GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκλογικό ντέρμπι στην Πορτογαλία "βλέπουν" οι δημοσκοπήσεις

Δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου στην Πορτογαλία ούτε ο απερχόμενος δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός, ούτε ...

Εκλογικό ντέρμπι στην Πορτογαλία βλέπουν οι δημοσκοπήσεις
Δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου στην Πορτογαλία ούτε ο απερχόμενος δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση - το Σοσιαλιστικό Κόμμα - καταφέρνει να πάρει προβάδισμα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Αντόνιου Κόστα, του πρώην δημάρχου της Λισαβόνας, συγκεντρώνει το 35,5% των προθέσεων ψήφου (-0,5% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα) έναντι ενός 34% της κυβερνητικής συμμαχίας υπό τον πρωθυπουργό Πέδρου Πάσους Κουέλιου (-1%), σύμφωνα με τη μία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Eurosondagem.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε από την εβδομαδιαία εφημερίδα Expresso και μεταδόθηκε από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο SIC, ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε ωστόσο να εξασφαλίσει 99 έως 102 έδρες από τις 230 του Κοινοβουλίου, έναντι μόλις 95 έως 101 εδρών για τους σοσιαλιστές.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός προηγείται στις προθέσεις ψήφου, συγκεντρώνοντας 41% έναντι ενός 34% γα το PS, σύμφωνα με τη δεύτερη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από το Πορτογαλικό Καθολικό Πανεπιστήμιο (UCP) και μεταδόθηκε από την πορτογαλική δημόσια τηλεόραση RTP1 χθες βράδυ.
Κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν μοιάζει σήμερα να είναι σε θέση να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σενάριο που προβλέπει ότι ένα κόμμα θα κερδίσει μεν τις περισσότερες ψήφους και μολαταύτα ένα άλλο κόμμα θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες δεν έχει γίνει ποτέ πραγματικότητα από την έλευση της δημοκρατίας στην Πορτογαλία, το 1974, αλλά παραμένει θεωρητικά πιθανό.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα, που έχει συμμαχήσει με τους Πράσινους, συγκεντρώνει ποσοστό 10,3% των προθέσεων ψήφου, ενώ το Αριστερό Μπλοκ ποσοστό 5,2%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Eurosondagem με δείγμα 1.510 ψηφοφόρων. Ένα 20,5% των προσώπων που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι είναι ακόμη αναποφάσιστο.
Η δημοσκόπηση του UCP είναι η πρώτη μιας σειράς καθημερινών ερευνών που παρήγγειλε η πορτογαλική δημόσια τηλεόραση. Η έρευνα αυτή, που βασίζεται σε δείγμα 747 προσώπων, δίνει 8% στο Αριστερό Μπλοκ, ποσοστό υψηλότερο αυτού της συμμαχίας Κομμουνιστών και Πρασίνων (7%).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση