τη κυβέρνηση Σαμαρά. Στην οικονομία, πρώτα μεταβάλλονται οι αριθμοί και μετά -πολύ μετά μερικές φορές- γίνεται αισθητή η όποια μεταβολή στην κοινωνία. Έτσι, οι μόνοι ουσιαστικά που έχουν επηρεαστεί, είναι οι επιχειρηματίες και -λιγότερο- οι εργαζόμενοι στον ιδιωτκό τομέα. Οι υπόλοιποι, μόνο επιδερμικά έχουν νιώσει την καταστροφή. Οι άνεργοι παραμένουν άνεργοι, οι νέοι εξακολουθούν να βλέπουν το μέλλον σκοτεινό, οι μισθωτοί του δημοσίου παίρνουν κανονικά το μισθό τους και οι συνταξιούχοι είχαν μια μικρή μείωση στις συντάξεις, αλλά πέραν τούτου, ουδέν.
Οι εκλογές έγιναν -πονηρά ή σοφά- πριν αρχίσει η εφαρμογή του μνημονίου . Πριν τη φορομπιχτική καταιγίδα που έρχεται και πριν τις μεταρρυθμίσεις που -αν εφαρμοστούν- θα θίξουν πολλές συντεχνίες και συμφέροντα. Αν και οι περισσότεροι καταλαβαίνουν τι έρχεται, κανείς δεν το έχει νιώσει ακόμα στην τσέπη του.

Ο κ. Τσίπρας, παραμένει ένας εξαιρετικά χαρισματικός ψεύτης που γοητεύει το ακροατήριο με την παρουσία του. Στην Ελλάδα, έχουμε αποδείξει πολλάκις, ότι αγαπάμε λαοπλάνους ηγέτες που μας κολακεύουν, μας απαλλάσσουν από τις ευθύνες και μας υπόσχονται τον παράδεισο. Πάρα την παταγώδη αποτυχία του, κατάφερε να ξανά να κάνει το άσπρο μαύρο και να γίνει πιστευτός. Απέναντι του, η αντιπολίτευση δεν είχε μια εξίσου πειστική λύση...
Το φιλοευρωπαικά κόμματα, απέτυχαν να επιδείξουν ευελιξία και να αντιδράσουν στη θύελλα που ερχόταν. Μετά το σοκ του δημοψηφίσματος, έπρεπε να πάρουν το μήνυμα ότι οι συνθήκες είναι έκτακτες και απαιτούν ανορθόδοξες λύσεις. Αν ο κ. Τσιπρας μπορεί να συνεργαστει με ρατσιστές και ομοφοβικούς, είναι αδιανόητο ότι δεν προσπάθησαν να το κάνουν ο Θεοδωράκης με τη Γεννηματά. Δεν ξέρω αν το 39% που πήραν μεμωνομένα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι) θα το άθροιζαν και σε περίπτωση κοινής καθόδου, αλλά σίγουρα θα είχαν καλύτερη τύχη. Αντ’ αυτού, έμειναν να τρώνε τις σάρκες τους και κατανάλωσαν πολύτιμη ενέργεια και χρόνο σε εκατέρωθεν επιθέσεις.

Γιατί θα αποτύχει ξανα
Δυστυχώς η ευτυχώς -και- αυτή η κυβέρνηση, δύσκολα θα μακροημερεύσει. Οι ικανότητες του κ. Τσίπρα, είναι αρκετές για να εξαπατά τους πολίτες και να κερδίζει εκλογές, αλλά εντελώς ανεπαρκείς όταν πρέπει να κυβερνήσει. Στην πρώτη του θητεία, διάλεξε για συνεργάτες, τους λάθος ανθρώπους και άγετο και φέρετο από Καμμένους, Βαρουφάκηδες και Λαφαζάνηδες. Πίστεψε σε ιδεοληψίες και απέτυχε να κατανοήσει τους συσχετισμούς και τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό και μόνο την τελευταία στιγμή γλιτώσαμε τη χρεοκοπία, με ανυπολόγιστο και σίγουρα τέραστιο τελικό κόστος.
Στη δεύτερη θητεία του, επαναλαμβάνει τα πρότερα λάθη, σχηματίζοντας ένα υπουργικό συμβούλιο ανίκανων, ακραίων και αποτυχημένων.
Πέρα από τα πρόσωπα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα που ευαγγελίζεται τη διατήρηση του υπάρχοντος status quo και απεχθάνεται τις μεταρρυθμίσεις που θα θίξουν -πρωτίστως- την εκλογική του πελατεία. Οι επιλογές όμως είναι πεπερασμένες. Είτε θα εφαρμόσει το μνημόνιο και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα τερατα που εξέθρεψε, είτε θα λειτουργήσει παρελκυστικά, σαμποτάροντας τις μεταρρυθμίσεις και προκαλώντας νέο χάος.
Προσωπικά θέλω πολύ να πιστέψω, ότι ο κ. Τσίπρας έχει γίνει σοφότερος και ότι έμαθε από τα τερατώδη σφάλματα της πρώτης θητείας, αλλά τίποτα στη ρητορική και την τακτική του δεν προμηνύεται ελπιδοφόρο. Το μόνο που εύχομαι είναι να καταρρεύσει η κυβέρνηση του, πρωτού καταρρεύσει η χώρα.

Με λένε Άρη Σφακιανάκη και είμαι σύμβουλος ψηφιακής επικοινωνίας. Aγαπημένη μου λέξη τελευταία, είναι ημεταρρύθμιση. Είμαι υποψήφιος με Το Ποτάμι, στο Ηράκλειο.



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση