GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ολα έτοιμα (με συνταγή Μέρκελ) για την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος σε ρόλο "τοποτηρητή" επί της νέας κυβέρνησης...

Όπως κι αν διαμορφωθεί το αποτέλεσμα απόψε, βράδυ της Κυριακής, το πρωί της Δευτέρας θα έχει ολοκληρωθεί το εκλογικό διάλειμμα και θα πρέ...

Όπως κι αν διαμορφωθεί το αποτέλεσμα απόψε, βράδυ της Κυριακής, το πρωί της Δευτέρας θα έχει ολοκληρωθεί το εκλογικό διάλειμμα και θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου οδυνηρού Μνημονίου που ψηφίστηκε πριν από περίπου πέντε εβδομάδες στη Βουλή. Το παρασκήνιο των συζητήσεων και των διεργασιών μεταξύ των ελληνικών κομμάτων, της προεδρίας της Δημοκρατίας και των Βρυξελλών, για την επόμενη ημέρα, αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Η κατάκτηση της πρώτης θέσης όπως και η κατάταξη των υπολοίπων κομμάτων έχουν βεβαίως τη σημασία τους αλλά υπάρχουν και δύο στοιχεία που θεωρούνται δεδομένα πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες. Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχουν παρά απειροελάχιστες πιθανότητες να οδηγηθεί πάλι η χώρα σε εκλογές, όπως είχε συμβεί το 2012. Το δεύτερο είναι ότι τα κόμματα που δεν ψήφισαν -από διαφορετικές αφετηρίες- το τρίτο Μνημόνιο προ μηνός δεν πρόκειται, όποια κι αν είναι η δύναμή τους στη νέα Βουλή, να μετάσχουν στην κυβέρνηση. Πρόκειται για την Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και τη νεοσύστατη Λαϊκή Ενότητα.

Με βάση αυτές τις δύο παραδοχές, αναμένεται από τη Δευτέρα (όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενεργοποιήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών) να ξεκινήσουν οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης την οποία θα στηρίζουν είτε όλα είτε ορισμένα από τα κόμματα που έδωσαν θετική ψήφο στο Μνημόνιο και υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

Οι εκλογές διενεργούνται πάντως υπό το βάρος της επιθυμίας (αν όχι της αξίωσης) των δανειστών να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής και κατ' επέκταση πολιτικής στήριξης.

Ειδικά το Βερολίνο θέλει στην κυβέρνηση να μετέχουν οπωσδήποτε και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ανεξάρτητα από το ποιο θα έρθει πρώτο. Τυπικά αυτό θα επηρεαστεί από το γενικότερο συσχετισμό δυνάμεων. Αν οι έδρες που θα πάρουν τα κόμματα είναι τέτοιες, που δεν επιτρέπουν άλλο συνδυασμό πέραν της σύμπραξης των δύο πρώτων, τα πράγματα πρόκειται να εξελιχθούν εύκολα παρά τη ρητορική και τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου. Μπορεί να αποδειχθούν λίγο πιο περίπλοκα εφόσον μπορεί αριθμητικά να υπάρξει κυβέρνηση του πρώτου κόμματος με κάποια από τα μικρότερα. Το «μήνυμα» της συγκατοίκησης θα ακουστεί πιο ηχηρό στην περίπτωση που επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και τα δύο κόμματα έχουν οριακή διαφορά μολονότι το πρώτο θα πάρει λόγω του εκλογικού νόμου των 50 εδρών!

Στην περίπτωση που κόψει πρώτη το νήμα η ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης -ο οποίος δεν θα έχει να αντιμετωπίσει κανένα εσωκομματικό σύννεφο- έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα απευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαμορφωθεί κυβέρνηση «μεγάλης συνεργασίας». Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προκαταβολικά προσφέρει στον κ. Τσίπρα και τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν επίσης το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Άρα εφόσον ευοδωθεί η προσπάθεια θα πρόκειται για κυβέρνηση με τη στήριξη τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων. Βεβαίως μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως αρνείται κάθε ενδεχόμενο σύμπραξής του με τη ΝΔ αλλά είναι πρόδηλο ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν υπό το φως των μετεκλογικών δεδομένων και των περιθωρίων που θα αφήνουν τα αποτελέσματα της κάλπης. Τότε θα φανεί και πόσο σοβαρή είναι η άποψη που ακούγεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ να μείνει, εφόσον έρθει δεύτερο κόμμα, εκτός κυβέρνησης και στη χειρότερη εκδοχή να περιοριστεί σε ψήφο ανοχής. Αν πάντως συμβεί αυτό, θα σχηματιστεί κυβέρνηση από τη ΝΔ μαζί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Από την Πέμπτη άλλωστε ο κ. Τσίπρας διαφοροποίησε τεχνηέντως τη στάση του λέγοντας κατ' ουσίαν ότι έχει το πρόβλημα με την πλευρά του κ. Σαμαρά και όχι με τη ΝΔ στο σύνολό της...

Στην περίπτωση που εξασφαλίσει την πρωτιά ο ΣΥΡΙΖΑ και ανάλογα με το ποσοστό του, είναι προφανές ότι έστω και για την τιμή των όπλων αρχικά θα διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛ εφόσον κερδίσουν τελικά το στοίχημα και πιάσουν το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Ωστόσο οι πληροφορίες από τα επιτελεία τόσο του κ. Στ. Θεοδωράκη όσο και της κ. Φ. Γεννηματά αναφέρουν ότι θα επιμείνουν μέχρι τέλους για το σχηματισμό κυβέρνησης με όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου δηλαδή και τη ΝΔ. Οι διαδικαστικοί ελιγμοί προς τούτο θα είναι σε συνάρτηση με τα τριήμερα των διερευνητικών εντολών που θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και με τη σύσκεψη κορυφής που ενδέχεται να ακολουθήσει στη συνέχεια βάση του Συντάγματος.

Αν κάτι έχει ατύπως συμφωνηθεί -και τείνει να καθιερωθεί ως παράδοση- είναι ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα αναλάβει και την πρωθυπουργία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα θυμίζει τη δομή των παλαιοτέρων. Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», έχουν ξεκινήσει ανεπίσημες συζητήσεις προκειμένου να αναλάβουν τους κρίσιμους κυβερνητικούς θώκους πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί ότι θα πρόκειται για κλασσικούς τεχνοκράτες δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς στις συζητήσεις αυτές κρίνεται αναγκαίο να πρόκειται για πολιτικά μεν πρόσωπα αλλά πέραν των γνώσεων του αντικειμένου τους να μην έχουν ευθεία κομματική εξάρτηση και να μην έχουν κατ' ανάγκη την ιδιότητα του βουλευτή, δηλαδή να είναι εξωκοινοβουλευτικοί. Αυτό θεωρείται σημαντική παράμετρος για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των μέτρων του μνημονίου δίχως να επηρεάζονται από το πολιτικό κόστος.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι λίαν πιθανό να διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και ορισμένοι από τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης οι οποίοι βαθμολογούνται θετικά για την παρουσία και τις δράσεις τους αυτές τις εβδομάδες. Άρα θα πρόκειται για ένα μάλλον ασυνήθιστο κυβερνητικό σχήμα το μείγμα του οποίου δεν θα πρέπει απλώς να συνταιριάζει τις ισορροπίες των νέων κομματικών εταίρων αλλά και να εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα.

Μεγάλη σημασία επίσης αποδίδεται, ανεξάρτητα από τις επιμέρους αποχρώσεις, στην ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση. Ο πρώτος, αλλά όχι κατ΄ανάγκην και ο πιο ουσιαστικός, λόγος συνδέεται με την εκτίμηση ότι η υλοποίηση των δυσάρεστων μέτρων στον ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και φορολογικό τομέα δεν θα πρέπει να καθυστερήσει αλλά να δρομολογηθεί από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες που η λαϊκή εντολή θα είναι νωπή και δεν θα έχει προλάβει να επωαστεί και να σχηματοποιηθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια. Ο δεύτερος και κυριότερος λόγος έχει να κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους καθώς από τις αρχές του 2016 ελλοχεύει, με βάση τη γνωστή ευρωπαϊκή οδηγία που συμπεριελήφθη στο τρίτο Μνημόνιο, ο κίνδυνος του κουρέματος των καταθέσεων.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο κρίσιμων παραμέτρων επηρεάζει άμεσα και το πότε θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση η ολοκλήρωση της οποίας ανοίγει τη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους. Αυτή η εξέλιξη με τη σειρά της θεωρείται ότι μπορεί αν μη τι άλλο να μεταβάλει επί τα βελτίω την ψυχολογία και να δώσει επιτέλους μια πιο θετική προοπτική και την ελπίδα ότι υπάρχει φως στο τούνελ.

Η εικόνα που προωθείται είναι ότι έτσι θα αρχίσει να αντιμετωπίζεται πάλι με εμπιστοσύνη η χώρα μας από τις περίφημες αγορές και τους καραδοκούντες επενδυτές του εξωτερικού ενώ παράλληλα θα επιτραπεί σταδιακά η άμβλυνση ορισμένων μέτρων του τρίτου μνημονίου ανάλογα με τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών. Σχετικές υποσχέσεις φέρονται να έχουν δώσει -όπως τουλάχιστον διακινείται στα παρασκήνια- οι δανειστές σε ανεπίσημες συνομιλίες τους με υψηλά ιστάμενους παράγοντες της ελληνικής πλευράς υπό την αμείλικτη όμως προϋπόθεση της «συνεπούς και αξιόπιστης» εφαρμογής του μνημονιακού προγράμματος.

Υπό το πρίσμα αυτό αποδίδεται τεράστια σημασία και στο «ευρωπαϊκό προφίλ» που φιλοτεχνείται για τη νέα κυβέρνηση τόσο ως συνολικό σχήμα όσο και μεμονωμένα για τα πρόσωπα. Ένα από τα μεγάλα κενά που όπως λέγεται θα πρέπει να καλυφθεί γρήγορα είναι η αποκατάσταση των διαύλων εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους αλλά και τους πολυδαίδαλους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα είναι κι ένα βασικό κριτήριο επιλογής των νέων υπουργών σε κρίσιμους τομείς όχι μόνο για τα αμιγή οικονομικά θέματα αλλά και για την απορρόφηση και διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που κατά τις δεσμεύσεις του κ. Γιουνκέρ είναι έτοιμα να καταφθάσουν στη χώρα μας μόλις δείξει καλή διαγωγή. Προς την ίδια κατεύθυνση προτίθεται να δραστηριοποιηθεί ακόμη πιο ενεργά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος ο γενικότερος ρόλος του οποίου στις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό, αναμένεται να είναι από εδώ και πέρα αναβαθμισμένος.

Η νέα κυβέρνηση θα επιδιωχθεί να έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μιας διετίας βοηθούντος και του γεγονός ότι δεν παρεμβάλλονται άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Η διετία -και όχι το εξάμηνο όπως έχει ακουστεί κατά την προεκλογική περίοδο- θεωρείται απαραίτητη για να μπορέσει να αποδώσει αποτελέσματα η εφαρμογή των μέτρων και «το κόστος να προλάβει να μεταβληθεί σε όφελος» όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Βεβαίως για όλους αυτούς τους λογαριασμούς και υπολογισμούς σημασία έχει τι θα πει και ο «ξενοδόχος» δηλαδή η εξουθενωμένη ελληνική κοινωνία οι αντοχές της οποίας από την Δευτέρα θα αρχίσουν να δοκιμάζονται πάλι.

Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratianews.gr

1 σχόλιο

  1. ΘΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση